На лов за хлорофили – полезно
НА ЛОВ ЗА ХЛОРОФИЛ🌱🌱🌱
Зеленолистните растения са истинското съкровище на пролетта. Те съдържат зелен пигмент, наречен хлорофил. Хлорофилът за растенията е това, което са червените кръвни телца при хората. Дори молекулите на двете вещества са почти идентични. Затова наричат хлорофила зелената кръв на растенията. Хлорофилът, който ви е познат от часовете по биология, поглъща слънчевата светлина и я превръща в енергия, в органични съединения, от които растението се храни и развива. Зеленолистните растения съдържат всички онези съединения, които в медицината се изследват като превенция на възпаления, хронични заболявания и дори рак. Те съдържат така ценните фибри за здравето на стомаха, етерични масла, органични киселини като ябълчена и лимонена, целият спектър от витамини…
Как да използвате зеленото богатство на пролетта? Ето три от растенията с голямо приложение в националната ни кухня.
ПАРЛИВА КОПРИВА🌱🌱🌱
За кого е парлива тя, освен за нежната човешка кожа? За много вредни бактерии и микроорганизми в тялото ни, които тя унищожава със своите антиоксидантни съставки и така предотвратява вътрешните възпаления.
Копривата е любима билка в народната медицина при анемия и кръвотечения заради високото съдържание на желязо в нея. Но трябва да знаете, че 75 процента от безценния хлорофил в нея се унищожава при готвене. Така че е добре да я използвате сурова. За да се измие добре е достатъчно да се сложи в съд с вода и малко хлебна сода за половин час. Да започнеш деня си със смути от коприва е повече от полезно! Копривата обаче не се препоръчва на хора, които имат проблеми със стомаха или с бъбреците. Те трябва да внимават с оксалатите в копривата, лапада, дивия чесън… И ако искат да си направят зелено смути за закуска, вместо коприва може да сложат рукола, кейл или зелена салата. Ето и една рецепта за смути, която обичаме в нашата клиника:
смути с коприва, банани, сушени череши🌱🌱🌱
Вземете шепа прясна коприва, измита и почистена от дръжките, два добре узрели банана, няколко сушени череши и 200 мл вода. Сложете всичко в блендера и пасирайте до гладка смес. (Ако копривата не е подходяща за вас, можете да я замените с рукола, кейл или зелена салата.)
( можете да замените водата с кокосово или бадемово мляко, а банана с ананас например.)
Друг прекрасен начин да се насладите на копривата е да си направите
песто от коприва, с което можете да овкусявате салати, ориз, паста🌱🌱🌱
За да го направите, са нужни 300-400 г коприва, почистена от дръжките и измита добре, връзка див чесън (левурда), щипка киселец, рукола. Можете да замените руколата с леко горчивите листа от глухарче, предварително накиснати със сода във вода. Накълцайте ситно и сложете в блендера с щипка сол, зехтин на вкус и прясно изцеден лимонов сок, смлени орехи. Част от това песто, ако решите, можете да сложите във фризера и да използвате за супи.
А можете да си направите и
чай от коприва🌱🌱🌱
В алтернативната медицина той се препоръчва при анемия и висока кръвна захар, при болки в жлъчката и черния дроб. Има пречистващо и стимулиращо, както и разхлабващо действие. Може за вкус да добавите стрък мента и лайка. И вместо захар и мед – стевия. За да се запазят максимално ценните вещества в копривата, пресните или сушени листа се заливат с гореща вода и се запарват само няколко минути.
ЛОБОДА – ЗЕЛЕНАТА ПЕПЕЛЯШКА🌱🌱🌱
Крехки нежно зелени, зелено-жълти, по-рядко червени листенца със специфичен вкус, нещо средно между салата, лапад и спанак. Това е култивираната лобода, която рядко се намира на нашите пазари. Лободата винаги е била в сянката на лапада, спанака и копривата, нещо като Пепеляшка в голямото семейство на първите пролетни зеленини. Но също като Пепеляшка, тя крие необикновени качества зад невзрачната си външност. Някога нашите пра-пра баби са събирали дива лобода, за да правят настойка от корените й при болен черен дроб, при жълтеница, запек, проблеми със жлъчката и с венците. В диво състояние тя расте по високопланински поляни. Наричат я още див или планински спанак. Смятало се е също, че листата й, както на копривата, пречистват кръвта. Всъщност хлорофилът, който лободата съдържа (както и копривата, спанака, лапада и т.н.), наподобява човешкия хемоглобин и има изключително благотворно действие върху сърцето и кръвоносната система. Засилва организма, особено когато е склонен към анемия, регулира метаболизма, поддържа клетъчния баланс. Тъй като лободата притежава и силни бактерицидни свойства, с нея са налагани рани и възпаления по кожата.
Много популярна някога, а след това забравена, лободата е отново на мода. Какво още ни предлага това щедро растение? То е богат източник на бета-каротен, витамин С на много минерали и е пълноценен източник на желязо, цинк, калций, магнезий, калий. 100 г листа от лобода съдържат 6,1 г манган.
Лободата може да бъде чудесна съставка за салати, супи, песто, дипове, мусака, ориз, сърми, кишове, лазаня… Лесно се отглежда, издържа на ниски температури и сама се разсажда, тъй като е многогодишно растение.
ЛАПАД🌱🌱🌱
Срещан някъде и като лопуш, лападът е бил на почит в древната медицина – още Плиний и Теофраст споменават корените му като лекарствена дрога. А в гладните годините в началото на миналия век почти във всяка българска градина е имало лапад. Сега в магазините има култивиран лапад. Дивият лапад се появява в края на май и има по-наситен вкус, по-големи листа и разбира се, по-висока концентрация на полезни вещества от култивирания. Отличен източник на витамин С, на витамините от група В и на минерални соли на желязо, калций, калий…
Лападът също е отлично средство срещу анемия, също като копривата понижава кръвната захар, действа като нея диуретично и кръвоспиращо, но също като копривата трябва да се избягва от хора с бъбречни и храносмилателни проблеми.
С листа от лапад можете да направите постни сармички.
Рецепта за постни сармички с лапад🌱🌱🌱
Най-напред измийте листата с течаща вода, можете и да ги попарите леко с вряла вода. Отрежете като триъгълник дръжката. Задушете плънката в тиган – ситно накълцани моркови, пащърнак, целина, смесени със зелен лук и чесън, левурда, ако желаете – и накълцани листа от лапад. Предварително сварете кафяв ориз и елда 10-тина минути, без да са готови напълно, смесете с плънката, завийте листата и ги сложете в тенджера, като ги притиснете с чиния. Варете на умерен огън около 20 минути.
Лападът е любима съставка на зелените пролетни супи. Отлично се съчетава с пълнозърнест ориз, печурки, домати, моркови и гладък картоф. В супата го слагате накрая, накълцан, след като изключите котлона, така че да се запазят максимално полезните му вещества.
Източник Клиника на д-р Емилова