Стил и смисъл във филма „Аз преди теб“

Всичко, което е трябвало да направи Джоджо Мойс  /JoJo Moyes/  за да пресъздаде външния вид и характера на своята героиня Луиза Кларк от книгата „Аз преди теб” е да се разходи из Уест Енд на Лондон. Там, по улиците, среща много ексцентрично облечени момичета и от тях идва вдъхновението ѝ за образа на смелата и с уникални дрехи Луиза. Така авторката обяснява на дизайнерката Джил Тейлър  /Jill Taylor/,  която трябва да подготви гардероба с дрехи, обувки и аксесоари на главната Луиза Кларк за едноименния филм по едноименната книга.

BumblebeeДжил я описва  като „леко ексцентрична, нестандартна, много индивидуална, колоритна“ . Най-голямото предизвикателство за нея е било да намери жълт клин на черни райета (клин на пчеличка) и обувките „като на  леприкон”  (така казва за обувките ѝ главният герой във филма Уил Трейнър). Роклите и обувките се подбират като за малка фигура, защото такава е Емили Кларк – тя е дребна, като малко момиченце.

В резултат – героинята сменя над 50 тоалета във филма. Много от дрехите са винтидж (луксозни секънд-хенд, по нашему). Екипът за костюмите на филма прави страхотни находки. Актрисата е възторжена за всичко, което трябва да облече и обуе.

Забележителните ѝ обувки са вдъхновени от моделите на фирмата за обувки Irregularchoice. „Видях ги в един магазин Shuh, в който се продаваха много марки обувки и веднага познах, че това са обувките на Луиза Кларк” – казва дизайнерката Джил Тейлър. Разбира се, тя добавя ексцентричните зелени токчета и други подобни.

Red-DressНо! „От момента, в който сложи червената рокля, Луиза започна да се доближава и да пасва на света на Уил. Тя стана малко по-семпла, по-изчистена. Това е една фина промяна, която одобрявам” – обяснява Джил Тейлър.

Самата червена рокля на Луиза във филма е направена по неин дизайн и вдъхновена от модели на абитуриентски рокли от 50-те години на 20 век. „Това е първата ѝ стъпка в израстването, когато я облича, затова и моделът е такъв. Бях я замислила по-къса, но решихме, че дължината на пачка на балерина  (тип шопенова пачка), прави Луиза по-елегантна.” С червената рокля Луиза отива на концерт класическа музика (Моцарт) в катедрала,  а Уил е в строг костюм и с папийонка.

хубава женаЕто така се възпитава вкус от екрана! Същият тип двойка – с червена рокля  (дълга) и строг костюм бяха и Джулия Робъртс и Ричард Гиър във филма „Хубава жена”, когато отидоха на опера.

обувки

Ако ви харесват този стил „обувки на леприкон” на Емили Бърт от марката http://www.irregularchoice.com/petal-fever.html може да се огледате и за обувки от марките Poetic Licence  и Bettie Page и в онлайн магазини като  Unique Vintage and ModCloth.

Другите видове  обувки, които носи Емили във филма са обувките -балеринки с помпонче от By Cleo B from Anthropologie  (виж и марките Monsoon Ballerina Shoes и Figue Flats). Още обувките в морски стил на токчета и с панделка All that Jazz Low Heels . И всякакви други ексцентрични обувки може да видите на сайта www.schuh.co.uk

Уляна Кьосева по материали от английски сайт за модата в киното

Р.Р. Цялата идея за статията е породена от това, че разпознах марката на удивителните обувки на главната героиня. Разбира се, във всеки филм марките на дрехи и обувки са старателно заличени. Но! Няма друг такъв уникален стил като обувките на фирмата . Техен магазин снимах в Лондон през 2011 г., след като дълго време тихо издавах звуци на задоволство, че има такива красоти в този толкова елегантен град!

А и филмът откъм дизайн на обстановки и костюми, е на изключително високо ниво. Препоръчвам да се гледа и с тази цел. Освен романтичната, която ни отведе в киносалона.

Що е то леприкон?

leprechaun-007Леприкон (на ирландски: leipreachán) е митологично създание от ирландския фолклор. Обикновено то е дребно човече в зелени дрехи и с дълга червена брада. Според някои леприконите се крият под четирилистни детелини (поради което леприконите се намират трудно). Според фолклора, ако видиш леприкон, той ще побегне. Ако само за момент го изгубиш от поглед, той изчезва завинаги. Но ако го догониш и хванеш, леприконът ще ти даде невиждани богатства. Понякога се казва, че в края на дъгата те имат казани с жълтици, които могат да бъдат дадени на някого, ако хване дребните човечета. В днешно време, леприконите се свързват с деня на Свети Патрик. Някои леприкони са известни с това, че правят обувки за останалите магични същества (елфи, феи и др.). В ирландската митология леприконът е джудже обущар. То изработва обувките на фейрите, а ударите на обущарския чук издават присъствието му.