Изложба живопис „Светлозар Недев на 60“


Event Details


Заповядайте на 7 май от 17,30 ч. във фоайето на Операта на откриването на юбилейна изложба живопис „Светлозар Недев на 60“!

„Основно представям нови творби от последните 3-4 години, но има картини, рисувани отпреди 10 години назад. Някои от тях са познати на публиката, други ще бъдат представени за първи път. Вярвам, че ще бъде интересно за почитателите на изкуството“, казва авторът. В изложбата ще бъдат експонирани над 100 картини, в различни формати.

Светлозар Недев е роден през 1961 г. в гр. Стара Загора. Възпитаник  е на Националната гимназия по фотография и полиграфия, гр. София. Завършил е Варненския свободен университет „Черноризец Храбър“, бакалавърска степен специалност културология и е защитил магистърска степен в същия университет, специалност също културология със специализация „Мениджмънт в художествената култура“. Дипломиран магистър по „Живопис“ в Национална художествена академия при доц. Кирил Божков.

Автор е на повече от 30 самостоятелни изложби, както и в общи изложби, живопис и фотография в България и в чужбина. Негови творби са притежание на галерии и частни колекции от България, Турция, Русия, Чехия, Австрия, Швейцария, Хърватска, Румъния и Дания.

Основен организатор и куратор е на художествения пленер в Мъглиж в периода 2012-2014г. От 2014 година до настоящия момент е основен организатор и куратор на Международния уъркшоп „Обединени художници за обединена Европа“,  както и международния арт пленер „Безгранично изкуство” в гр. Стара Загора!! Има арт галерия „Nedev” Art Gallery в Стара Загора , където за 5 години от създаването и съм организирал около 65  индивидуални и общи изложби на български и чужди автори.

Участвал е в международни художествени пленери в Румъния, Македония, Турция и Русия. Двукратен участник е в балканското квадринале „Митове и легенди на моя народ” – Стара Загора, 2012 и 2016 г. Участник от 2012 до 2016 г. в международния проект „Безграничност“ в Истанбул, който е представен в Русия, Англия, Словения, Турция и България. Участник в Международния проект „Арт- Балкан“- Москва 2010-2018 с художници от Русия, Румъния, Македония, Сърбия и България! Участва от 2015 – 2018 г. в Международна изложба за изкуства, ASROPA в Гунсан, Южна Корея организирана от проф. д-р. Клемънс Бенкун Су с художници от 70 страни от цял свят.

Член е на: Съюза на българските журналисти от 1998 г.; Професионалния съюз на художниците, група Москва, Русия от 2011 г.; Арт Интернешънъл Груп, Англия от 2012 г.