Ансамбъл „Загоре“ отбелязва своите 60 години

Ансамбъл “Загоре“ е създаден през есента на 1955 г. под ръководството на Панайот Янев. Първият концерт е на 5 септември 1956 г., а само три години по-късно е завоюван златен медал на Първия републикански фестивал на танцовите фолклорни формации у нас. От 1973 г. ансамбълът е професионален, а през 1980-а излиза и първата грамофонна плоча – „25 години ансамбъл „Загоре“ . През 2002 г. ансамбъл “Загоре” печели и проект “Фолклор и съвремие” на Национален център за музика и танц /НЦМТ/ към Министерството на културата. Носител е на: “Кристална лира 2000” за върхови постижения в музикалното и танцово изкуство на Съюза на българските музикални и танцови дейци и НЦМТ към Министерството на културата; на Орден “Кирил и Методий” – I степен; на Наградата на Стара Загора; на плакети от наши и международни фестивали. Днес в „Загоре“ работят 45 души, издръжката му е поета изцяло от Община Стара Загора. През тези 60 години в състава са работи над 500 професионалисти.
Главни художествени ръководители на „Загоре“са били: Веса Халачева, Иванка Павлова, Кирил Тодоров, Иван Тодоров, Атанас Атанасов, Мирослав Станев, Васил Герлимов. Сега е Даниела Ишиклиева. За годините от съществуването си  Ансамбълът е имал повече от 4 милиона зрители в на над 5000 концерта в страната и чужбина, на турнетата в Гърция, Турция, Русия, Франция, Чехия, Полша, Словакия, Италия, Германия и др.

В гардероба на“Загоре“ има и 100-годишни костюми, собственост на ансамбъла, изработени от незнайни самобитни художници. „Загоре” изпълняват песни, мелодии и танци от всички фолклорни области в България.
През 2005 година Ансамбълът отбеляза 50-ата годишнина от създаването си със спектакъла „През годините с любов“ с участието на бивши музиканти, певци и танцьори, работили в трупата през последните две десетилетия. В програмата бяха включени танцовата сюита „Бригадири“ с хореограф Иван Тодоров, танцова композиция за различните фолклорни региони, включваща варненски и македонски танци, танц с тъпани, трио родопски гайди и др., веселите „Зевзеци“ и „Шопска“, много песни в обработка на Димитър Колев и на почетния гражданин на Града на липите – композитора Кирил Тодоров.
В същата година имаше премиера и постановката „Българи от ново време“, създадена специално за юбилея на ансамбъл „Загоре”, която бе представена на 5 май 2005 г. в Спортна зала „Стара Загора” /бивша Зала на ДЗУ/. Спектакълът е смесица от мюзикъл, театър и др., в която участва шоуменът Кофи Бабоне. Режисьор на театралната част е Владислав Карамфилов-Влади Въргала. В постановката е включена и младата /тогава/ танцова формация „Танца на вятъра“ (известна преди с името „Източен вятър“). Костюмите са дело на тайландеца Шай Пенг, завършил висша мода в Париж.

През 2010 г. Старозагорският ансамбъл „Загоре“ бе удостоен с отличието „Златна книга“ за завоюван висок престиж и обществено признание и принос към българската култура. Освен това ансамбълът получи и деловото отличие „Златен печат“ за европейски мениджмънт в културата. Наградите се връчват от Съвета на европейската научна и културна общност всяка година и с тях са удостоявани институции и личности, които имат съществен принос към развитието на българската наука и култура.
Тази година в навечерието на 24 май „Зaгope“ бe oтличeн c пpиз „Злaтeн вeĸ“. Toй ce пpиcъждa oт Mиниcтepcтвoтo нa ĸyлтypaтa зa изĸлючитeлeн пpинoc ĸъм бългapcĸaтa ĸyлтypa и зa paзвитиe нa ĸyлтypнoтo cътpyдничecтвo. Глaвният xyдoжecтвeн pъĸoвoдитeл нa aнcaмбълa Дaниeлa Ишиĸлиeвa пoлyчи нa тъpжecтвeнa цepeмoния плaĸeт и гpaмoтa oт миниcтъpa нa ĸyлтypaтa Beжди Paшидoв.
„Зaгope“ ще представят своя Празничен концерт по случай cвoя 60-години от създаването си на 17 декември от 19 часа на сцената на Операта в Стара Загора. Организаторите на концерта oбeщaвaт мнoгo изнeнaди. Режисьор на спектакъла е актьорът и режисьор Христофор Недков.