Среща със Симеон Идакиев в Стара Загора

На 19 април 2019 г., петък, от 18:00 ч. в зала първи етаж на Регионална библиотека „Захарий Княжески” – Стара Загора – „Светът и всичко в него” – публична лекция и среща с пътешественика Симеон Идакиев. През 2011  и 2012 година излизат и книги с това заглавие за отделните континенти. В рамките на Петия български географски фестивал, който се провежда на 19, 20 и 21 април в града ни.

С това заглавие води своето предаване по ТВ Евроком всяка неделя от 16:00 ч. с повторение в понеделник от 10:00 ч. и вторник от 21:00 ч. известният пътешествен, географ и автор на книги и филми Симеон Идакиев.  Както сам авторът определя това са „срещи с изключително интересни събеседницис  привърженици на екстремните спортове,  планински спасители, алпинисти, учени и пътешественици – по суша, въздух и вода. Ще вървим  по следите на древни култури и цивилизации, ще разбулваме загадки с помощта на ерудирани гости, ще посетим трудни за достигане географски региони  и екзотични за нас държави на всички континенти, като ще обърнем особено внимание на нашата страна-съхранила безброй  съкровища -природни и сътворени от човека.“

Симеон Идакиев е със специалност българска филология, заедно с това е журналист, пътешественик, леководолаз, ветроходец. Член на Съюза на българските журналисти, на Съюза на българските филмови дейци, на Българското географско дружество.  През 2014 г. е приет за член и на Кралското географско дружество на Великобритания. Продуцент и водещ на популярното географско предаване „Атлас“ на БНТ, водещ на радиопредевания. Автор на многобройни публикации в печата и на няколко книги: „С яхта около Европа“, „Един мъж, един автомобил, една камера“, „Азиатски маршрути“, „ Мечта по Южния кръст“, „Виа Вита (Сто дни в Латинска Америка)“, „От Коста Рика до Златоград“, „Светът и всичко в него (Америка)“, „Светът и всичко в него (Азия)“, „Черна гора“ „Хърватска“. Неотдавна (през октомври 2018 г.) беше представена най-новата му книга „Омагьосаните острови“.