29 септември : Честит Ден на кафето!

Легендата разказва, че конярите от 9-ти век за забелязали кафето, благодарение на кози, които ходят на паша и ядат плодовете на кафето. След това монаси, експериментирали, че кафето може да се пие и това ги държи будни през нощта.

– Кафето е втората най-търгувана стока на земята. Има над 25 милиона фермери и над 50 страни, участващи в производството на кафе.

– Италианското еспресо означава „когато нещо е принудено да излезе“.

– Кафето е първата храна, която се суши чрез замразяване. Поставя се в сушилня, където градусите падат до -40.

– Има два вида кафе на зърна „Арабика“ и „Робуста“. Седемдесет процента кафе на зърна са арабика. Робуста е с малко по-горчив вкус и има два пъти повече кофейн.

– По-голямата част от кафето се произвежда в Бразилия. Бразилия произвежда 40% от световното кафе, а на второ и трето място са Колумбия и Виетнам.

– Хавай е единственият щат в САЩ, който комерсиално развива кафе.

– Кафето първоначално е било храна.

– Кафето всъщност е плод.

Пиете с удоволствие кафе сутрин или дори по няколко пъти на ден, но знаете ли всичко за любимата си напитка. От Bright Side ни представят седем доста любопитни факта за нея, които могат да ви бъдат полезни.

1. Точното време за кафе

Ако пиете кафе, за да се освежите, трябва да изберете точното време. Можете да определите времето според кортизола в тялото. Повечето хора имат високо ниво на кортизол между 8 – 9 ч., следващият пик е между 12 – 13 ч., а последният е от 17:30 до 18:30 часа. По-добре е да пиете кафе, след като започнете да се чувствате уморени. След последния пик не се препоръчва, ако искате да спите добре през нощта..

2. Продължителността на действието

Ако пиете чаша кафе в 9 часа сутринта, до 13 часа в организма ви ще останете само 100 мг кафе. Но ако го пиете след 3 часа, ще останете свежи до вечерта.

3. Няма силно кафе

Както се оказа, няма такова нещо като силно кафе. Невъзможно е да се оцени силата на кафето. Кафето се оценява с много различни параметри като плътност, сладост, киселинност, тонизиращо действие.

4. Взаимодействие с лекарства

Германски учени установиха, че взаимодействието между кофеина и аналгетиците увеличава техниия ефект.

5. Пиенето на кафе може да доведе до напълняване

Кафето потиска кортизоловия хормон, който ви кара да жадувате за захар и сладки неща. Но кофеинът в него нарушава цикъла на съня, така че на следващия ден може да се почувстваме по-малко енергични и по-изкушени да ядем различни сладкиши.

6. Смляното кафе „живее“ 15 минути

Ако смилате пресни кафе зърна, опитайте да изпиете приготвеното от тях кафе в рамките на 15 минути. След това то губи аромата, променя вкуса си и няма да можете да му се насладите пълноценно.

7. Приготвяне на кафе

Много хора мислят, че колкото по-силен е вкусът и колкото по-тъмен е цветът, толкова повече кофеин има в кафето. Но печенето на кафето не оказва влияние върху количеството кофеин в него, нивата остават същите.