„Състояние и перспективи пред свиневъдния бранш в България“ обсъждаха преподаватели и докторанти от Тракийски университет
На 15 февруари 2025г. в Стара Загора се проведе първият Празник на свинските уши. Освен в общоградски празник , събитието се превърна и в научен форум. Денят започна с кръгла маса на тема “ Състояние и перспективи пред свиневъдния бранш в България“. В нея се включиха преподаватели и докторанти от Ветеринарномедицински факултет и от Аграрен факултет на Тракийски университет. В дискусията участваха също животновъди от цялата област.
Свиневъдството в България е важен сектор от селското стопанство, като особено внимание заслужава източнобалканската свиня – древна местна порода, адаптирана към пасищно отглеждане в гористи и полупланински райони. Този метод на отглеждане не само осигурява висококачествено месо, но и поддържа естествените екосистеми.
Един от важните екологични аспекти на пасищното свиневъдство е взаимодействието с дивата природа, особено с мършоядните птици като лешоядите, както и с големите хищници като мечките. При естествената смърт на животни в пасищни условия, тези хищници и мършояди играят ключова роля в екосистемата, като подпомагат обезвреждането на труповете и предотвратяват разпространението на болести. Лешоядите, които са застрашени видове в България, намират в тези останки важен източник на храна, което подпомага техния брой и оцеляване. Мечките също допринасят към този процес, като част от тяхната хранителна верига.
Подобна колаборация между селското стопанство и опазването на дивата природа подчертава значението на устойчивите практики в свиневъдството и необходимостта от опазване на застрашените видове в България.
На празника Тракийски университет участва с щанд, където студенти по ветеринарна медицина предлагаха на гостите дегустация на млечните продукти, които са производство на Академичен технологичен комплекс към университета, както и специално приготвено свинско месо от породата „Черен ангел“, която е подобрена кръстоска между източна балканска свиня с други традиционни породи.
Усмихнатите студенти на старозагорския университет през целия ден събираха посетители от цяла България и освен дегустацията намираха време да запознаят бъдещи кандидат- студенти с възможностите за обучение в Тракийски университет.
На добрия вкус и професионален опит на нашите преподаватели и докторанти се довериха организаторите, като им възложиха не леката задача да бъдат част от жури в избора на най- вкусно приготвени свински уши.
Празникът събра хора от цялата страна и в обедните часове, Станционната градина в града беше препълнена от любители на кулинарното изкуство.
Faculty of Veterinary Medicine, Trakia University
Аграрен факултет на Тракийски университет
Спасителен център – Зелени Балкани / Wildlife Rescue Centre – Green Balkans