Денис Олегов представя „Вечен чужденец“ в Стара Загора


Event Details

  • Date:

Носителят на националната награда за млади поети „Димитър Бояджиев“ Денис Олегов представя своята нова стихосбирка „Вечен чужденец“ (изд. „Лексикон“). На страниците на книгата авторът засяга теми като социалното неравенство, войната, страданието, отчуждението, живота и смъртта.

Вечен чужденец“ е заглавие с два смисъла“, разказва за книгата си Денис:

„Първият смисъл е личен – аз живея в Русия, баща ми е руснак, а майка ми е българка. Когато съм в Русия, винаги съм възприеман за българин. Говоря руски с твърд акцент и нямам право да работя. Когато съм в България, съм Денис – руснакът. Гледат на мен като на съмнителен елемент. Затова не се чувствам на мястото в нито една страна. Вторият смисъл се отнася до лирическия герой, който наблюдава моралната и умствена деградация на обществото като цяло“.

Стиховете в новата стихосбирка са писани почти четири години. Денис решава, че в Москва няма как да издава книга всяка година. Стихотворенията се трупали с годините и накрая се появява концепция за нова стихосбирка.

„Вечен чужденец“ ще се опита да спечели публиката с четирите си раздела. Първият от тях носи името „Портрети“. В него Денис Олегов описва хора, които не биха се вписали в съвременното общество. Които, въпреки това, имат какво да предложат на света. Без да гонят кариера или бизнес успехи. Тук са включени бедните хора с добри сърца, художниците, поетите, хората на изкуствата като цяло. Вторият раздел носи звучното наименование „Барикади“.

„Когато човек осъзнае, че е различен, той ще има нужда от протест, от бунт. Барикадите са тези, които обединяват всички различни хора“, обяснява Денис Олегов.

Третият раздел е „Патрони“, тъй като нито един протест няма да остане безнаказан. В него е описано това, което човек трябва да преживее заради смелостта да се бунтува. Последният раздел е кръстен „Присъди“. Според Денис Олегов нито един протест не е довел до нещо градивно. За това най-активните от него са осъдени. Това е един по-философски раздел, насочен към въпросите за живота и за смъртта.

Според Денис Олегов всички общества се отнасят негативно към човек, който е „вечен чужденец“. Това е така заради липсата на културна осведоменост. Всеки възприема света според собствената си призма, а ако някой не е съгласен с нея, той вече е опасен. Той е враг, защото може да разруши възгледите и пирамидата, върху която се изправя цяла една идеология. По тази причина „вечните чужденци“ няма да бъдат у дома никога. И никъде.

Редакторката на книгата Силвия Недкова казва, че „това, което обичайно е аксиоматично, при него е поставено под въпрос, изследвано е до разпада на атома. Той вярва в хората, каквито би трябвало да бъдат, и ги възпява такива, непознати в себе си.“

Заповядайте на 19 август от 19 ч. в Pub Little Jack. Входът е свободен.

Събитието ще се проведе съобразено с противоепидемичните мерки.