Коктейл от събития в седмицата 11-16 юли

Събитията оредяват с всеки изминал ден през лятото. През август съвсем хич няма да ги има. Ще им махаме с ръка от брега, защото ще са като преминаващи лодки с непостоянен курс. Затова да се радваме на тези, които все още се случват през юли.

Днес, 11 юли от 18,30 ч.– концерт класическа музика в Библиотеката. Да, там е другото място, освен Операта, където звучат приятно такива концерти.  Заглавието му е „Шедьоври на камерната музика“ и е с участието на: Елена Ованеску-Първу (Румъния), цигулка; Думитру Йосуб (Румъния) фагот; Ростислав Йовчев (България) пиано. В програмата: Бетовен – Трио за пиано, цигулка и фагот оп.11; Шуберт – Сонатина ре мажор D 384; Михаил Ив. Глинка- Патетично трио за пиано, цигулка и фагот

На 12 юли от 18 часа се открива изложбата  „Майстора и кюстендилска изобразителна школа“ – тя е гостуваща колекция от Художествена галерия „Владимир Димитров – Майстора“, гр. Кюстендил – в  западната зала на  Художествена галерия

В същата вечер в „Театър под звездите“ може да видите „Крадецът на праскови“ по Емилиян Станев, постановка: Светла Тодорова в двора на Историческия музея.

На 13 юли (сряда) от 19 часа в Библиотеката ще бъде представянето на книгата „Съчки в огъня” – сборник разкази за събития и хора от началото на ХХ век от Източните Родопи с автор Христо Христов. Той казва – „Историите, описани в книгата, са на две нива: над и под чертата. Истории на хората и история на времето. Може би ако знаехме историите на хората, (така както знаем историята на времето) щяхме да се предпазим от грешките днес, същите грешки, които са правени назад в историята на времето… Писани са от сърце и са завинаги !” Редактор на книгата е Светла Йосифова. Книгата е богато илюстрирана от художничката Десислава Танева.

След представянето на книгата с автори и за моите родни Родопи, се отправяме към Античния форум за концерта Кино Класик SOUNDTRACKS – концерт от класическа музика, която участва в супер  известни филми. Пример: Дуетът на Графинята и Сузана от „Сватбата на Фигаро” във хита на Холивуд отпреди години „Изкуплението Шоушенк”. Затворникът-библиотекар избира от купа грамофонни плочи точно тази плоча и пуска точно този дует по уредбата. Във всички стаи, в двора на Затвора гръмва тази космическа музика. Затворникът Елис „Ред“ Рединг /Морган Фрийман/я слуша в двора, вцепенен и изрича думи, как му въздействат гласовете. Феноменално постижение на Холивудските сценаристи! Не може да се измисли нищо друго по-въздействащо. Това е музика от опера, за която казват, че е довела Френската революция. Така прави Анди Фюфрейн, пускайки я да звучи навсякъде. Прави революция. Класическата музика прави мирна революция в човека. Защото го завежда няколко стъпала нагоре в неговото развитие. Ако се остави да го води за ръка, разбира се. Диригент на концерта – Димитър Косев. Абсолютно задължително посещение.

За тези, които ще изберат от 21 часа да гледат в „Театър под звездите“ пиесата „Крадецът на праскови“ по Емилиян Станев, също няма да съжаляват. Разбира се, че няма.На сцена Лапидариум в  Регионален исторически музей

14 юли (четвъртък) в  „Театър под звездите“ е пиесата „ Без докачение, моля…“ по Чудомир, постановка: Ивалин Димитров. В спектакъла оживяват най-колоритните образи на Чудомир. Пъстрият, архаичен и омаен език гали ухото и ни връща в един забравен свят. Веселие и смях, прекрасна музика, танци и завладяващата игра на три поколения актьори плетат шарена българска шевица… От 21.00 ч. на сцена Лапидариум, Регионален исторически музей

Заострям вниманието към 15 юли (петък) и участието на най-добрите солисти на Национален Музикален Театър „Стефан Македонски” във веселия концерт-спектакъл „Кикот”. Имена да искаш- Валентина Корчакова, Катерина Тупарова, Марияна Арсенова, Светлана Иванова, Станимира Василева, Юлия Маринова, Александър Мутафчийски, Борис Спиров, Денко Проданов, Марчо Апостолов, Пеньо Пирозов, Христо Сарафов , балет и т.н. Най-известните откъси от най-известните оперети и мюзикъли са навързани в спектакъл, в който ще има само смях, смях, смях, хубаво настроение и радост. От 21.00 ч. на Античен форумен . Диригент отново Димитър Косев. Което значи, че директно се пренасяте на морава във или край Виенски замък и забавлявате от сърце. Животът е прекрасен!

На 16 юли (събота) от 10 часа пред кметството на с.Дълбоки започва първият фолклорен празник на хляба, с който се отбелязва края на жътвата. В  „Хляб наш насъщни…“  ще има демонстрации по месене на хляб, конкурс за най-добър хляб с награди, много музика и танци, изненади най-различни. Известните не само в страната ни, а и в чужбина самодейци на с.Дълбоки са неуморими, ей!

ЗА ДЕЦАТА: Всеки ден в Детски отдел на Библиотека „Родина” на ул. „Българско опълчение“ № 69 от 10,00 до 12,30 часа всеки делничен ден и всеки вторник и сряда от 10,00 до 12,00 ч. в Детски отдел на Регионална библиотека „Захарий Княжески” ги очакват игри, забавления, много и познавателни занимания.

Прекрасна седмица, много настроение, бълбукащо като добре охладено и висококвалитетно шампанско ви желаем от сърце!