Каква е трапезата на Лазаровден?

Обредните трапези и ястия заемат важно място в народните и християнски празници, чествани у нас. С обредните ястия са свързани и голяма част от ритуалите и обичаите, изпълнявани на най-големите празници, а без пита, замесена от работливите ръце на домакинята, не минавала нито една празнична трапеза.

И питите, и ястията не се възприемали само като храна. В тях дедите ни влагали дълбок и скрит смисъл – в кръстовете върху питата за Бъдни вечер, в хлебчетата с форма на кукли за Лазаровден, които лазарките пускали в близката река на Връбница, за да определят коя ще е кумицата сред тях, във виното – Христова кръв, в колачета за Игнажден, украсени с кръг – символ на небето, даряващо земята с плодородие чрез дъжда, росата, снега.

И тъй като Лазаровден чука на портите ни,  е тъй като е  един от най-пъстрите, цветни, тачени пролетни християнски и народни празници, той със сигурност е свързан с приготвянето на традиционни обредни ястия. Очаквано е да потърсим информация какво се яде на Лазаровден и какво да приготвим за трапезата тази събота – на 12 април, за да спазим традициите и обичаите, да съхраним корените и същността ни.

Какво се яде на Лазаровден?

Лазаровден е един от празниците, който отбелязваме по време на дългите Великденски пости, което предполага и традиционната празнична трапеза да бъде постна. Задължително на трапезата присъстват питка и мед.

Тъй като Лазаровден се приема за празник на горите, пасбищата и природата, зелените дарове на земята са очакван отговор на въпроса какво се яде на Лазаровден. Сред обредните ястия присъстват както коприва, лапад, спанак, киселец, приготвени по различен начин, така и пролетна бурания и вита баница, която е особено характерна за празничната трапеза на Лазарова събота.

Стара традиция е приготвянето на обреден хляб с домашен квас. Процесът е дълъг ритуал, започващ 15 дни преди Лазаровден. В глинен съд се сместват вода и брашно и сместа се оставя да престои до Лазаровден, за да ферментира, да се превърне в квас. На самата Лазарова събота, се взима малко от този квас и с вода, брашно и сол се замесва пита и правят кукли – малките хлебчета, които лазарките пускат в близката река на другия ден – Цветница, за да посочи най-бързото от тях и да определи коя ще е кумицата сред лазарките.

Кои са най-характерните обредни ястия за Лазаровден?

Сред най-характерните за празника ястия са содената пита, питите – кукли, северняшкият лопушник с лапад, ориза с лапад или коприва, джурканата коприва  и  други.

Лазарова задушница и какво да приготвите за нея?

Не пропускайте да сварите и жито – за починалите, тъй като се вярва, че на следващия ден – на празника Цветница (Връбница) „разпускат, пущат умрелите“ от гробовете. За да ги почетат, живите устройват Лазарската задушница и носят на гробищата жито, пити с кръст, вода и вино, рангелов кравай, господева прусура, които се раздават за „Бог да прости“. Прелива се и се палят свещици, а в някои краища носят и върбови клонки, от които се палят на гробищата огньове, за да светят на починалите и да намерят те по-лесно пътя към техните близки. Този обичай се нарича „греене на покойниците“.

Пролетен ориз с лапад и левурда за Лазаровден

Необходими Продукти

  • ориз – 2 ч.ч.
  • лапад – 30 листа
  • левурда – 3 – 5 листа
  • джоджен – 10 пресни стръка
  • естрагон – 1 шепа или 15 пресни листа
  • магданоз – ½ връзка
  • киселец – 10 листа
  • лук – 2 глави
  • хималайска сол – 2 ч.л., равни
  • черен пипер – ½ к.л., смлян
  • олио – 1 – 2 с.л.
  • вода – 5 ч.ч.

Начин на приготвяне

Отмерваме си 2 ч.ч. ориз, измиваме и го накисваме за около половин час.

Старателно измиваме всички прясно набрани пролетни зеленини от градината, като отрязваме дръжките на лапада, киселеца, магданоза и джоджена. Нарязани на ситно ги прибавяме към вече накиснатия и отцеден ориз.

Обелваме и измиваме две главички стар лук. Едната нарязваме на ситно, а другата разрязваме с 2 плитки разреза на хиксче, така че при изпичането да се получи розетка.

Добавяме към ориза нарязания лук заедно с подправките: 2 чаени лъжици хималайска сол (равни), половин кафена лъжичка смлян черен пипер и 1-2 с.л. олио.

Печем ориза на загрята фурна за 40-45 минути на 250 градуса. По желание, разбъркваме с бъркалка и завъртаме тавата на половината време – след около 20 минути.

Пролетен ориз с лапад и левурда за Лазаровден е готов.

Поднасяме ориза сипан като кръгло канапе, поставяйки отгоре изпечената лучена розетка, със сладникав вкус.

Постни банички ( баница) за Лазаровден

Необходими Продукти

  • лапад – 25 листа
  • манголд – 10 листа
  • магданоз – ½ връзка
  • пресен лук – 2 шепи нарязан
  • рукола – 6 листенца
  • джоджен – 6 стръка (пресни)
  • глухарчета – 8 листенца
  • киселец – 5 листа
  • салвия – 8 пресни листенца
  • грах – 3 – 5 с.л. (консервиран, от буркан)
  • хималайска сол – ½ ч.л.
  • босилек – 1/3 ч.л. сушен и стрит
  • чубрица – ½ ч.л. сушена
  • черен пипер – ¼ ч.л.
  • кори за баница – ½ пакет (6 бр.)
  • олио – за намазване, (или зехтин)

Начин на приготвяне

За да приготвим плънката, може да използваме всякакви зеленини, характерни за пролетта. Измиваме всички зелени листа, прясно набрани от градината. Нарязваме ги на ситно и разбъркваме в дълбок съд, заедно с грах (от буркан, домашно консервиран) и подправките на вкус – хималайска сол, черен пипер, сушени – босилек и чубрица.

Плънката е готова (не е нужно да попарваме зеленините, тъй като печенето, докато са загънати в баничките, ще им е достатъчна термична обработка и ще омекнат чудесно).

Разстиламе фините готови кори за баница. Всяка баничка правим от две кори, като намазваме едната с олио и захлупваме с втората.

Поръсваме отгоре с малко от зелената плънка и загъваме на баничка – дълга правоъгълна лента. Подобно е на навиването на руло, но в случая е по-рехаво и го сплескваме в правоъгълна форма (както се правят най-обикновените и лесни банички).

Подреждаме всички постни банички в тава, намазана с олио на разстояние едни от други. Със силиконова четчица намазваме и тях отгоре и по краищата отстрани, така че да ги слепим – да не се отварят.

Печем на 200 градуса за около 15 минутки до златист загар. Вече готови – поднасяме топли, ароматни и хрупкави банички. По желание нарязваме на малки парчета.

Не забравяйте да приготвите кошничка с пресни яйца и друга почерпка, които трябва да дарите на лазарките, които ще дойдат у вас, за да благословят дома ви и всички, които живеят в него.