Над два това свински уши унищожиха за 2-3 часа гостите на Празника на свинските уши
Все съм виждала много хора на събития от масов характер, но като стълпотворението в Станционната градина на Празника на свинските уши – не съм виждала. Наистина хиляди хора бяха препълнили всяко местенце на един от най-големите градски паркове. Просто- невъзможно да се разминеш.
Знаех, че началото на събитието е на 15 февруари 2025 г. в 11:00 ч., и 20 минути преди това бях на булевард „Митрополит Методий“ по посока гарата. От „Верея“ надолу народ се стича като за мач. Прекосихме бул. „Славянски“ и повече нямаше спокойно движение. Толкова много хора, заели отдавна позиции върху специално заредените маси и пейки, едни с чаши вино, други – с бира и най-вече тарелки кой с уши, кой с кебапчета, кюфтета, пържоли, шишчета, наденички, картофки, домашен хляб …По на юг -изток се виеха кълбета синкав ароматен дим от скарите, които неуморно „бълваха“ продукция и въпреки това, опашките бяха тройни и четворни по няколко метра. Но нали е в името на купона – нямаше недоволни.
В 11:00 ч. академик Васил Герлимов, председател на Народно читалище „Св. Климент Охридски 1858“ – главен организатор на Първия фестивал на свинските уши, поздрави присъстващите, гостите, участниците в събитието, партньорите…
„Добре дошли, скъпи хора, от близо и далеч, каза Герлимов.- Народно читалище „Св. Климент Охридски“ с целия си екип се потрудихме и сега се радваме на всичко, което ще се случи през целия ден.
Започнахме реализиране на идеята по-скромно, но ни заля вълна от съпричастност, интерес и желание. Подкрепиха ни партньорите, без които не бихме могли да реализираме всичко това, на което и вие се наслаждавате. Това са Тракийски университет, Граждански клуб „ЛИПА“, Творчески колектив „На улицаща“, Сдружението на ресторантьорите и хотелиерите“ и медийните ни партньори Долап.бг, Телевизия Стара Загора, Радио Стара Загора и всичко това с подкрепата на Община Стара Загора, за което благодарим.
От тяхно име и от името на всички участници в събитието, ви казвам още веднъж -добре дошли!“
Доц. Герлимов благодари на дарителите- спомоществователи, които са също важна част на празника – фирма Аякс, Заара естейт, Ресторант „Царя“ , Тива трейт, Враново – свинекомплекс Инвест Ад с директор Вихрен Димитров, Зара-тур, със специалната подкрепа на Община Стара Загора.
От 11:00 до 19:00 ч. в центъра на парка не спря разнообразна концертна програма, за която винаги имаше публика. „Хорото поведе“ Представителният ансамбъл за народни песни и танци „Зорница” с диригент и главен художествен ръководител Иван Тодоров; Вокална студия РОЗОВ СВЯТ с вокален педагог Веселин Божков; Представителен ансамбъл за автентичен фолклор ДЪЛБОКИ- село Дълбоки; ДЖАМАЛ с ръководител ТодорТодоров и организатор РумянаПенева; сборна продукция от ЗАГОРСКА МЛАДОСТс хореограф Рони Киркова – /Детско-юношески танцов състав Загорска младост, НУМСИ Христина Морфова, Траки при Тракийски университет; Детско-юношеска музикална формация ЗВЕЗДОПАД; ЗВЕЗДЕЛИН МИНКОВ; Представителен фолклорен ансамбъл НАШЕНЦИ с художествен ръководител Недьо Иванов; Гергана Тончева; ВИГ ПАЦИЕНТОЗА и приятели; ДУЕТ ША ША – Гергана Добрева и Светослав Колев-Цвъри; ГРУПА ТАРАЛЕЩА на барда и лозар ДИМИТЪР ТАРАЛЕЖКОВ и неговите ТАРАЛЕЖИ. Александър Михайлов. Кавал и Саксофон, Илко Градев. Акордеон.Дани Огнянов – бас, Бат‘ Невен Кидеров на перкусията иАсен Хайдутов – барабани.
За глътка въздух думата имаше DJ.
Организаторите бяха предвидили конкуренция между отделните фирми- кой колко е майстор на свинските уши. Избра се единодушно жури за дегустация в състав – акад. Васил Герлимов – НЧ „Кл. Охридски“, Росица Ранчева – Долап.бг, инж. Славин Янакиев ГК ЛИПА, д-р Ангел Мавровски – Тракийски университет и Атанас Михов – Творчески колектив „На улицата“.
Имаше и плакети „Баш майстор“, „Добър майстор“ и „Майстор“.
След честно анонимно оценяване на първо място с 48 точки – при 50 възможни, се класираха „Старите каравани“, следвани на второ само с една точка разлика – 47 – „Каците“, трети са „Бирхаус“ – с 46 точки. На специална церемония те получиха съответните плакети и гордостта, че са признати майстори.
И нали съм си любопитна попитах най-различни хора, на най-различна възраст, има ли нещо по-вкусно от свинските уши. Вероятно така се случи, но всички заявиха категорично, че те това е най-най-мезето за всичко – за вино, ракия, бира, дори за айран. Разликата е кой как ги предпочита – колко печени, по-мазнички ли или по-сухички, панирани или на яхнийка с праз. „Те обичат много накълцан червен лук и лимонче и задължително – червено винце“ – ме светна един веселяк, явно видял сметката на няколко тарелки и кана вино. Добре изглеждаща дама ми сподели, че ако не всяка седмица, то поне на две, тя купува от мага3ина килограм свински уши за около 30 лв. и приготвя + 1-2 крачета – великолепна пача, или пък ушичките сготвени с праз, или пък след като се сварят – пекнати на скара…
Попаднах на млади хора, специално пристигнали от София, да се наситят на уши и на Стара Загора. Единият беше нашенец, а компанията му – гости. Та господинът сподели, че първото нещо, което прави като се върне в Стара Загора, е да влезе в който и да е ресторант и да си поръча две порции уши + „Загорка“. За него това е било най-голямото изкушение. Оказа се, че старозагорци не приемат свинските уши като деликатес, а за нещо резонно, защото хем порцията им излиза по джоба, хем кефът – няма цена.
Майсторите на скарите не си казаха тайната на майсторлъка. Единият обади, че преди да ги пече, ги държи една нощ в марината, после ги ръси с червен пипер и … Не поиска да каже повече- професионална тайна!
На всички щандове цената беше еднаква – 8 лв. за 200 грама, но то е баят нещо – пълна средна тарелка + червен лук и парче лимон за гарнитура. За тези пък, които се мръщят на деликатеса, се предлагаха в изобилие, директно от скарата кюфтета, кебапчета, пържоли, шишчета, картофки, топли питки и пр.
И сега – голям майтап: Към 13:00 ч. старозагорци и гости бяха унищожили с кеф 2 /два/ тона уши! Рекорд! Остана да дими само чевермето и още една станция. През това време, собствениците на павилионите търчаха за нов материал, предлагаха докато се донесат новите продукти – сух материал – мезета всякакви, които можеха да се купят от фирмените магазини в началото на Станционната градина.
Сега, когато пиша тези редове, часът е 17:00. Главният организатор на събитието акад. Герлимов ми обади, че купонът се вихри с пълна сила, сергиите са заредени, синкавият дим се издига, купонджиите на нови талази завладяват Станционната градина.
Ти да видиш, едни нищо и никакви свински уши, оплюти и низвергнати от „естетите“, забравили произхода си (защото преди време във всяка селска къща се колеше прасе, а ушите се изяждаха на трапа), какво небивало събитие предизвикаха.
На всичко отгоре, известният учен в бранша на свиневъдството проф. Алекси Стойков обясни, че яденето на уши дори е полезно (ако не броим холестерола). Науката е категорична, че 100 грама печени свински уши съдържат 234 калории. В тях протеинът е 22,45 процента, докато мазнините – 15,1 на сто. Такава порция съдържа 20 минерала – от калий до фосфор и натрий, а част от ползите за човека от тази храна са, че защитава ставите, възстановява обвивката на червата и поддържа здрава кожата.
Ха не се подготвяй от сега за второто издание на Празника на свинските уши – старозагорският деликатес.
Росица Ранчева