Балетна вечер с Балетна школа „Грация“ – Казанлък

На 25 април 2019 г., четвъртък, от 17:00 ч. по случай Международния ден на танца 29 април, в залата на Регионална библиотека „Захарий Княжески” ще гостуват малките танцьори от Балетна школа „Грация” – Казанлък.
Световният ден на танца 29 април се чества от 1982 г. по решение на ЮНЕСКО на рождения ден на френския балет-майстор и хореограф Жан-Жорж Новер, реформатор и теоретик в хореографията, който влиза в историята като „бащата на съвременният балет“.
На този ден целият танцуващ свят отбелязва своя професионален празник – балети, съвременни танцови трупи, ансамбли за съвременни балетни и народни танци и други, както професионални, така и самодейни артисти, танцьори, които обичат музиката и танците.
Световният ден на танца събира танцьори от различни държави по света, прескачайки всички политически, културни и етнически бариери. Денят събира хората в мир и приятелство благодарение на един общ език: езикът на танца.
Балетна школа „Грация” е създадена през 1981 година. През 1982 г. на база балетната школа е сформиран Представителен балетен ансамбъл. Инициатор и организатор в създаването на балетната школа от нов тип и по-късно на представителния ансамбъл е опитната педагожка и хореограф, възпитаничка на днешния Московски университет по култура и изкуства Алла Ангелова. В ръководството на школата вече участва и нейната дъщеря Юлиана Ангелова.
Забележителната формация е аплодирана в Полша; Русия – градовете Мичуринск, Москва,Санкт – Петербург; Словакия; Франция; Китай; Македония.
Балерините от ансамбъла неведнъж са лауреати от регионални, национални и международни фестивали и конкурси в страната и чужбина.