С аромат на пелин – празник на пелина в село Змейово, Старозагорско

На 16 декември 2017 г., събота, за единадесети пореден път в с. Змейово, община Стара Загора се провежда празник на пелина. Кметът, работещите в читалището и всички живеещи и нощуващи в селото активно разпространяват новината и се стягат подобаващо да посрещнат гостите! На площада в селото има всичко – и песни, и танци, смях и веселие, много музика! И за хапване и пийване има, и най-много пелин!Стародавна и известна е традицията да се прави пелин в селото. И хубав се получава! Дали е от водата, или от билките, или от въздуха! Кой да каже? Но най-вече качеството зависи от майсторлъка и тайните на уникалните рецепти! Затова и най-атрактивната част от празника е конкурсът за най-добър пелин! Своето производство представят местните хора (такова е и едно от условията за участие – да  си производител от селото). Има компетентно жури – Светлана Славова – собственик на винарска изба Александра естейт; Петър Илиев – главен технолог на винарната в с. Горно Ботево и Искрен Пачаманов – адвокат и ценител. Журито си е жури! То ще каже своето, но всеки участник в празника ще може да опита и да направи своя си избор. А труден ще е изборът! Много са кандидатите за световна слава! Но познавачите казват, че ако човек си подложи с добра храна, може да поеме и повечко от ароматния еликсир! Две са прочутите места в България, които се славят като производители на пелин. Едното е с. Осмар, Шуменско, за което се носи легендата, че когато хан Крум нарежда да се изкоренят лозята, точно там, обаче, запазва за свое си ползване лозови насаждения. Местните майстори твърдят, че рецептата им за пелин е от времето на Първата българска държава (след 681 година)!!!

А другото място е нашето Змейово! В селото има паметна плоча на първия производител Стоян Христов Найденов (1881-1968). Всеки пази своята си рецепта, но най-общо стъпките за т.нар. наложен змейовски пелин са следните: нареждат се ред грозде (но почистено от гнили и изсъхнали зърна), ред ябълки, ред билки (тук вече е скрита тайната, всеки майстор – със своя китка!, казват, че броят им достига до 30!), някои добавят индийско орехче и кориандър, налива се отгоре винцето и му се бае, докато стане готов! И да не забравим, че преди това се претака и след това 10-ина дни се оставя да си почине! Накратко – не е проста работа пелинът! Най-добре отидете в Змейово на празника и си пийнете от майсторски приготвения еликсир! Ей го къде е – на 7 км от Стара Загора в посока север! И по брадата ви ще тече, но и в устата ви ще влезе! Няма да съжалявате – обещал ни е лично кметът Стоян Трифонов, самият той производител на пелин!

Снежана Маринова

П.П. И не би било зле да се срещнат осмарци и змейовци и да си „преборят” пелина! Пък да видим тогава кой-кого!