Над 300 души тръгват „По пътя на хляба“ в село Преславен
Всяко зрънце носи история. Всеки хляб – памет. Всяка нива – живот.
На 28 юни 2025г. (събота) , в старозагорското село Преславен, ще оживеят забравени ритуали и стари песни в чест на хляба, който ни събира и съхранява, който ни съпровожда от първия до последния ни човешки дъх .
12-ият фолклорен празник на житото „Пътят на хляба“ ви кани да се потопите в света на българската жътва – такава, каквато са я знаели и помнили дедите ни.
Сутринта в 9:30 ч се тръгва към нивата за зажънване. Водосвет за берекет и здраве ще отслужи отец Петър Радев. Всички присъстващи ще зажънат със сърповете, чорбаджията ще даде нужната плата, ще се изиграе едно жътварско хоро и всички вкупом се отправят към центъра на селото. Там вече ще да пристигнали над 20 самодейни фолклорни състави – танцови и певчески групи от страната и региона.
Тук ще е подредена голяма кулинарна изложба , преобладаваща с хляб и хлебни изделия. Тук ще се проведе демонстрация за месене на хляб. На събитието ще пристигне от Бургас Кремена Русева, авторката на книгата- наръчник за начинаещи „Хляб с квас“.
„Тази година сме носители на голямата награда на АГОРА – София, която награди празника ни „Пътят на хляба“ и го спонсорира, сподели за Долап. бг Стойка Генова, секретар на читалището домакин „Димитър Наумов“. Очакваме официални гости от София и Варна.
Ще имаме още три работилници за деца: – Глинена с Делян Бакалски; Рисуване с брашно, която ще водят местни жени; Приложно изкуство – изработване на бижут.
а от пашкули от фондация „Криле“.
13 читалищни активистки ще правят прославените преславенски гюзлеми с дегустация и др.
Награда за най-атрактивен участник на сцената и най-добре представил се по темата „Жътва“ ще връчи кметът на селото. Ще има още награда на арендатора и за най-вкусно тестено ястие от кулинарната изложба.
Организаторите приканват всички участници и гости на празника да са облечени в български носии.
Празникът се провежда с подкрепата на Тракийски университет Стара Загора, Радио Стара Загора, вестник „Агро“ и платформа „Агора“.
Росица Ранчева