Знаете ли тайните на индришето?

Трудно е да се намери на пазара, но ако съседката ви има на перваза, помолете я за няколко листенца – безценни по много причини.

Pelargonium ‘citrosum’, известно още като индрише (или лимонов здравец заради характерната си миризма), принадлежи към семейството на ароматните мушкати.

Растението не само изглежда добре, не само се отглежда много лесно и никак не е претенциозно, зелено е целогодишно, но е известно и използвано в народната медицина от години .

Освен всичко друго, има противовъзпалителни и успокояващи свойства.

Трудно е да се снабдите с разсад, но ето как можете да го отглеждате у дома,
ако успеете да се сдобиете с резници. Процедурата е много проста: Откършвате от голямото растение клонче и го слагате в чаша или прозрачна вазичка с вода и го оставяте на стайна температура. След 1-2 седмици го си пуска коренчета и си го засаждате в саксийка. Когато укрепне обича вода и слънце.

Лимоновият здравец е растение, което често се отглежда в саксии или в почвата.

Предимствата му са не само декоративни, но и полезни за здравето.

Неговото масло и отварата от него могат да помогнат при много заболявания.

Има противовъзпалителни свойства, използва се при всякакви инфекции и е особено
известен и използван при ушни инфекции.

Ще повлияе положително лечението на настинки и грип.

Противовъзпалителните и аналгетичните свойства на това растение са полезни и при лечението на ревматизъм.

Растителните екстракти помагат в борбата с подуването и облекчават симптомите на ставни заболявания.

Полезно е и в случай на натъртвания, счупвания или навяхвания.

Приемът на отвара от този вид мушкато помага за понижаване на кръвното налягане.

Действа успокояващо на организма. 

Само помирисването на растението може да ви помогне да се справите с безпокойството.

Ще улесни заспиването и ще подобри качеството на съня.

Тези качества правят индришето необходимост във вашата градина. (През зимата се прибира на топло).

Как да използваме индришето за здраве?

Една шепа пресни листа се нарязват на ситно и се добавят към ваната (директно във ваната с вода или след запарване под капак).

Някои вярват, че вдишването на аромата на листа от индрише или етерично масло
понижават кръвното налягане.

Етеричното масло от индрише има ценни свойства

Ето как се използва:

  • антибактериално (убива например стафилококи и стрептококи)
  • като антивирусно средство – използва се при респираторни заболявания, простуда, грип, кашлица и синузит.
  • помага и при кожни инфекции (акне, екзема, херпес и стрии)
  • регулира кръвообращението (ежедневното вдишване на аромата на листа от индрише
    за около 10 минути понижава кръвното налягане) 

В допълнение към споменатите ползи, лимоновото мушкато има и други предимства.

Можете да го използвате при лечението например на следните здравословни проблеми:

  • респираторни инфекции
  • възпалено гърло
  • облекчава отока на лигавицата при настинка
  • облекчава болката в ушите
  • облекчава ревматични болки
  • облекчава главоболието
  • дезинфекцира малки рани
  • облекчава подуване и сърбеж от ухапвания от насекоми
  • облекчава зъбобол
  • намалява белезите
  • помага срещу стреса 

Как да използвате етерично масло от това растение?

Етеричното масло от индрише се използва за различни неща.

Ефективно отблъсква комарите, освежава въздуха в помещението, използва се за
производството на различни видове сапуни и парфюми , влиза в състава на ароматни цветни смеси, използва се като добавка към кремове
за кожа.

В кухнята листата и цветовете на индрише се използват, например захаросани, за украса на торти и десерти.

Вдишването на аромата на листата вечер може да помогне за предизвикване на сън при някои хора.

Отколешна практика е при псички компоти и сладка да се слагат листа от индрише.

Хората, които са подложени на силен стрес, могат да пият успокояваща лимонада с индрише. 

Процедура:

Накъсайте листа от индрише (половин шепа) и ги смесете със седем супени лъжици мед.

След поне 2 часа налейте четири чаши вода, добавете сока, изцеден от половин
лимон и готово.

Листата могат да се добавят и към ястия.

Те могат да се добавят например към чай, за да подобрят вкуса му, но и като добавка към сосове, конфитюри и сладки хлябове.

Успех!

Източник: https://www.zajenata.bg/