Безценните съвети на д-р Людмила Емилова за 2025 г.
ПО-ПОЛЕКА, ЗАБАВИ, ЗАБАВИ…
Всяка нова година е равносметка: какво сме постигнали и какво не сме, какво сме придобили и какво не сме, кои свои мечти сме постигнали и кои не сме.. Винаги измерваме успеха си с разстоянието, което ни остава до постигането на мечтания успех, за който всички ще ни завиждат: отлично финансово състояние, успешен собствен бизнес, комфортно жилище, комфортен брак… И ако сме още далече от тази заветна цел, „натискаме газта“, ускоряваме движението си напред, удвояваме усилията, бързаме, бързаме… А всичко, от което имаме нужда е да забавим скоростта, с която живеем, да отделим време да помислим: какво наистина ни липсва, какво искаме да постигнем? Каква да е истинската мярка, с която измерваме своя успех в днешния ден? Какво направихме през годината, за да се чувстваме добре в тялото си, какво направихме за душата си, за да усещаме любов и лекота в сърцето си? Какво направихме, за да имаме „здрав дух в здраво тяло“? Защото дори всички да ни завиждат за зашеметяващите успехи, ако нямаме здрав дух в здраво тяло, нямаме нищо. Затова нашият девиз на 2025 г. е: ПО-ПОЛЕКА, ЗАБАВИ, ЗАБАВИ…
Предлагаме да започнем да го правим в 10 основни стъпки.
1. Революция или еволюция? Когато става дума за хранене, всяка революция крие възможност за провал. Някои хора след преяждането по празниците се наказват с пълен глад. Други рязко сменят богатия на калории режим с полугладно съществуване, докато издържат. Трети упорстват с някаква схема на хранене, например фастинг по 16 часа на денонощие (време, през което не се храни човек изобщо), и без да искат, объркват метаболизма си, защото не знаят как точно да я прилагат. Затова е важно човек да не следва схеми, а да познава своето тяло. Да не прави резки смени на хранителния режим – месояден до вчера, днес вече – заклет веган. Защото резултатът от това да минете от храна, бедна на фибри, на храна, която съдържа много вода и фибри, е стомашен дискомфорт, липса на енергия, отказ от промяна на храненето. Промените трябва да стават бавно и постепенно. Да изключите животинските продукти от менюто си не означава да останете само на салати, а да направите богато и разнообразно растително меню, така че да не се чувствате гладни. А салатите в обилно количество да придружават обяда и вечерята. На пазара вече има достатъчно заместители на месото – растителни бургери, кайма, колбаси… Когато минавате от животинско на растително хранене можете да ги използвате, за да направите прехода по-лесен и приятен. Но запомнете, че целта на веганското хранене не е да търсите заместители на месото и млечните, запомнете този принцип, а да се храните разнообразно с цялостни растителни храни, защото те са на-добри за здравето ви.
2. Направете разтоварващи дни. За да направите едно по-дълго гладуване, се изискват познания, опит и наблюдение на лекар, особено, ако имате заболявания. Но кратките гладувания – от един до три-четири дни са по силите на всеки. Особено след празниците, през които сте погълнали със сигурност големи количества храна. Не само стомахът, но и всички органи имат нужда да забавите темпото, да им дадете почивка, да почувствате чудотворното действие на плодовия режим. С плодове и чай с мед можете лесно да направите къси гладувания, редувайки чай с мед, ( ако здравословното ви състояние позволява мед) и плодове през два часа.
3. За да се храните здравословно през новата година (а със сигурност голяма част от хората си поставят такава цел), е добре да се научите да планирате покупките си. Винаги трябва да имате пресни плодове и зеленчуци, както и замразени във фризера или сушени плодове- идеални да заместят вафлите и снакса следобед например. Винаги трябва да разполагате с хубав пресен хляб. Пълнозърнестият квасен хляб вече не е рядкост, а и много хора могат сами да го приготвят. Към него можете да направите разядки: хумус, някакъв вид тахан, да направите различни дипове от червени чушки, зеленолистни, ядки. Запасете се с трайни продукти – ориз, зърнени храни, бобови, ядки, семена, научете се да ги съхранявате правилно. За да се храните разнообразно, е добре да имате у дома си и нахут, и елда, и просо, и киноа, и пълнозърнеста паста, все дълготрайни продукти. Ако не отделите време за планиране на седмичното меню, ще изпаднете в познатата ситуация – да се храните набързо, на крак, с някакви полуготови храни от супермаркета или от близкия ресторант на самообслужване.
4. Ако имате желание, лесно можете да отгледате кълнове у дома си, или пък да купите готови. Кълновете и пониците заслужават специално внимание! Покълналите семена са истинска суперхрана – с концентрацията на микронутриенти те превъзхождат огромната част от зеленчуците. Отглеждат се лесно – достатъчно е да купите ядливи семена за покълване от специализираните био магазини и да имате стъклен буркан, парче плат и ластик. Но и при покълналите семена е важен принципът: по-полека, забави, забави… Фактът, че лесно можете да ги отгледате може да ви накара да ги използвате в големи количества. А трябва да се действа бавно – да видите с кои кълнове стомахът се чувства добре, и с кои – не…
5. Не забравяйте пробиотичните храни – през зимата това са киселото зеле и туршиите. Добре е да се правят с минимално количество сол, така наречените бързи туршии, при които за ферментация се използва самият сок от зеленчуците. Когато придружавате обяда с туршия, не слагате сол в храната.
6. Снабдете се с уреди за готвене на пара и без мазнина – мултикукърите са добро решение. За съхранение на билките, ядките и семената си набавете стъклени буркани и хартиени пликове. Добре е да имате и уред за сушене на плодове – в него можете да изсушите череши, сливи, кайсии, ябълки, смокини, грозде – всичко което през зимата можете да сложите в закуската от овесени ядки или да похапвате, когато огладнеете.
7. Хранете се бавно, дъвчете добре, това е изключително важно! Когато се нахвърляте на храната, не давате възможност на стомаха да реагира, отделяйки хормоните, които дават чувството за ситост. Цялостните растителни храни изискват добре да ги сдъвквате.
8. Намалете количествата сол- за тази цел е добре да се снабдите с разнообразни подправки. От сушените – самардала, чубрица, див лук и чесън, до пресните, които е добре да не бъдат отглеждани индустриално, подправките могат а заменят големите количества сол, които до скоро сте приемали с преработените храни, особено животинските. Не подправяйте салатите със сол, а с блендирани ядки с лимонов сок, или сусамов тахан и свежи подправки.
9. Пийте повече вода и обърнете внимание на водата, която пиете. Бъбреците, „работните коне“ на нашето тяло са изключително сложни и фини органи. Всеки ден те обработват по 180 л вода – количество, достатъчно да напои градина от три декара например. Ако сме свикнали да приемаме много сол, ние всеки ден преуморяваме нашите „работни коне“ до пълно изтощение. В резултат нивото на натрия в кръвта се покачва, а кръвното налягане се повишава. И така, колко вода да пием? И по-важният въпрос: каква вода? Ако приемем, че едни и същи принципи ще прилагаме и към храната, и към водата, то тогава отговорите са прости. Каква вода? Прясна, без химикали. Алкална, по възможност. Но колко, какво количество? С чувство за мярка – нито да се наливаме, нито да си отказваме вода, особено по време на гладуване и захранване. Не всеки може да разполага с апарат Канген, какъвто имаме ние в клиниката, но има различни начини за пречистване на водата, която пиете. Категорично избягвайте водата, която носят в офиса в пластмасови туби за многократна употреба. Сменяйте минералните води, ако пиете такива през определен период от време.
10. Наслаждавайте се на храната. Това няма как да стане, ако ядете пред телевизора или компютъра или в колата. Когато се наслаждавате бавно на храната, вие не можете да преядете. Затова вместо молитва, преди хранене, си повтаряйте: ПО-ПОЛЕКА, ЗАБАВИ, ЗАБАВИ
Източник: Клиника Д-р Емилова