Среща-разговор с Йордан Радичков-внук


Event Details


На 6 март 2020 г. (петък) от 18:00 ч. в Регионална библиотека „Захарий Княжески“ – Стара Загора ще бъде представена изложбата с документални фотографии от пътуването на Йордан Радичков в Сибир, което довежда до написването на книгата му „Неосветените дворове“.
Изложбата ще бъде съпътствана с прожектирането на документалния филм за Йордан Радичков „Черкаски хроники“ и представяне на книгата „Неосветените дворове“.
„Неосветените дворове“ се появява в самостоятелно издание за първи път от 40 години насам. Това е една от най-важните творби в творчеството на автора и една от първите български книги, издадени от най-престижното френско издателство Gallimar.
„Неосветените дворове“ разказва за пътуванията на Йордан Радичков из сибирските земи през 1963 година, когато писателят прекарва месеци в изследване на различни кътчета – от най-развитите индустриално региони, до безлюдни места, за да се стигне до срещата му със сибирски шаман. Тази среща оставя трайна следа в творчеството на Радичков и авторът сам често пъти се връща към думите на шамана:
„Бог е един, каза шаманът, кръстосал ръце на гърдите си. Бог е един, религиите са различни; може и да го има, може и да го няма – не трябва да говорим. Трябва така живеем, все едно, че има бог. И ако не вярваме в него, да бъдем честни – е, това е вече самият бог. Вярата е като кладенеца, различни хора пият от нея, а водата в кладенеца винаги си остава една и съща.“ – откъс от „Неосветените дворове“.