Конкурс „Сграда на годината“ – наградите и номинациите на Стара Загора

От 1 до 9 декември и тази година ще се проведе онлайн гласуване на сайта на конкурса (www.sgradanagodinata.bg) за определяне на „Сграда на публиката 2015”. Всеки посетител може да гласува за една сграда от всяка категория, като получава потвърждение за гласа си на посочен от него имейл.

И тази година Стара Загора има достойни номинации в Конкурса – сградата на Международен център за работа с деца и младежи в риск, Инвеститор: Община Стара Загора, Конструктор: инж Пламен Димов, Проектант: Детайл – ЕМВ ЕООД, арх. Емил Василев и Изпълнител:ДЗЗД КВН ( Никон ИООД и Вито -95 ООД)

Втората номинирана сграда е Цех за производство на каучукови уплътнения SPB-2 Стандарт Профил, Инвеститор:Стандарт Профил България ЕАД, Конструктор:инж. Петър Николов, Проектант: Консулт 2000 ООД – инж. Костадин Топуров, арх. Банко Банов и Изпълнител: Кордеел България ЕАД.

Никога няма да забравя, как коментирахме преди години в Общината участието и в престижния конкурс. Ние, дето искахме да изпратим номинация, се вълнувахме много. Тези, дето даваха парите за такса участие-не се вълнуваха. Не им се щеше, честно казано, да се дават пари. Такова беше времето, беше трудно скърпването на бюджета. Но пък кандидатствахме и получихме награди – през 2009 година Сграда на годината стана сградата на Регионален исторически музей. През 2010 година – на Държавна опера-Стара Загора. През миналата година – сградата на покрития Общински пазар. През годините имаше и други победители от Стара Загора в различни категории, които открояват частната и обществената инициатива.
През 2011 година в церемонията показаха едно забележително видео за Майстор Кольо Фичето, думите всеки път ме вълнуват. И тази година ще гласувам за старозагорските сгради и ще стискам палци да грабнат Наградата. Защото заслужават.

Учреден през 2002 година, Национален конкурс „Сграда на годината“ е най-престижното събитиe в сферата на инвестиционните проекти, строителството и архитектурата и отличава най-добрите постижения през съответната година. Най-хубавите сгради в България, получили разрешение за ползване през годината, кандидатстват и преминават през оценка на авторитетно жури от уважавани представители на професионалните общности. Церемонията по връчването на наградите се провежда на официална гала вечеря през месец декември, която събира водещите инвеститори, строителни компании, архитекти и другите участници в строително-инвестиционния процес. Национален конкурс „Сграда на годината“ се организира от “ГРАДЪТ Медиа Груп” под патронажа на Министерството на регионалното развитие и благоустройството с подкрепата на браншовите организации в областите на проектирането и строителството – КСБ, КАБ, САБ, КИИП. Медиен партньор на събитието е БНТ и церемонията по награждаването на победителите в конкурса се излъчва по БНТ1 и “БНТ Свят”.