Фотодокументална изложба „…ся положи … този основний камък за възобновление на града Стара Загора…”


Event Details


На 3 октомври 2019 г., четвъртък, от 17:00 ч. в Регионална библиотека „Захарий Княжески“ – Стара Загора, фоайе първи етаж – откриване на фотодокументалната изложба „…ся положи … този основний камък за възобновление на града Стара Загора…”, посветена на 140-годишнината от възстановяването на града (5 октомври 1879 година).

Автор и организатор на изложбата е Регионална библиотека „Захарий Княжески – Стара Загора, с финансовата подкрепа на Община Стара Загора. За нейното създаване са използване документи от фонда на библиотеката, на Регионалния исторически музей и библиотека „Родина” в Стара Загора, от Народна библиотека „Иван Вазов” – Пловдив и от лични архиви.
На 13 пана на стойки с размер 200/80 см, чрез емоционални текстове и въздействащи фотографии, на основата на контраста, изложбата проследява величието на града преди опожаряването през 1878 г., през покрусата и скръбта на завръщащите се прокудени старозагорци до ентусиазма и вярата, с които се захващат за изграждането на новия град.

Включени са спомени на Петър Иванов, Андрей Тошев, Атанас Илиев, Димо Казасов; факсимилета от в. Марица, издаван в Пловдив през 1878 и 1880 г.; любопитната и малко известна статия „Стара Загора – бъдеща столица” от Д. Цветков, публикувана в старозагорския в. Дума през 1929 г. Разказът завършва с възторжени думи за съвремието и бъдещето на Стара Загора.

Изложбата ще остане до 3 ноември.