Тараторът – разхладителен, вкусен и засищаш в жегите

Астрономическото лято е в разгара си, а тараторът, сладоледът, бирата и динята  май са неговите най-добри кулинарни приятели.

Според Речника на българския език от Найден Геров „таратор“ е дума, заета от турски език, със значение – „Сочиво, студена чорба от краставици, чеснов лук, орехи и оцет; тлъченица“. Според други източници произходът на думата „таратор“ е персийско-турски. Макар да го приемаме като традиционно българско ястие, негови разновидности се срещат и в кухнята на повечето ни съседки на Балканите.

Най-близкият вариант на таратора, който може да опитате в Гърция, е салатата дзадзики. Вариантът е по плътен и може да хапвате с вилица.

В Иран приготвят студената лятна супа с джоджен, вместо с копър и със стафиди, вместо с орехи.

Към тях ви даваме идеи за таратор, за да имате вкусно и разнообразно лято.

 

Розов таратор

червено цвекло – 1 глава

краставица – 1 бр.

кисело мляко – 400 г

орехи – 80 г

чесън – 2 – 3 скилидки

зехтин

копър

сол

Начин на приготвяне:

Нарежете краставицата на ленти с помощта на белачка. Сложете я в купа и я овкусете със сол и зехтин. Запечете орехите в тиган, след което ги накълцайте на ситно. Добавете изпечените ядки и ситно нарязания чесън към краставицата и разбъркайте. Обелете и нарежете цвеклото на дребно. Пасирайте го и отцедете сока от него. Смесете киселото мляко със сока от цвекло. Изсипете сместа в подходяща чиния, подредете краставиците отгоре и поръсете със зехтин. Нарежете копъра на ситно, декорирайте и сервирайте.

 

Таратор с моркови

Необходими продукти:

300-400гр моркови

2 кофички кисело мляко

2-3 скилидки чесън

1-2 супени лъжици зехтин или олио

1/2 връзка копър

сол

Начин на приготвяне:

Почистете морковите и ги измийте добре. Чесъна счукайте в хаванче заедно с 1/2 чаена лъжичка сол. Морковите настържете на едро ренде и ги смесете със счукания чесън. Добавете ситно нарязания копър и зехтина. Разбъркайте и оставете за 5 минути настърганите моркови да се овкусят. Разбийте добре киселото мляко и го добавете при овкусените моркови. Разбъркайте добре продуктите и воала!

 

Таратор с нахут

Необходими продукти:

2 с.л. зехтин

4 с.л. джоджен

1 щипка черен пипер

1 щипка морска сол

2 ч.ч. вода

4 ч.ч. кисело мляко

2 ч.ч. сварен нахут

Начин на приготвяне:

Всички съставки без зехтина се поставят в пасатор. След минута всичко ще е добило гладка консистенция и може да се сервира в 4 купички. Украсява се с капки зехтин и при желание се добавя краставица, нарязана на ситни кубчета.

 

Хапка свежест – Таратор с тиквички и червен лук

ПРОДУКТИ:

1 тиквичка

1/2 глава червен лук

400 г кисело мляко

100 мл. вода

50 г орехи

2 с.л. зехтин

4 стръка магданоз

4 стръка копър

1 скилидка чесън

1/2 ч.л. сол

РЕЦЕПТА:

Тази рецепта е част от „Хапка свежест“ – телевизионната рубрика в сутрешния блок на БНТ1 „Денят започва“, в която водеща е Сандра Алексиева от нашия екип.

Първа стъпка от рецептата е суровата тиквичка (1 бр) да се нареже на ситни кубчета. След това зеленчукът се изсипва в купа и към него се добавя пълномаслено кисело мляко (400 г), ситно нарязан червен лук (1/2 глава), предварително изплакнат в студена вода, за да се отстрани част от лютивия му вкус, студена вода (100 мл.), ситно накълцани магданоз (4 стръка), копър (4 стръка) и счукани орехи (50 г).

Нестандартният таратор се овкусява със сол (1/2 ч.л.), зехтин (2 с.л.) и счукана скилидка чесън (1 скилидка).

 

Таратор с печен чесън и кориандър

По рецепта, вдъхновена от индийската кухня

Необходими продукти

800 г кисело мляко

3 краставици

1 глава чесън

1 връзка кориандър

2 с. л. зехтин

1/2 ч. л. кимион на зърна

чили на люспи без семките

сол и черен пипер на вкус

сокът от 1 лайм

Начин на приготвяне:

Необелената глава чесън се посолява, полива се със зехтина и се увива в алуминиево фолио. Пече се около 30 минути в загрята на 180 градуса фурна, с вентилатор, след което се оставя да се охлади.

Почиства се от люспите. Намачква се.

Краставиците се обелват и се нарязват на кубчета, кориандърът се накълцва.

Кимионът се запича на сух тиган. Стрива се в хаванче.

Киселото мляко се разбива с бъркалка, за да няма бучки. Подправя се с кимиона и сол на вкус. Прибавят се чесънът, сокът от лайм, кориандърът, краставиците и се разбърква.

Разрежда се със студена вода до желаната гъстота. Оставя се в хладилник за 1 час. Поднася се с чили на люспи.

 

Освен тях може да приготвите таратора с газирана вода, за да има още по-освежаващ вкус или с кубчета лед – за да сте сигурни, че е перфектно охладен.

Жътварският таратор пък се приготвя вместо с килело мляко, с вода. В него се нарязва и пресен лук и се подкиселява с винен оцет.

Молекулярен таратор: Таратора може да сгъстите с желатин или агар-агар, да го изсипете във формичка и след това да ядете с вилица.

Вариант е да нарежете зеленчуците на ситно, да добавите кълнове – люцерна, кресон или тученица, и кисело мляко върху тях, а после всеки сам да си сипва толкова вода, колкото би искал да е гъстотата на таратора му. Поднася се в паничка, дълбока чиния, чаша или стъклен буркан.

Ако искате да разнообразите традиционния вкус на таратора, ето още варианти:с печени лешници, вместо с орехи, с кефир, вместо с кисело мляко, с ментови листа, вместо с копър