Рецепти за трапезата на Кръстовден

Празнична трапеза на Кръстовден

На трапезата се слага грозде, печена тиква, обреден хляб и други постни храни.Най-възрастната жена в домакинството опича Кръстова пита – обреден хляб с украса от кръст върху него. Когато се съберат домашните, го разчупва над трапезата и го нарича “Кръстец кръст да боли, мене кръст да не боли”, цялото домочадие повтаря словата.

И предвид всички тиради за вредността на маята, ви предлагаме една рецепта за содена питка.От тестото си може да си отделите и направите кръст отгоре, преди да я изпечете. И една по-нестандартна, но изцяло постна рецепта с тиква.

Содена питка

Продукти

2 с.л. оцет, 100 мл. олио за намазване, 0,5 ч.л. бакпулвер,  0,5 ч.л. сода, 1 ч.л. захар, 0,5 ч.л. со,  1 с.л. олио, 400 мл. вода топла, 800 г брашно

Начин на приготвяне

Пресяваме брашното над дълбока тава. В средата правим кладенче, в което слагаме: 1с.л. олио, 1/2ч.л. сол, 1ч.л. захар. Содата бикарбонат и бакпулверът угасяме в оцета. Още докато шупти го добавяме в кладенчето. Започваме „събирането“ на тесто. Наливаме малко по малко водата, така, че постепенно да се получи тестяна топка. Покриваме с памучни кърпи и оставяме да почине за 30 минути.  Намазваме кухненския плот с олио и измесваме тестото върху намазнената повърхност. Намазваме тавичка за печене с олио. От топката оформяме питка с форма по желание. Намазваме питката с памук, топнат във вода и олио.  Печем в загрята фурна, на 200 градуса – първо отдолу за да се вдигне добре (15 минути), след което включваме отгоре още 15-20 минути.

 

Пълнена тиква с плодове, ром и кокос

1 бр. кръгла тиква, сушени сливи, стафиди, сушени кайсии и други сушени плодове по избор, 2 бр. ябълки, 2- 3 с.л. галета, 2-3 с.л. канела, 2-3 с.л. заха, 2-3 с.л. кокосови стърготини, 1 и 1/2 ч.ч. вода, 2 с.л. ром, настъргани портокалови корички от 1 портокал, 1/2 ч.ч. орехи – едро нарязани

Начин на приготвяне

Измива се тиквата, отрязва се горната й част. Почиства се от семките и се измива отвътре. Сушените плодове, нарязаните ябълки и всички останали съставки без водата се объркват в купа. Изсипват се в тиквата, като се притискат добре с лъжица, докато стане плътна плънка. Изсипва се 1/2 чаша вода, изчаквате сместта да поеме водата. Правите каналчета между 2 от стените на тиквата и плънката и сипвате останалата вода. Отново притискате добре с лъжица. Слагате капачето на тиквата и увивате с фолио около капачето. Пробивате от външната страна тиквата с вилица на няколко места. Слагате я в тавичка с вода. Периодично доливайте за да не изгори тиквата отдолу. Печете на 250С градуса за около 2- 3 часа, докато тиквата се опече. Изпечена е когато е мека при бодване с вилица в горната част.

* Количеството сушени плодове се определя според предпочитанията и размера на тиквата.