Вкусни постния ястия – рецепти

Пикантни нахутени кюфтета

НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ

  • 400 г нахут от консерва
  • 1/4 връзка магданоз
  • 1/4 връзка копър
  • 1/2 глава лук
  • 2 скилидки чесън
  • 3 с.л. брашно
  • 1 ч.л. смлян кимион
  • 1/4 ч.л. червен пипер
  • сол и черен пипер
  • олио за пържене

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ

Нахутът се отцежда добре и се слага в блендер. Добавят се лукът, нарязан наедро, копърът, магданозът и чесънът. Овкусява се със сол, червен пипер и кимион и се смила, докато стане на паста. Прибавя се брашното и се разбърква. Оформят се кюфтета, които се пържат в тиган с малко олио.

 

Постна гъбена супа

250 г печурки

1/2 ч. ч. ориз

1 глава лук

1 морков

2-3 суп. лъж. олио

1/4 китка магданоз

червен пипер 1/2 ч. л.

черен пипер на вкус

сол

Приготвяне:

Приготвяне:

Гъбите се почистват и нарязват на парченца. Половината се поставят в тенджера с 3 чаши вода. Към тях се добавя почистеният и нарязан лук и морков. След като поврат около 20 минути се свалят от котлона и се пасира.Втората половина гъби се задушават с олиото и ориза. Добавят се 2 ч. ч. вода и се оставя да къкри докато ври другата част от супата. След като оризът е почти готов се добавя към пасираната супа.Ако е много гъсто се добавя чаша вода. Оставя се да ври още малко. Подправя се с нарязания на ситно магданоз, червения и черния пипер и солта.

 

Постна, цветна вкусотийка

Продукти:

тиквички – 3 броя

патладжан – 2 броя

домати – 3-4 броя

моркови – 3-4 броя

бяло вино

вода

зехтин

сол

Приготвяне:

Продуктите се измиват и обелват. Патладжаните се нарязват на кръгчета, посоляват се и се оставят известно време, за да се отцеди горчилката. След това се измиват.Тиквичките, морковите и доматите също се нарязват на кръгчета.Нареждат се в тавичка, в която сте сложили малко мазнина на дъното – един ред тиквички, един ред патладжан, моркови, тиквички, домати… пълните тавата. Посолявате, сипвате малко вода и малко бяло вино. Може да добавите целина, босилек, черен пипер, сол. Покривате с фолио и печете до готовност.Сервирате на пластове.

 

Лападна мозайка

Продукти за 4 порции:

200г пресен лапад/спанак

3 картофа

2 моркова

¾ ч.ч. ориз

100г гъби

перца зелен лук

1ч.л. сол

листа пресен джоджен

мазнина за готвене

Приготвяне:

Цветна мозайка от растителни продукти.  Една любима гозбичка, полуманджа, полузапеканка, защото продуктите си пускат от сокчето и отделно наливам вода, мазнинка. Получава се много приятна запеканка, но от сочните. Измивам лападните листа едно по едно. Отстранявам средната жилка. Измивам лук и джоджен. Наситнявам зеленията. Измивам гъбите. Оставям ги цели. Почиствам картофи, моркови и режа с къдраво ножче. Премивам ориза. Прехвърлям продуктите в тава. Поръсвам равномерно сол. Наливам две чаени чаши топла вода. Добавям  мазнина на око. Покривам тавата с фолио. Пека на умерена фурна, един час. Отделям фолиото и изключвам.

 

Постни чушки с праз и маслини

Продукти за 4 порции:

12-13 сухи червени чушки

1ч.ч. ориз

1к.ч. обезкостени маслини

1 морков

½ глава целина

½  стрък праз

1ч.л. сол

1с.л. чубрица

1ч.л. риган

1к.ч. олио

100г брашно

Приготвяне:

Предварително накисвам сухите чушки в топла вода. Премивам ориза. Подготвям и останалите продукти. В тиган наливам олио. Рендосвам моркова. Корена целина режа на малки парченца. Поставям тигана на включен котлон. Запържвам праз, ориз и кореноплодни. Наливам кафяна чашка топла вода. Пробърквам и оттеглям тигана. Овкусявам със сол, риган и чубрица. Добавям нарязани на ситно маслини. Обърквам и похлупвам съда. Така плънката ще поеме от мазнината, водата и ще се позадуши. Пълня пиперките. Топвам всяка една в брашно. Подреждам в гювеч. Обирам с топла вода остатъчната мазнина от тигана. Наливам в гювеча и добавям още една чаена чаша топла вода. Похлупвам. Оставям да се пекат на умерен огън, около осемдесет минути. Плънката е с прекрасен аромат и вкус.

 

Патладжан със зелен боб и ориз в гювеч

Продукти за 4 порции:

2 патладжан

300г зелен боб

½ ч.ч. ориз

1 морков

2ч.ч. доматен сок

2 глави лук

2ч.л. сол

1ч.л. червен пипер

2- 3 дафинови листа

2 зърна бахар

1к.ч. олиo

Приготвяне:

Почиствам и измивам всички зеленчуци. Сините домати режа на кубчета и осолявам. Рендосвам моркова. Ориза накисвам в чаша с вода. Лука режа на дъгички. Шушулките зелен боб надребнявам на две или три. Измивам патладжанените кубчета. Прехвърлям в гювеч. Добавям доматен сок, ориз, морковени стърготини и зелен боб. Поръсвам равномерно сол и червен пипер. Пускам дафинови листа и бахар. Добавям две- три чаени чаши топла вода и мазнина. Похлупвам и пека на умерена фурна, един час.

 

Постни овесени сладки

ПРОДУКТИ

150 гр.овесени трици

1 с.л.олио

2 с.л.мед

1 пак.ванилия

1 ч.л.портокалова кора

30 гр.стафиди

1 ч.л.сода бикарбонат

5 кап.оцет

Смелете триците в блендер, но не напълно, а така че да останат и парченца. Вземете содата в лъжичка и я угасете с няколко капки оцет. Прибавете към овесените ядки. Прибавете олиото, меда, ванилията, портокаловата кора. Започнете да добавяте топла вода и да бъркате, докато се получи тесто.Ако прекалите с водата и стане твърде рядко, добавете още малко овесени ядки (без да ги мелите).Накрая прибавете и стафидите. С лъжица слагайте от сместа в тава, застлана с хартия за печене. Печете около 12-15 минути на 200 С.

 

Хумус

1 консерва нахут (250 грама)

3 супени лъжици зехтин

3 супени лъжици сусамов тахан

Сок от половин лимон (можеш да добавиш повече, ако предпочиташ да е по-кисело)

1 скилидка чесън (нарязана на дребно)

Сол на вкус

Пипер на вкус

Как се приготвя?

Изцеди и измий нахута от консервата. Ако имаш време, обели кожичките от зрънцата, за да стане хумусът още по-нежен. Ако не, премини към стъпка две.

Сложи всичко в блендера/ кухненския робот.

Разбий, докато всичко вътре не се превърне в нежна смес без парчета. Опитай и овкуси допълнително по свой вкус (Аз бих добавила още чесън. Още.)

Хумусът издържа до седмица в хладилник, така че не се притеснявай, ако не успееш да го изядеш.

Как можеш да направиш хумуса си специален?

Пробвай да добавиш пушен червен пипер, куркума, сумак или хариса (пикантната тунизийска паста, направена от люти чушки, чесън, кориандър, кимион, лимонов сок и зехтин).

Нарони няколко зрънца нар и поднеси така в купичка.

За зеленчуков хумус, опечи 1 чаша зеленчук по избор (патладжан, тиквичка, чушка, сладък картоф, червено цвекло) и добави към сместа.

Можеш да добавиш ¾ чаша от любимите си маслини или микс от тях за маслинен хумус.

За ядков хумус, пробвай да добавиш шепа препечени орехи, бадеми или кедрови ядки. Или пък сложи 1/3 чаша фъстъчено масло.

Предпочиташ гуакамоле? А защо не ги комбинираш? Трябва ти само едно узряло авокадо, една чушка халепеньо (ако харесваш пикантното) и малко пресен кориандър.

За хумус песто просто добави 2 супени лъжици песто и 1 супена лъжица настърган пармезан в блендера.

 

Слънчева супа от сладки картофи    

Продукти:

  • 2 супени лъжици зехтин
  • 1 средно голяма глава лук
  • 2 средно големи стъбла целина
  • 2 скилидки чесън
  • 2-3 средно големи сладки картофа, обелени и нарязани
  • 4 чаши зеленчуков бульон
  • 1 чаена лъжица кориандър
  • 1 чаена лъжица сладък червен пипер
  • 1 чаена лъжица сол
  • 4 чаши зеленчуков бульон
  • Черен пипер на вкус

Затопли мазнината в средна тенджера на не много висока температура. Нарежи на дребно лукът и целината и изсипи в тенджерата. Остави ги да се готвят за около 6-8 минути, след което добави чесъна и готви още около минута. Добави сладките картофи, кориандъра, червения пипер, солта и пипера и разбъркай добре. Готви още минута и добави бульона. След като супата заври, намали котлона на слабо и остави на печката, докато омекнат сладките картофи (около 10-15 минути). Свали от котлона, изчакай да изстине малко и пасирай. Ако не успееш да се справиш с цялата супа, можеш да я съхраниш в хладилник до 5 дни.

 

Много гъста крем супа от карфиол

Продукти:

  • 1 голям карфиол
  • 1 супена лъжица зехтин
  • 3 скилидки чесън
  • 30 грама масло
  • 1 среден лук
  • 2 моркова
  • 2 стръка целина
  • 1 дафинов лист
  • ½ чаена лъжица мащерка
  • 2 чаши зеленчуков бульон
  • 1 ¼ чаши мляко (може и неподсладено бадемово)
  • 50 грама настърган кашкавал
  • Сол и пипер на вкус

Затопли фурната до 200 градуса. Сложи хартия за печене в тавата и сложи нарязания карфиол и чесъна, напръскай ги със зехтин и разбъркай. Подправи със сол и черен пипер на вкус. Сложи тавата във фурната и печи за 20-25 минути или докато карфиолът не омекне. Извади от фурната. Разтопи маслото в голяма тенджера и добави нарязания на дребно лук за 2-3 минути. Добави морковите и целината, също нарязани на дребно, и готви 5 минути, разбърквайки непрекъснато. Нарежи изпечения чесън и го добави заедно с опечения карфиол, дафинов лист и мащерката в тенджерата. Разбъркай добре. Добави и зеленчуковия бульон и разбъркай. Остави да къкри 10 минути. Прибави млякото и настъргания кашкавал. Разбърквай, докато кашкавалът не се разтопи. Подправи със сол и пипер.

 

Ей такава леща не си яла!

Продукти:

  • 2 супени лъжици зехтин
  • 2 скилидки чесън
  • 1 средна глава лук
  • 3-4 моркови
  • 3 стръка целина
  • 1 консерва червен боб (150 грама)
  • 1 чаша червена леща (или кафява)
  • 420 грама нарязани домати
  • 4 чаши зеленчуков бульон
  • 1 чаена лъжица кимион
  • 1 чаена лъжица риган
  • ½ чаена лъжица пушен червен пипер
  • ¼ чаена лъжица кайенски пипер
  • Сол и черен пипер на вкус

Нарежи на дребно чесъна и лука, задуши ги в голяма тенджера с мазнината на среден огън. Нарежи целината и морковите и ги добави в тенджерата. Отцеди консервата червен боб и добави в тенджерата заедно с доматите, лещата, кимиона, ригана, сладкия пипер, кайенския пипер и черния пипер. Накрая добави и зеленчуковия бульон и бъркай. Увеличи мощността до високо и остави тенджерата да заври, след което намали до ниско и остави да къкри за 20 минути. Ако лещата се е сварила, добави сол на вкус. Готова е!

Забележка: ако предпочиташ обикновената кафява леща, просто увеличи времето за готвене до 30 минути.

Ако тези супи не оправят настроението ти, пробвай да добавиш в диетата си Омега-3, плодове, зеленчуци и други вкуснотии. А ако имаш нужда от повече енергия, хапвай по-често банани, спанак и още нещо.