Документален филм „Гражданинът Сис“

На 7 май 2019 г. (вторник), 18:30 ч. – зала първи етаж в Регионална библиотека „Захарий Княжески” – Стара Загора представяне на документалния филм „Гражданинът Сис”, 2018, 78 мин. Режисьор: Господин Неделчев; Сценарий: Влади Киров и Господин Неделчев; Оператор: Димитър Неделчев; Композитор: Валери Костов; Продукция на: „ДИДОФИЛМ“; Копродукция с „ДАЛИА-53“ и „ДОДО ФИЛМ“; Продуцент: Господин Неделчев.
С финансовата подкрепа на ИА НФЦ. С подкрепата на Посолството на Чешката република и Чешкия център в София.
Документален филм за военния кореспондент и фотограф от Балканските войни, безкористния и верен приятел на България, чеха Владимир Сис (1889-1958), свързан и със Стара Загора. Обиколил Европа и Близкия Изток, тук в затънтения юг на Балканите, той открива втората си Родина и тя го променя завинаги. Филмовият разказ следва житейския път на Сис – пряк участник в градежа на българската, чешката и европейската история от първата половина на ХХ век. Наяве излизат множество непознати факти от изумителния и пълен с превратности живот на големия общественик, демократ и защитник на славянството, завършил трагично в комунистически затвор в Леополдов. И превърнал се в тема табу за дълго.
В мащабния филмов проект, заснет на териториите на България, Чехия, Словакия, Македония, Сърбия, Косово и Гърция, участват български и чешки учени, както и близки родственици на Владимир Сис.
На срещата в Стара Загора ще присъства и режисьорът с част от екипа.

Вход свободен!