Оставете ме на диня! – любопитно
Дори и най-заклетите противници на лечебното гладуване не могат да не признаят фактите, изнесени в стотици научни публикации от изтъкнати лекари: с режим на вода, плодови, зеленчукови сокове или плодове и чай тялото ни изгаря и изхвърля огромни количества натрупани отпадъци. Лечебното гладуване му помага да се обнови, да рециклира болните и повредени клетки с механизма на автофагията ( от гръцки – самоизяждане) . За някои звучи парадоксално и шокиращо, но също е факт: организмът ни се справя по-добре в периоди на гладуване, отколкото в периоди на преяждане. Свръхконсумацията на концентрирани и висококалорични храни каквито са животинските води затлъстяване и куп болести – диабет, сърдечна недостатъчност, хипертония, стеатоза и т.н
Много привърженици на лечебното гладуване пък смятат, че гладуването на вода е методът, който дава най-сигурен и бърз резултат за очистване на организма. Ние сме на друго мнение.
Първо, това е драстичен метод за съвременните хора, чийто организъм е силно отровен от начина на хранене и самата храна, обработвана с пестициди, хормони и антибиотици (при животните) . За тях методът на омекотеното гладуване, което практикуваме в клиниката, е по- щадящо, по-добро за организма.
Можем много да помогнем на очистването от токсини, ако вместо вода приемаме плодове или сокове и чай, защото те са с алкална реакция. Така се ускорява елиминирането на пикочна киселина и други неорганични киселини, а фруктозата в плодовете дава необходимата енергия и укрепват сърцето, без да повишава нито много, нито рязко кръвната захар при хората с диабет. Витамините, минералите, ензимите и микроелементите в пресните плодове са изключително ценни за нормализиране на нарушените процеси в организма. Фибрите в плодовете поддържат нормалната перисталтика на червата.
Ето защо е много по-полезно да гладуваме на диня, както правят нашите пациенти в този сезон, отколкото на вода.
Макар че 92 % от съдържанието на динята е вода, останалите 8% са заредени с изключително ценни фитонутриенти – биоактивни съставки, които отключват здравословни процеси. В динята това са ликопени, бетакаротен и цитролин. Цитролинът е „звездата” на фитонутриентите, тъй като има способността да разширява кръвоносните съдове. Затова динята укрепва сърцето и кръвоносните съдове. Подходяща е за хора с диабет втори тип. Подобрява здравето на чревния микробиом. Регулира работата на бъбреците, затова отоците спадат. Диня със сирене? Несъвместими храни! Динята минава през чревния тракт за 15 минути, а сиренето за два часа. Ако ги консумирате заедно, ще спрете усвояването на динята в организма. Два- три килограма диня на ден са идеални за хора, които искат да свалят килограми.
Затова – оставете ни на диня !
Клиника д-р Емилова