Изложба на млади автори от Македония

„Това е първото представяне на Македонския културно-информационен център в Стара Загора, за първи път сме тук. Стара Загора е  град на духовна и културна вертикала” – каза на откриването на изложбата Конекция 2 директорът на центъра Васко Шутаров.

Произведенията на млади автори от Република Македония, избрали България за свое място за образование и работа, ще може да разгледате в Регионална Библиотека „Захарий Княжески”. Едва до 14 юли. Побързайте.

Летните жеги поразпиляха ценители, любители и дори обикновени преминаващи от Стара Загора, за да видят как се прави откриване на изложба в един много мил стил:

Директорът на центъра реди картините заедно с авторите-абсолютно равностоен тям.

Достатъчно много от авторите /общо 14/ присъстват на изложбата-важно е да бъдат показани.

Изложбата се открива с четене на стихове от македонски поети – важно е да се чуят в пространство, каквото е библиотеката.

Стихосбирките на поетите се даряват на библиотеката.

Стиховете рецитира Иван Калошев –  не просто красивото момче от Македония, което е един от най-добрите актьори на театъра в Стара Загора. Иван е роден с магия. Това в театралните училища не се учи, то се присъжда от Вселената вътрешноутробно.

Музикалният съпровод на китара бе от друг талантлив млад актьор Тодор Тодоров – бургазлия, завъшил музикалното училище в Стара Загора и НАТФИЗ. И той с онзи рядък „тих чар”, който идва от вътрешната красота.

Та! Да припомним. Представените автори в изложбата са 14. Дори бързо разгледани /като при всяко откриване/ ми направиха впечатление плакатите на Марияна Иванова, родена през 1994 г. и студент в Националната художествена академия в София, специалност плакат и визуална комуникация. Още – графиките на Павел Целковски, на Горан Тричковски, на Зоран Мише. Още – творбите на Ице Огненовски-Мерко, завършил сценография. Почти всички произведения в изложбата ми харесаха.

Когато видях и авторите, разбрах защо. Заедно с директора на центъра, заедно с Иван Калошев – хора, в които има чистота. Които цивилизацията не е посмяла да зарази. Защото е разбрала, че са ваксинирани с онова оригиналното на човека, автентичното, изконното. Все едно да кажем – приличат ми на древни хора, на първични, истински – като герои като от разказите на Йовков, от народните приказки и песни, в този смисъл. Живи и модерни, а непокварени.

Непременно посетете изложбата и потърсете стихосбирките на македонските поети, чиито стихове чете Иван Калошев. Хубави стихове, докосват веднага сърцето.

СЕНКИТЕ НИ ОТМИНАВА

Някога ще се срещнем

Като корабче от хартия и

Диня, която се охлажда в реката.

Неспокойствието на света ще

Бъде със нас. Със дланите

Ще затъмним слънцето и със фенер

Ще се доближаваме.

 

Един ден вятърът няма

Да промени посоката.

Брезата ще изпрати листа

В  нашите обувки пред прага.

Вълците ще тръгнат след нашата невинност.

Пеперудите ще оставят

Своя прашец върху  нашите образи.

 

Една старица всяка сутрин

Ще разказва за нас във чакалнята.

И това, което казвам, е

Вече казано, чакаме вятъра

Като две знамена на границата.

 

Един ден всички сенки

Ще ни отминат.

 

Автор: Никола Мациров

Превод от макенодски: Роман Кисьов

Понеже обикновено с каталози от изложби се сдобиват малко хора. /А каталогът на тази изложба е чудесен/, ви преписвам тук малко от думите на директора Васко Шутаров за авторите и мисията им:” Това са не само добри и креативни творци, но и добри хора, жадни за своя промоция и в Македония и в България, готови да бъдат мост за сътрудничество и партньорство между двете съседски и толкова близки култури. И не само на тези отношения, но и с най-новата концепция с франкофонски raffinement са подготвени да разширят пространствата за комуникация и извън нея…

На света и човечеството като цяло, никога не му е била по-важна и по-спешна необходимостта от свързването и културната комуникация на автори и творците от областта на културата, които разбират културата като благородна и най-добра мисия за създаване на по-добър живот. Едно от най-важните измерения от дефинициите за културата и изкуството е точно това, че те заедно могат да променят и света и живота, към по-добро.“