Над 600 деца са прегледани в рамките на този уникален за страната проект

На 20 септември швейцарският ортопед д-р Бруно Франие отново пристига в Стара Загора, за да извърши прегледи на деца с ортопедични проблеми и назначава изработването на специални ортопедични средства.

От месец май 2014 година Фондация „Обществен дарителски фонд-Стара Загора” съвместно със своя швейцарски партньор Фондация „Суисклиникал” работят съвместно по проекта „Създаване на българо-швейцарска ортопедична работилница”.  Той се реализира с финансовата подкрепа на Конфедерация Швейцария чрез Фонд за партньорство и експертна помощ”. Швейцарската фондация „Суисклиникал” работи в града ни от 2007 година, а през 2012 закупува и ремонтира сградата в която се помещава ортопедичната работилница.   Работилницата е открита на 7 юни 2013 г. На всеки два месеца в града ни идват за прегледи и назначаване на лечение екип от швейцарски лекар и ортопедични техници. За дейността си в България, „Суисклиникал” получава наградата на Асоциацията на обществените фондации в България за 2009 г. През декември 2012 година, на церемония в Стара Загора, д-р Бруно Франиер и Мануела Малеева са удостоени с наградата “Добрият самарянин”.

Целта на проекта „Създаване на българо-швейцарска ортопедична работилница” е да се осигури въвеждане и прилагане на иновативни швейцарски подходи и ноу-хау при предоставяне на услугата „лечение на специфични ортопедични проблеми в детска възраст” на деца от цялата страна. Работилницата се обслужва предимно от обучените по проекта ортопедични техници, които постепенно поемат повече ангажименти от швейцарските си колеги.

От началото на проекта са прегледани близо 600 деца. Произведени са повече от 100 ортопедични средства – шини, лонгети, ортези и протези, а изработените при предишни посещения се коригират,, тъй като децата ги израстват с времето. Българи и швейцарци заедно предлагат модерно ортезно лечение на деца по швейцарски модел. В момента се обучават четирима ортопедични техници.

Проектът продължава до 30 април 2017 година, но показва устойчивост и много добри резултати. Стара Загора е град, привилигерован да има такава възможност.

Уляна Кьосева

pf-023-043_002 dscn7479 dscn7486 dscn8637