„Съжалявам за фокуса, но това е селфи”

Няма възрастова граница за харесването и правенето на „селфи“ (на английски: selfie) – автопортретна снимка, правена често с цифров фотоапарат, но най-често с мобилен телефон.

800px-RobertCorneliusУикипедия казва, че първата документирана „селфи“ снимка е направена от химика и металург Робърт Корнелиус през 1839 година, която се счита и за най-ранния запазен американски портрет. Дукесата Анастасия Николаевна пък била една от първите тийнейджърки направили „селфи“. През 2002 г. един пиян австралийски „функционер” описва преживяванията си като публикува своя автоснимка с извинението: „Съжалявам за фокуса, но това е selfie”.

Социалните мрежи допринесоха да се популяризира думата „селфи“, особено от 2012 г., когато медиите започват да я използват масово. Оксфордският речник използва специална програма, която анализира близо 150 млн. английски думи, използвани в интернет всеки месец. Така неговите съставители са открили, че използването на думата „селфи“ се е увеличило със 17 000% за последните няколко години. Думата бележи нечуван пик през 2013 г. и е обявена за дума на годината от Oxford Dictionaries. Срещу думата selfie (автоснимка) в речника ще прочетете: снимка, която някой си е направил сам със смартфон или уебкамера и я е публикувал в социална мрежа или интернет сайт.

oscselfЦеремонията за връчване на филмовите награди Оскар през 2014 г. за разлика от всички други свои издания имаше и счупени рекорди – водещата Елън Дедженерис превзе Twitter с най-бързо разпространената снимка в историята на социалната мрежа. В един от най-забавните моменти на вечерта тя събра Брадли Купър, Кевин Спейси, Дженифър Лоурънс, Брад Пит, Мерил Стрийп и още няколко звезди за най-известното селфи, правено някога.

„Философите често свързват личната идентичност с паметта. Предполага се, че ние продължаваме да бъдем същата личност дотогава докато спомена ни за миналото съществува. Но непроменяеми и обективни ли са нашите спомени отнесени към опита ни събиращ се в една кристална топка? Могат ли спомените ни да бъдат подбрани така, че да паснат на желания от нас образ на самите себе си? Вероятно желанието да съхраним спомена за всяко наше „сега” стои в основата на този selfie феноменален експеримент. И страхът, страхът да не бъдем забравени и то не утре, а днес“ – казват организаторите на първата международна изложба с фотографии „селфи“ у нас. През 2014 г. в рамките на Месец на фотографията, инициатива на Национално сдружение Фотографска академия „Янка Кюркчиева” и Рока България от 6 до 18 юни в Експо Баня София, изложбена зала Roca, бе представен кураторският проект на Надежда Павлова, наречен SELFIEka.

Проектът обединява спонтанните автопортрети на 68 автори от 12 страни на възраст от 3 до 69 години с различни професии. Целта на изложбата е да премине отвъд техническите качества на предоставените фотографии и да постави акцент върху селфи автопортрета като канал за социална комуникация.

Една от избраните фотографии за участие в проекта е на Славчо Славов от Стара Загора /ще научите коя, в следващия материал специално посветен на автора.

Съвети за най-добри „селфи“та:

Да бъде светлина: „Магическият час“ е един час след изгрев и точно преди залез слънце – тогава светлината е най-хубава за снимка. Естествената светлина е по-добра от изкуствената. Ако липсва естествена светлина, намерете източник на изкуствена светлина, вместо да използвате светкавица.

Без ръце: Ако имате възможност, много по-добре е вместо от ръка, да снимате с министатив за смартфон, или да изтеглите безплатна апликация със самоснимачка.

Правилото на третините: Очите е добре да бъдат разположени на линията между средната и горната третина. За композицията е добре да предвидите достатъчно разстояние зад вас, за да се получи дълбочина на изображението.

Добрата страна: Позиционирайте камерата малко над нивото на очната линия. Добре е лицето/тялото да бъде леко на една страна.

Усмивката: Хубавото „селфи“ излъчва хубаво настроение, а това зависи изцяло от вас. Усмихвайте се!

И още идеи за уникални „селфи“та от световното  Интернет-пространство:

–         Не снимайте отдолу.

Най-добрите снимки се получават, ако държите смартфона малко по-високо от равнището на очите.

–         Покажете по-добрия си профил.

Направете няколко тестови кадъра, за да установите коя половина на лицето ви е по-фотогенична – лявата или дясната.

–         Внимавайте за ръцете си.

Хубавото селфи не трябва да изглежда като селфи. Опъната ръка в кадър и пръсти на екрана е несериозно.

–         Не снимайте отражението си в огледалото със светкавица.

Такива снимки винаги изглеждат непредставително – отражението от светкавицата разваля целия кадър.

–         Отидете на осветено място.

По-добре е източникът на светлина да е пред вас и меко да огрява лицето ви. Ярката светлина и тъмнината още никого не са разкрасили. Затова пък разсеяната светлина е сигурен начин да се избегнат нежелани сенки по снимката, внезапни бръчки и унили торбички под очите. Избирайте смартфони с добри камери, за да можете да правите хубави кадри и при лошо осветление, и в движение. Някои марки телефони вече предлагат такива функции.

–         Използвайте филтри.

Сега има мобилни приложения в изобилие за корекция на снимки. Някои от тях предлагат дори функция, която прави лицето по-слабо.

–         Не позирайте.

За добро селфи е изключително важно да се държите естествено, а да се постигне подобно нещо, докато снимаш себе си, не е толкова лесно. Например може да си представите, че си общувате с някого, когото харесвате. Друг начин е да настроите камерата на телефона си на режим за серийно снимане – така има по-голям шанс поне една снимка да се получи непринудено.

–         Снимайте под правилен ъгъл.

Идеалният ракурс е изяснен по емпиричен път. Запомнете – завъртане на лицето три четвърти, а не анфас! Ще бъдете неотразими.

–         Уверете се, че вие сте в главната роля.

Фонът също е много важен за красиво селфи. Мръсни чинии и нацупени физиономии на случайни минувачи зад гърба ви – минус 90% от успеха. Макар че някои смартфони имат функция за изтриване на излишното от снимката с пръст.

–         Само не нацупвайте устните си като кокошо дупе!

Освен ако не целите да направите идиотска снимка. За хубаво селфи върви по-добре просто открита позитивна усмивка.

Дума на годината на Оксфордският речник:

„селфи“ през 2013 г.

„вейп“ за дума на 2014 г, отбелязвайки, че употребата на електронната цигара е „влязла в обичаите“.

655-402-emodzhiза първи път през 2015 г. бе избрана пиктограма за дума на годината. Това е емоджи (бел. ред. малко дигитално изображение или икона, изразяващо идея или емоция), което изобразява „лице със сълзи от радост“. То най-добре представя „духът, настроението и тревогите на 2015 г.“, отбелязват от Оксфордския речник.

 

 

Уляна Кьосева по материали от Интернет