На дискусионна среща от специалисти се коментира състоянието и перспективите на свиневъдния бранш в България

Организаторите на първия Празник на старозагорския деликатес – свинските уши – Народно читалище „Св. Климент Охридски 1858“, създадоха контакт с естествения за събитието партньор – Тракийски университет и лично с проф. Добри Ярков. Празникът, предполагаше именно със специалистите от университета да се разгледат теми, които да поднесат на обществото и да добавят към вкусотиите от кухните и забавленията и полезна информация.

Въпросите на свиневъдството и месопреработването заявяваха далеч по-значими цели на събитието, а именно необходимостта да се обединят специалистите от бранша и науката, за да се посочат проблемите и успехите и да запознаят обикновения потребител с реалното качество на свинското месо, което стига до трапезата ни.

Ето защо в ранното утро на 15-и февруари 2025г. залата на ресторант Езерото, в рамките на първия Празник на свинските уши – Стара Загора 2025, събра в дискусионен формат, за да разискват по темата Състояние и перспективи пред свиневъдния бранш в България. Включиха се преподаватели и докторанти от Ветеринарномедицински факултет, от Аграрен факултет на Тракийски университет, представители на бизнеса и бранша от областта и страната – проф. Алекси Стойков от НСРТМПС, проф. Диян Георгиев – декан на Аграрен Факултет, проф. Звезделина Янева – зам. декан по  научноизследователска дейност, д-р Ангел Мавровски , Тракийски Университет – генетик, зооинжинер Тихомир Тодоров, Свинекомплекс Голямо Враново Инвест АД, д-р Мартин Иванов генетик Албена Холдинг , д-р Руско Петров Зелени Балкани, гл. ас. Радка Малинова от Аграрен университет Пловдив, специалист – репродукция, асистент Катя Бурлакова Аграрен факултет при ТрУ , Олег Стоилов Т П П – Стара Загора..

Темите бяха и актуални и интересни, както за специалистите, така и за широката публика.

Първата презентация поднесе доайенът на свиневъдната наука в България, авторът на университетски учебници по дисциплината „Свиневъдство“, отдал целия си живот на науката и в подготовката на кадри в отрасъла, ръководил и администрирал институти по свиневъдство, преподавателят, гордеещ се със студентите си, които успешно го наследяват и днес са видни фигури в катедри, аграрни и ветеринарни факултети – професор Алекси Стойков. Неговите разисквания по темата „Човекът и свинята“ на достъпен и популярен език, илюстрираха важността на темата в областта на производството на месото, на сланината, на субпродуктите. За да се впише в основния слоган на празника изнесе интересни данни за полезността на свинските уши …все любопитна информация.. И до днес професорът продължава да следи новостите и статистиката в бранша у нас, в Европа и по света. Намира време да наглежда докторантите, които работят по темата за запазване на автотонните породи у нас и възможностите за развитие на наши качествени породи, за които ще стане въпрос по-нататък. Темата за Човекът и свинята и още други интересни теми професорът обеща да поднесе за любознателните ни читателите в по-разширен формат, защото има какво да научим.

Когато ми представяха проф. Стойков ме запознаха и с д-р Ангел Мавровски – докторант във Ветеринарномедицинския факултет при Тракийски университет.

Д-р Мавровски се оказа силно устремен в науката млад и човек. Беше открил интересна тема, която пряко кореспондираше с потребностите от качествено, вкусно и полезно месо. В Хибрида Черният ангел и Източно балканската свиня уникален шанс за производство на качествено месо, той представи точно този въпрос.

Източно балканската свиня или т. нар балканска свиня се говори като за древна местна порода за пасищно отглеждане, но с възможностите на съвременната наука. И тук идва работата на докторантите д-р Ангел Мавровски и гл. ас. Радка Малинова от Аграрен университет Пловдив, специалист – репродукция, заедно работят за създаването на хибрид порода с изключителни вкусови показатели и качество на месото.

За да подчертае значимостта в работата на докторантите, проф. Стойков каза, че те са се досетили и въвеждат нещо, за което той не се е сетил и с работата си допринасят изключително за подобряване качествата на свинските продукти за трапезата на българина.

Разработването на новия хибрид, наречен Черен ангел, става в условията на свинекомплекс Голямо Враново Инвест АД, чийто представител на срещата беше зооинженер Тихомир Тодоров. За него и за приноса му в отглеждането на породата Черен ангел, в залата възкликнаха, че той е два пъти инженер!

Още в предварителните разговори Вихрен Димитров – изпълнителният директор на комплекса каза: „Черният ангел е качество и вкус, който изуми представителите на представянето в Испания“, а нас ни вдъхновява да работим.

Д-р Мавровски беше и модератор на дискусията, на която в краткото време можаха участниците да се представят и да представят конкретни моменти от тема, по която всеки от тях работи. За хибрида Черния ангел ще говорим в следващи публикации, за да запознаем обикновения читател в по-разширен формат.

Третата презентация Значение на някои биологични особености на свинете използвани за идентификацията им поднесе асистент Катерина Бурлакова от Ветеринарен факултет при Тракийски университет.

И особено важно беше участието на директора на Асоциацията на свиневъдите в България господин Димитър Михайлов, който направи преглед на състоянието на свиневъдния бранш и перспективите пред него. Независимо, че господин Михайлов се включи он лайн в дискусията стана ясно, че България има възможности за развитие, както на обема, така и на стандартите, за да задоволява потребностите на нашия пазар и дори да изнася.

В края на срещата беше предложено Тракийски университет да организира кръгла маса с участието на бизнеса и хората от бранша, за да бъдат обсъдени проблемите на бранша и необходимостта от решаването им от Министерството.

На срещата присъстваха още д-р Мартин Иванов, генетик Албена Холдинг , д-р Руско Петров Зелени Балкани. Гост на събитието беше и проф. Цанко Яблански.

Темата се оказа голяма, а времето крайно недостатъчно, което ни дава повод да мислим за предстоящи събития, които да допълват Празника на старозагорския деликатес – свинските уши и заедно с партньорите да разширим форума във време и граници.

Гинка Михайлова

НЧ „Св. Климент Охридски 1858“