„Истории на поколенията“ в снимките на Славчо Славов и още…

Обикновено смятаме, че хората на изкуството са бъбриви. Повечето са. Има и лаконични. В смисъл-говорят с кратки изречения. Пак достатъчно като количество. Такива са като хора, такава е и работата им. Чистотата и лаконизма във фотографиите на Славчо Славов въздействат върху сетивата някак…разхладително. Имат чистотата на марково, охладено питие.

Затворете очи и си Представете Мадрид и Толедо, Испания. Вероятно първо виждате бикове, ярки и пищни дрехи със златни ширити, ветрила, роза в черна коса, прибрана на кок на врата, мустакати мъже…Отворете очи и погледнете снимките на Славчо Славов от тези два града и едно селце, подредени в албуми на страницата му във Фейсбук. Великолепието им е пресъздадено в строги линии, в симетрия, в отражения на църква в дъждовна локва на павета, внезапни ъгли, покорни улици, кротки пресечки, ежедневни хора, извънредни деца…Това е Испания, истинската, минало-днешната, съвременната. Но не и от рекламните образи тип Кармен и тореадори.

През месец май Славчо Славов се завърна с над 1700 фотографии от 7-те дни  фотографска експедиция в Мадрид и Толедо /плюс селцето Чинчон/, Испания. И с много мисли за снимането на исторически и известни на целия свят дестинации, които ще сподели съвсем професионално в следващи статии в рубриката. Сега само няколко „акорда“ от тях. Подготовката e за снимане е почти като на фотографите на Нешънъл Джиографик. Проверява се подробно за 24-те часа на денонощнието, кога изгрява слънцето, кога залязва, къде какво огрява. И още – колко време имам от мястото, където спя – до там, където ще снимам. Когато се снима целенасочено, е хубаво авторът да е отпочинал – да е спал добре, да е хапнал, сетивата да не са затормозени. На това също се казва „да си си мил очите“ сутрин – значи да си с отворени сетива и ясен поглед. И още – ако на едно място можеш да си позволиш да идеш още веднъж, не ходи по музеи първия път.

Казват, че името на града Толедо произхожда от ивритската дума „толедот“ („истории на поколенията“). Красив фоторазказ на тези истории откривате в снимките на Славчо Славов от Испания – „написани“ с лаконизъм, категоричност, графичност, симетричност /откъм природа и градски пейзажи/ и лирично и в цвят /за човешките образи /.

Краен Послепис:

От 1977 г. дипломираният в Художествената академия в столицата графичен дизайнер Славчо Славов /кореняк старозагорец/ се занимава и с фотография. През месец септември 2010 г. в Регионалния исторически музей в Стара Загора подготвя и участва в обща изложба на Старозагорския фото-клуб „Бленда и половина“. През месец май 2011 г.  е първата му самостоятелна фотоизложба „Атон-докосване до духовността“ в сградата на Старозагорската опера . През месец юли 2013 г. в Зала „Байер“ в Стара Загора бе открита изложбата му, съвместна с Валери Витанов – наречена „4Х7“ с абстрактна фотография. През 2014 г. участва в Международната изложба SELFIEka-  автопортрети /селфита/ на 68 автори от 12 страни в Експо Баня София, изложбена зала Roca.

На вашето внимание представям: любимите на мен кадри от Славчо Славов: от Атон, от Мадрид, от Толедо, от Чинчон и кадърът-селфи от Международната изложба.

Очаквайте продължение в следващи статии в рубриката Фото с „професионално споделено“.

 Уляна Кьосева

атон chinchon2 'chinchon1 comunidad de madrid madrid madrid1 selfieSS toledo1 toledo2 toledo!!!!