„Да пееш в Париж“ – откриване на кинофестивала MENAR 2019 в Стара Загора

За трета поредна година Sofia MENAR Film Fest гостува в Стара Загора! От 15 до 29 януари 2019 г. в Регионална Библиотека „Захарий Княжески“ ще бъде показана селекция от 8 заглавия с фокус Близкия изток, Централна Азия и Северна Африка. Събитието е организирано от ArtEria – Стара Загора в партньорство с Регионална библиотека „Захарий Княжески“ – Стара Загора. Вход – с билети. Цена на билетите 5/3 лв. за учащи и пенсионери. За зрителите се предлага MENAR PASS, който дава достъп до всички прожекции на редовна цена от 30 лв. и цена с намаление за ученици и пенсионери – 20 лв.

15 януари (вторник) – 18:30 ч. ОТКРИВАНЕ: „Да пееш в Париж“ – Казахстан, игрален Paris Song – Amre Казахстан – Латвия – САЩ (2018) 90 мин. Режисьор: Джеф Веспа Сценарист: Бенджамин ван дер Веен C: Бен Олдридж, Филип Броуди, Аби Корниш, Санджар Мади

Той е самороден талант от малък град в Казахстан и е известен в цялата страна с красивия си глас и умението да свири на националния инструмент дамбъра. На 37 му предстои да стъпи на парижка сцена и за първи път да срещне европейската публика с казахското изкуство. Качва се сам във влака за Париж, а слиза с добър приятел: Джордж Гершуин. В Париж се среща с Ромен Ролан, който казва след негово изпълнение „Сега разбирам защо на Изток сравняват певците със славеи.“ По време на парижките гастроли за него пише френската преса, сравняват го с Карузо и Марио Ланца. Професорът от Сорбоната Перно записва няколко негови песни на фонограф, но записите не са намерени. Животът му е кратък, но успява да влезе в историята на музиката. Той е Амре Кашаубаев, роден през юли 1888 г. в Кайнар, Източен Казахстан. Загива при неизяснени обстоятелства на 6 декември 1934 г. в Алма Ата. Гласът на Казахстан, драматичен тенор, актьор и музикант, един от основоположниците на казахското национално театрално изкуство.