Сезонът „малката горещина“

Според китайския календар от вчера започна 15-дневния слънчев сезон „Малка горещина“, който съвпада с положението на слънцето на 105 градуса на небесната еклиптика. Китайските и източноазиатските традиции и здравословни съвети, които са свързани с това време на годината, са толкова много, че е невъзможно изцяло да се опишат тук. Но нека все пак да споменем някои от тях:

Времето с всеки изминал ден става все по-горещо.

Оризът и пшеницата са узрели и фермерите събират реколтата. Новият ориз е толкова свеж, ароматен и вкусен! В Китай съществуват специални церемонии, свързани с приготвянето и яденето на новия ориз,като също така купичка от него се поставя пред олтара на предците и пред статуята на Шъннон – Божеството на петте зърнени култури. Съществува специална традиция да се яде „нов ориз“ точно в първия най-близък ден на Ин метал 辛日 според китайския календар, който се пада след началото на мини-сезона „Малка горещина“ . Пресният ориз, сварен или приготвен на каша заедно с лотосово листо, балансира храносмилането и леко охлажда организма.

Други начини да се разхладите и да поддържате хидратация в горещините е да ядете диня, пъпеши, краставици, горчива краставица момордика, корен от лотос, напитка от боб мунг, зелен чай, чай от мента, маточина и други храни и билки, които изкарват горещината от тялото. На китайски има една игра на думи: сяо шу сяо шу 小暑消暑 „Прогони лятната горещина по време на сезона Малка горещина“.

Разбира се един от най-ефективните начини да почувствате прохлада в летните жеги е да запазите вътрешен покой. Както се казва в китайската поговорка: „Спокойното сърце поддържа прохладата естествено“. 心静自然凉.

Приятно лято на всички! ❤️