Да живее Нейно Величество Скарата!
Лято е! Да живее Нейно Величество Скарата и да пребъде Царството и! В поредицата „Скара“ започваме с рецепта за зеленчуци, очаквайте и продължения
Печени зеленчуци на скара с таханов сос
Необходимите продукти за зеленчуци с таханов сос:
- 10 моркова
- 3 тиквички
- 20 аспержи
- 2 супени лъжици сусамов тахан
- 1 супена лъжица лимонов сок
- 2 скилидки чесън
- 2 супени лъжици зехтин
- 1 супена лъжица балсамов оцет
Рецептата за зеленчуци на скара с таханов сос в две стъпки:
1.Първата стъпка от рецептата за зеленчуци на скара с таханов сос е изборът и подготовката на продуктите. Измивате и почиствате морковите. Най-добре е да изберете по-малки моркови, за да може да из изпечете цели, както са тези на снимките, но може да нарежете и по-едри моркови на дебели пръчици. Тиквичките нарязвате на дебели колелца, а аспержите почиствате, ако се налага. За изпичането на зеленчуците може да ползвате както барбекю, така и електрическа сакара, или пък оребрен тиган, на какъвто са приготвени и зеленчуците от снимките. Изпичате зеленчуците от двете страни равномерно за по 3-4 минути.
2.Изпечените зеленчуци поставяте в тенджера, като ги овкусявате с малко сол, балсамовия оцет и зехтина. Докато зеленчуците се пекат разбивате сусамовия тахан, заедно с лимоновия сок, счуканите скилидки чесън, 1/2 чаена лъжица сол и 2 супени лъжици вода. Може да ги разбиете с вилица, а ако имате под ръка блендър разбиването до хомогенна смес ще бъде още по-лесно.
Сусамовият тахан е един от онези продукти, които се славят с безброй здравословни плюсове. Но често се чудим и търсим рецепти със сусамовия тахан. Безспорно, най-добре е да приготвим домашен сусамов тахан сами, което е лесно като детска игра. След като вечче имам сусамов танам с него може да приготвим някой класически арабски изкушения, като хумус и баба гануш например, но може да приготвим и нещо сладичко като таханови бонбони, които освен вкусни и са истински полезни и зареждащи с енергия.
ДОБЪР АПЕТИТ!
по материали от Интернет