Изложба „Метафори и пропаганда. Вестник „Папагал“ в периода 1939 – 1953 г.“

На 8 май 2019 г. (сряда), 17:30 ч., фоайе първи етаж в Регионална библиотека „Захарий Княжески” откриване на гостуваща изложба
„Метафори и пропаганда. Вестник „Папагал“ в периода 1939 – 1953 г.“. Изложбата е притежание на Музей „Дом на хумора и сатирата” – Габрово. Изложбата ще представи Димка Колева от Музея „Дом на хумора и сатирата“ – Габрово.
Представяне на  изследване на художника, изследователя и писателя Антон Стайков, куратор на изложбата, върху историята на сатиричния вестник „Папагал“ и участието на Александър Жендов.

Със съдействието на Община Стара Загора.

Изложбата представя изследване на Антон Стайков върху историята на сатиричния вестник „Папагал“ в периода 1939-1953. Представени са 40 репродукции на вестника и 80 дигитализирани изображения върху монитор. Те разкриват съдбата на България в трагичния военен преход между царство и народна република през обектива на карикатурата, пропагандата, стереотипите за съседите и великите сили.
Антон Стайков е член на журито на 23. Международно биенале на хумора и сатирата в изкуството – Габрово 2017. Той завършва живопис във ВИИИ „Николай Павлович”. Продължава образованието си като посещава курс по анимация в Израел и има докторска степен по семиотика на рекламата. Съучредител е на секция „Комикс“ в СБХ; куратор на международната изложба Sofia Comics Expo 2014 и Първата национална изложба на българския комикс, 2013. Публикува в български вестници и списания множество статии за писатели, художници и преводачи; има научни публикации в сборници и годишници на Софийския универстет и БАН.
Във своето въведение към изследването и изложбата Стайков казва: „Още в края на XIX век в Европа са публикувани подобни издания, които са информирали и пропагандирали по забавен, опростен, а често и откровено манипулативен начин. Една голяма карикатура или няколко последователни картинки (подобно на комикс) представят в сатирична форма актуално политическо събитие, като използват разбираема за всички метафора. Светът е показан като стилизирана сцена, на която познати клиширани герои, представящи отделни държави, партии и групи, разиграват взаимоотношения на любов, омраза, предателство и т.н.“
Интересно е да се отбележи, че „Папагал“ е двуезичен – преди 1944 г. се издава последователно на български и английски, български и немски, български и унгарски, а след 1948 г. – на български и турски езици. Различните политически режими, през които излиза вестника, предопределят неговите цели и художествени качества, както и художниците, които му сътрудничат.