Момиченцето и пиратите от „Света Мария“

Здрачава се, на пристанището на Китен няма хора. Все още е юни и все още не е сезон.

Тя се появява изведнъж, като малко,розово призраче – с розовите си дрешки и лъскав, розов балон в ръката –делфинче, от тези, дето са с хелий . Стои 1-2 минути, изучава кораба. И изведнъж  гласчето и звънва: „Здравейте, пирати!”.

Малко момиченце на около 5 години с уверен и лъчезарен глас, който  звъни от искрен възторг.

„Здравей!”-махам и аз. Тя се приближава по-близо до кораба и пита:”Вие какви пирати сте?”. Капитанът е излязъл вече от каютата и и отговаря:”Аз съм Червения пират”. Слага червената триъгълна шапка и я кани на борда да се снима.

„Само да питам мама, дали разрешава”-уверено казва розовото момиченце. Изчезва и се появява пък, поела уверено към кораба. Зад нея върви млад мъж, русоляв, с нейните, почти, черти. Обяснява ни: „Тя гледаше яхтата няколко дни от брега и говореше за нея. С тези кръстове на платната и приличала на пиратска”

След снимки с пиратското знаме и с Червения пират, който носи за нея специална шапка и знаме с череп и кости, следват въпроси за пиратите: „Вие на лодката ли спите? Кога плува лодката?”. И продължава да гледа, през цялото време – с ей такива очи! Аз я питам, дали мама и е чела от книгата „Островът на съкровищата” и малката веднага ахва: „А вие имате ли съкровище на борда?”. Казвам нещо като:”Трябва да питаме Капитана, той само знае”.

Как не можах да и разкажа набързо история…А и баща и бързаше да я отведе. Тези сини, кръгли и огромни очи на малкото момиченце са пред погледа ми, вече колко дни… То цялото беше в историята, която си беше измислило и която се случваше пред него. Цялото беше вътре.

Дете с фантазия и любопитство. А още е толкова малка, че се вдига на пръсти, за да гледа през прозореца на въображението си. Вдига се на пръсти, а всичко вижда. Надлъж и нашир.

Имам надежда за още месеци напред, след като видях това дете на пристанището в Китен.

А яхтата с червените платна на пристанището се казва „Света Мария”. Управлява я най-сладкодумния капитан на всички времена и морето. И има ковчеже с карта на съкровището и златни монети.

Ако искате да създадете приказка за детето си – непременно го повозете на „Света Мария” с Капитан Добри, има 2 пъти на ден туристически обиколки. Може да се свържете с Капитана на тел. 0887 95 13 62. Още няма заявки за сватби, а миналата година е имал две на борда. Каква емоция само! Приказка за по-пораснали момичета и момчета – от синеоката мъничка с голямо въображение.

Понякога по сигнал на Капитана, се появяват и делфини. Но само ако много силно искате да ги видите. Те усещат всичко и всички.

Уляна Кьосева

снимките са от този ден и от други дни на яхтата „Света Мария“, Китен