Отбелязване 40-годишнината от полета на Георги Иванов в Космоса

Преди 40 години България става шестата страна, изпратила човек в Космоса!
На 11 април 2019 г. (четвъртък) от 18:00 ч. в Руския център в Регионална библиотека „Захарий Княжески”, ще се проведе вечер, посветена на 40-годишнината от полета на българския космонавт Георги Иванов и руския му колега Николай Рукавишников.
В програмата очаквайте: Кратка лекция за драматичния полет на Георги Иванов и заснетия тогава филм за космическия полет. Ще бъдат споделени автентични спомени за изработването на научната програма и научната апаратура, създадени в Стара Загора за космическата експедиция. Вход свободен!
На 10 април 1979 г. българинът Георги Иванов излита в околоземното космическо пространство. „В 20:34 ч. московско време от космодрума в Байконур беше изстрелян космическият кораб „Союз-33” за извършване на съвместни изследвания и експерименти по програмата „Интеркосмос”, пилотиран от международен екипаж в състав: летецът космонавт на СССР Николай Рукавишников и българският космонавт изследовател майор Георги Иванов” – гласи тогава съобщението на БТА. Съорганизатори на събитието са Институт за космически изследвания и технологии при БАН – Филиал Стара Загора, Астрономическа обсерватория гр. Стара Загора,Българско Астронавтическо дружество – клон Стара Загора.