Как празнуват Великден по света?

Милиони християни по света празнуват възкресението на Иисус Христос. Боядисани яйца, козунак, великденски зайчета – това са символите на светлия празник. Но всяка страна отбелязва празника по свой начин. Ето как празнуват Великден по света:

 Гърция 

Южната ни съседка се подготвя за Великден отдалеч. Още от сутринта на Велики четвъртък се месят традиционните великденски гевреци и кифлички със стафиди и пудра захар. Има поверия, че тези кифлички трябва да се пазят до следващия Великден и така ще донесат късмет на къщата. Използвали са се и като талисман, предпазващ моряците от корабокрушения. Задължителен на празничната трапеза е обредният козунак, боядисаните в червено яйца, великденската агнешка супа „магерица“, печено агне, зелени салати.

В събота на остров Корфу, след атрактивно шествие, водено от духови оркестри от по 200-300 музиканти и носенето на нетленните мощи на Свети Спиридон, от всички балкони и прозорци започват да се хвърлят различни по големина червени делви. Счита се, че разбитите от тях парчета, носят здраве и късмет.
В събота, точно в полунощ, всеки пали своята свещ от благодатния огън и хората се поздравяват с думите „
Христос Воскресе!

Румъния
Великден в съседна Румъния се отбелязва подобно на нашия. Яйцата се боядисват в четвъртък, като най-използваният цвят е червеният. На този ден се приготвя и специален
великденски козунак, известен като „пасха”, чиято форма символизира гроба на Исус. В реката се хвърлят черупки на яйца, за да дойде празника.
В петък се отбелязва Разпети петък и се посещава църква, подобно на нашия ритуал за преминаване под масата. В събота през нощта е великденската литургия. В църквата се носят боядисани яйца и храна в специална купа, които трябва да бъде благословена от свещеника. Благословената храна се носи вкъщи, най-напред се яде от нея и чак тогава се яде от другата храна в дома, която не е благословена.

 Франция
Във Франция в дните от Разпети петък до неделя всички църковни камбани престават да бият в знак на скръб от разп
ъването и смъртта на Христос. В неделя рано сутринта камбаните отново започват да бият.
Произвеждат се традиционни
шоколадови камбанки, които се правят на ръка и различни други шоколадови фигури. Родителите крият яйцата на различни места в къщата или в двора, а децата трябва да ги търсят. За празничната си трапеза французите приготвят задължителното агнешко печено, но и едни традиционни бисквитки с формата на агънца. Те са популярни най-вече в областта Лотарингия, но ги правят из цялата страна.

По време на великденските празници се приготвят и омлети. Цялото семейство прави традиционният омлет с много зелени подправки и салам.

Италия
В много италиански села и градове се провеждат Великденски процесии и се разиграват Христовите страдания.
В Италия шоколадовите великденски яйца са увити в гланцова хартия и пълни с изненади. А  вместо традиционния козунак, италианците правят от тесто великденски гълъб – Коломба – икона на светия дух. Тестото, с което се прави Коломба много прилича на това на козунака, но се замесва без прясно мляко и задължително присъстват бадемите – символ на мъдростта. Освен Великденския гълъб тук всеки регион си има традиционен
великденски сладкиш.

Германия
Всяка провинция в Германия  празнува по различен начин. Пекат се сладкиши от брашно, мляко, яйца и стафиди, плетени подобно на нашите козунаци. Закуската непременно е семейна, а децата намират скрити из целия дом великденски кошнички, пълни със
сладкиши, шоколадови зайчета и малки подаръци.
В северните части на Германия се палят великденски огньове или се прави великденско колело. Това е колело от дъбово дърво, запълнено със съчки и слама, което се запалва и се търкулва по подходящ склон. Ако успешно стигне до долу, това е знак за добра реколта.

Испания

Процесиите през Страстната седмица са сърцевината на Великденските тържества в Испания. Градовете и селата оживяват с шествия на религиозни братства, които носят статуи на светци и сцени от Страстите на Христос. Участниците в процесиите, облечени в традиционни тоги и капирони, вървят в тържествено мълчание, създавайки мощно и емоционално преживяване. Тези процесии са не само израз на религиозна вяра, но и демонстрация на местната културна идентичност. Всяко братство и общност си имат свои уникални традиции как да празнуват и да създават празнично настроение със специална великденска украса.

Испанските домове и църкви се украсяват в чест на Великден, като всяка зона има свои специфични традиции за декорация. Витрините на магазините и улиците се преобразяват с цветни украси, цветя и предмети, символизиращи духа на празника. От особено значение е украсата на „пасос“ – платформи със свети образи, които се носят по време на процесиите. Тези декорации не само красят градската среда, но и подчертават уважението и почитта към религиозните традиции, на всички които празнуват.

Един от уникалните и карнавални аспекти на това как се празнува Великден в Испания е изгарянето на сламени фигури, представляващи Юда Искариотски. Този ритуал символизира отхвърлянето на предателството и злото, като същевременно служи като начин за общностите да се съберат и да празнуват заедно. На много места това събитие се превръща в празник с музика, танци и фойерверки, което добавя към празничната атмосфера на Великденските тържества.

Някои от най-популярните празнични ястия включват:

  • торихас – сладки хлебчета, натопени в мляко и яйца, а после запечени;
  • мона де паскуа – традиционен великденски козунак, често украсен с яйца и фигурки;
  • леганьо – агнешко ястие, което се приготвя специално за Великден;
  • пестиньос – медени сладки, популярни по време на Великденските празници;
  • хамон – испанска сушена шунка, която се сервира като делекатес, нарязана на тънки резени.
  • паеля – въпреки че традиционно се счита за ястие, което се сервира по различни поводи, паелята често присъства и на трапезата на хората, които празнуват Великден, като символизира събирането на семейството.