Днес празнува най-вкусната професия – Световен на готвача
Денят се отбелязва от 2004 година в повече от 70 страни по целия свят, като България е една от тях. Отбелязва се в деня на църковния празник на Св. мчк и архидякон Лаврентий – покровител и закрилник на готвачите. За първи път в България и на Балканите е отбелязан на 10 август 2005 г. с шествие, организирано от Българската асоциация на професионалните готвачи.
Ежегодно в страната ни се организират шествия и кулинарни работилници, които целят да привлекат младите хора към професията. Освен празнични мероприятия в организации на кулинари, се включват и много други свързани с този бизнес – работници в туристическия бизнес, ресторанти, кафета. Организират се конкурси, дегустации и се приготвят класически традиционни ястия или се експериментира с нови варианти на познати рецепти.
Готвенето е едно от най-разпространените хобита, с които хората осмислят свободното си време. А професията на готвача е сред най-често срещаните, макар в историята да няма точни сведения относно първия официално записан готвач.
Според една от древните легенди първата готвачка била Кулина, а от нея произлиза и названието кулинария. Тя била помощница на пазителката на здравето Хигия, от чието име произлиза названието хигиена.
Храната е наслада, а да приготвяш храна за някого е и щастие. „Човек може да прости и на най-големите си врагове след една хубава вечеря.“ – Оскар Уайлд



