„Сватбата на Фигаро“ в Новата за Операта 2016 година

Когато нещо като музика или текст ме е докосвало – и едно време и сега – винаги тръгвам да го разнищвам. Признавам си невежеството, за мен това никак не е трудно и тръгвам напред. Не зная дали този дует на Графинята и Сузана от операта „Сватбата на Фигаро” – „Sull’aria…che soave zeffiretto“, кацна при мен от филма „Изкуплението Шоушенк”. Може би точно оттам е. Откакто е кацнал обаче, си стои на дясното ми рамо. Пипна го по крачето и той запява . Безотказно и винаги. Тази музика е досега първа сред най-любимите ми от всички, които знам оперни. А аз не знам чак толкова много. Не съм ги учила в училище или университет.
Те кацват на рамото ми и по ръцете, музиките от класиката и са винаги наблизо. Няма по-чудна музика от „Sull’aria…che soave zeffiretto“. Неслучайно изследват музиката на Моцарт като лечебна, препоръчват я за бременни, за малки деца. Иска ми се да се заслушате в думите, които казва Морган Фрийман в текста за тази музика. Много са хубави. Ето ги…
Открих и цялата новела в Интернет – разбира се, титаничен Стивън Кинг! „Рита Хейуърт и Изкуплението в Шоушенк” е пълното заглавие на новелата. Там Анди е библиотекар, но няма кутия с плочи, не избира ТОЧНО „Сватбата на Фигаро” и точно тази ария да пусне на целия затвор. Прочетете новелата, велика история е.
Гениалните сценаристи на Холивуд са направили този епизод от филма магичен – с думи, музика, текст, внушение. Силата на музиката в едно пространство, в което доминиращо е човешкото безсилие. И сила – да си жив. Гениалните сценаристи са избрали точно тази опера, точно тази музика от нея, защото са чели – „Сватбата на Фигаро” наричат „предвестник на Френската революция”. Разказва за силата и страстта на обикновените хора, не на дотогава възпяваните в оперите богаташи.
И в Шоушенк е така – разказ за силата и страстта на обикновените хора. За силата на знанието, една от любимите ми теми. Ако щеш – за ползата да си грамотен финансово. Добре би било тази грамотност да се учи в училищата. Редом с грамотността в музиката. Нямам никакъв спомен от обучението си по музика в училище. Нито за учител, нито какво сме учили. Значи е било едно обучение….направо гледай си работата.
Та така, още в началото на 2016 година ще видите в Операта на Стара Загора „Sull’aria…che soave zeffiretto“ в постановката на „Сватбата на Фигаро” под режисурата на Денис Иванов. Той вече скочи в дълбоките води на Операта с първото си заглавие като режисьор – „Пинокио”. Бе асистент-режисьор на два големи оперни спектакъла – „Отело” от Джузепе Верди и „Лучия ди Ламермур” от Г.Доницети. Бе режисьор на „Бал в операта” на 30 декември.Сега ще оживи на сцената всички герои на „Сватбата на Фигаро” и съм убедена, че ще го направи много добре. Музиката на тази опера е лечебна и абсолютно директно, без никакви прегради, влиза в сърцето.