На 16 октомври е Световният ден на хляба

Световният ден на хляба се отбелязва от 2006 г. по инициатива на Международния съюз на хлебопроизводителите и пекарите в знак на почит към хляба и ролята му за здравословното хранене.

На този ден всички участници са призовани да опекат или да купят пресен хляб, да ядат хляб, да почерпят някого с хляб, да обменят рецепти, снимки и др.

Почти всички хора ядат хляб всеки ден – като сандвич, с мед или сладко или дори като десерт с течен шоколад. Макар вече хиляди години по цял свят хората да се изхранват с него, има неща, които не знаем за хляба.

Изяждаме повече от 9 000 000 палета с хляб всеки ден. Най-големият хляб в света е бил изпечен в пекарна в Акапулко в Мексико през януари 1996 година. Той е бил дълъг 9200 метра.

Около петдесет процента от целия хляб се използва за сандвичи. Най популярният сандвич в Англия е този с кашкавал, а в Америка – с шунка. Сандвичите носят името си от граф Сендуич – известен картоиграч, който е измислил да се слага парче месо между две парчета хляб, за да не си цапа ръцете, докато играе карти.

Хлябът бил изобретен по погрешка преди повече от 7500 години. Първият самун бил изпечен от египтянин, който случайно оставил смес от брашно и вода в топлата печка за през нощта. Когато се върнал, намерил меко тесто, доста по-апетитно от твърдите питки, които се опитал да си приготви.

Древно суеверие казва, че обърнатият надолу хляб носи нещастие. Също така не бива да се оставя недоизядено залъче. Смята се, че хлябът изпечен за Коледа, не мухлясва.

Хлябът съдържа всички необходими за храненето вещества – белтъци, мая, мазнини. Лаврите за най-бързото му приготвянето са на пекарите от Wheat Montana Farms and Bakery, рекорд който е записан в книгата на рекордите на Гинес през 1995 година. Те ожънали пшеницата от полето, смлели я на брашно, което замесили на тесто и изпекли хляба за 8 минути и 13 секунди.

По закона на Мърфи, хлябът винаги пада с маслото надолу. Скандинавска легенда гласи, че ако девойка и младеж отхапят от едно и също парче хляб, те са обречени да се влюбят един в друг.

ХЛЯБЪТ

Павлина Павлова

Ухание на топъл хляб с коричка златна,

ухание на лято… житни класове…

Ухание на аромати необхватни,

размесвани с дъжда от луди ветрове.

Ухание на хляб, със нищо несравнимо.

Започва от посяти есен семена,

от нежни кълнове, които цяла зима

се крият под дебела снежна пелена.

През пролетта, щом топло слънце ги повика,

растат задружно, люшват първите вълни.

Над ниви изкласили птици чуруликат

и класовете зреят. Идват трудни дни

на жетва. Зърното се чисти, подсушава,

складира се, а после, смляно на брашно,

от него ще се меси хляба. Чак тогава

в пещта уханията смесват се ведно.

ЗА ХЛЯБА: ПОСЛОВИЦИ, ПОГОВОРКИ И РАЗМИСЛИ

В хляба се преплитат материалното и духовното начало. Той е основата на живота, препитанието, прехраната, храна за тялото, но и метафора за духовната храна.


Много е казано по темата и може да се пише, но народите по целия свят са събрали мъдростта си и отношението си към хляба в кратки и мъдри слова, наречени пословици и поговорки.


🍀 Това, което ще направи хлябът, не може да го направи мечът.

🍀 Няма хляб без мотика.

🍀 Умният навсякъде си изкарва хляба. – българска поговорка

🍀 Чуждият хляб — зъби кърши. – българска поговорка

🍀 Глад не види нищо освен хляб. – българска поговорка

🍀 Давали на циганина царство, а той питал: ами хляб? – българска поговорка

🍀 Няма хляб без мотика. – сръбска поговорка

🍀 Ако са ти останали само две монети, похарчи едната за хляб, за да ти даде живот, а другата похарчи за цвете, за да придадеш смисъл на този живот. – китайска поговорка

🍀 Половин хляб е по-добре от никакъв. – английска поговорка

🍀 Когато си гладен, хлябът не е твърд. – испанска поговорка

🍀 Без труд няма да има хляб в устата. – латинска поговорка

🍀 Собственият хляб е по-сладък на вкус. – латинска поговорка

Това, което винаги присъства на българската трапеза е Хляба. Каква стойност носи с присъствието си? Замисляме ли се колко е вкусно парчето Хляб, което слагаме в устата си и защо през годините неизменно сме се събирали около него?

Хлябът като символ свързвамe с вечния цикъл на живота, с безкрайността, с кръга, със слънчевия диск, с домашното огнище.
Неслучайно на българска трапеза без Хляб не се сяда, а всеки гост традиционно посрещаме с Хляб и сол.

Хлябът в светата църковна литургия е символ на Христовото тяло, а виното – на Неговата кръв. Христос казва за себе си в Евангелието от Йоан, че Той е истинският Хляб, който слиза от небето, за да даде Живот на света.

Хлябът съпровожда целия жизнен път на човека: от раждането до неговата смърт, в делник и празник, в радост и скръб. Хлябът е дар, молба, молитва, жертва, магия, хлябът е живот.”