Като избухване на нова звезда бе 7-ят Фестивал „Здравей, Здраве“!

32 години професионален път се занимавам с информиране – НА хората ЗА различни събития, които се случват в Стара Загора /предимно/. За 32 години изработих СВОЙ девиз: „Информираността е дело на всеки отделен човек!”. Толкова. Няма такова като колективно осведомяване. Искаш да знаеш нещо – знаеш. Искаш да бъдеш някъде-отиваш.

Ако не сте били на Фестивала „Здравей, Здраве” в Стара Загора на 12 и 13 октомври 2024 г., защото не сте знаели /?!!!!!/– ваша си работа, но само сте загубили!

Силен, мощен, ярък, многолюден, изключителен, вдъхновяващ! Седмото издание на Фестивала беше като „избухване”! Тълпи от хора, интересни лектори и толкова силно присъствие на лектори от Стара Загора. Целият град бе „облечен” в афиши и плакати. До последно програмата се допълваше и разширяваше. Огромно Браво, Боряна Узунова и екип на Фестивала!, който тази година бе подкрепен и финансово по програма „Култура” на Община Стара Загора.

Едва няколко бяха лекциите, които посетих, но имам наистина много да ви разказвам и ще го направим в отделни публикации на сайта ни в Раздел „Здраве”:

  1. Изключително полезната лекция на д-р Рени Колева „На всяка манджа мерудия” за полезните храни на Българите, за чудото на региона ни „самардала”, за чудесата на туршиите и много още. Д-р Колева си имаше и очарователна малка Маги за асистент и към края на лекцията си ни „застреля” с гатанката: Що е то – хлебен слайс, овкусен със сос от слънчогледови селена и доконстуирана червена чушка и поръсен със сол? Оставям ви да намерите отговора сами. В публиката веднага се сетиха и даже похапнаха от отговора. Сайтът ни получи авторски права на лекцията на д-р Колева и ще я публикуваме отделно.
  2. Скоро ще публикуваме и подробности за „златното сечение” на една идеална  порция храна от дневното меню на българина, според Димо Тенев. От неговите веган-бургери „Кая фуудс” си хапвам всеки път на Фестивала, но за първи път чувам Димо Тенев като лектор –еми, много е добър! Той даде примери за съчетанието на храните в една порция, че е хубаво да се обядва и вечеря в определени часове и да се спазва 16 часа почивка от храна. „България е най-подходящото място в света да бъдеш вегетарианец – започва своя разказ Димо Тенев, основател и управител на Каya Foods. – Едни от първите вегетарианци са били траките, доказаха го археологическите проучвания на проф. Диана Гергова. Тракийската култура е изградена върху емпатията. Траките никога не са имали робство, за тях свободата е най-важното нещо: да цениш живота и да не нараняваш другите, включително и животните.“ – това казва Димо Тенев в една своя статия. Ние обещаваме, че ще отделим цял един материал за неговата прелюбопитна история със „златното сечение” на една идеална порция.
  3. Леле-какво чудно Чудо дойде от далечното село Пелевун, Ивайловградско. Теменужка Матева! От интернет разбрах, че Теменужка е „лидер на ивайловградската общност на SLow Food”!!!! О,йе, пак модерни работи! Теменужка възражда правенето на трахана. Не сте ли чували що е то? Ами, примерно може да се каже така – траханата е „брашнена каша”. Траханата произхожда от Персия и се среща в Югоизточна Европа и Близкия изток. Tова е „жива храна“, богата на млечнокисели бактерии, тъй като се замесва с квас. По традиция се приготвя лятото, когато жътвата е преминала, житото е събрано и слънцето е най-силно, за да може да се изсуши добре. Траханата на Теменужка Матева се прави с био-суровини – брашно и булгур от лимец и квас, който се „захваща“ от различни растения, събрани в района на с. Плевун. В миналото всяко семейство е приготвяло трахана, така гарантирало винaги питателна храна, леснa за приготвяне. Според Теменужка едно време траханата е била защитa срещу глада. Днес тя е защита срещу загубата на памет. Започва да я „възражда” като обет пред внучето си, родено едва 700 грама преди 8 години, живо и здраво. Като обет, разбирате ли това какво значи! Вече прави и Фестивал на траханата! „За мен храната е грижа един към друг. Да седнем цялото семейство, всички заедно на една трапеза – е свещено” – казва Теменужка. Нейната трахана се произвежда цели 6 месеца – от брането на билките, през тристепенна ферментация. А билките са и: цвят от глухарче, връхчета на коприва, терпентиново дърво /четлемик/, мащерка, хмел…Прави трахана и с безглутенов квас. Такава слънчева и топла Теменужка Матева! И за нея ще пишем по-нашироко!

„Украшението” на Фестивала бяха младите хора и децата! Великолепните деца на Градина №10 „Светлина” направиха огромно пано-шевица. Разкошните деца на „Ние сме музиканти“ от проекта на Държавна опера-Стара Загора. Данчо продаде всичките си 42 броя чудатковци и още вчера /понеделник/ внесе парите в Приют за животни. Младежите рисуваха мандали и редиха пъзели. Имаше Поход на шевицата, възстановка за Мерджан войвода /и за нея ще ви разкажем по-нататък/, имаше пре-изобилен базар.

Освен че похапнах веган бургер, се запасих с билки и подправки и ….Една чудна кривна от камък, за който не бях чувала, просто силно ме привлече, вече е на ръката ми. „Унакитът е епидотизиран гранит, състоящ се от здраво сраснали се розов фелдшпат, зелен епидот и кварц. В зависимост от състава, цветът му варира от розово до зелено. Магически свойства: Името му на гръцки означава „сраствам се”, оттам идва и поверието, че събира онези, които си допадат, за да образуват едно цяло. Смята се, че унакитът се явява своеобразен балансьор, който способства за достигане на хармония между тяло и дух, емоция и разум. Успокоява, дарява любов и нежност и носи успех в живота. Помага на духовното, интелектуалното и умственото развитие. Този камък отстранява всички психични бариери препятстващи вътрешния растеж и помага на притежателя си да живее в настоящето и да види светлата страна на живота. Лечебни свойства: Препоръчва се за стимулиране на имунната и сърдечно-съдовата система. Използването му  след сериозна болест или след операция, съдейства за по-бързо възстановяване на организма.  Носен под формата на бижу помага в профилактиката на много болести. Оказва благотворно влияние върху репродуктивната система. Полезен е и в борбата с излишните килограми, положен върху сърдечната чакра  активира обмяната на веществата.” Честито ми!

Честитя си и че вече 7 години всеки път съм на Фестивала „Здравей, Здраве”!

И на всички ви, които бяхте там, ви честитя!

До следващия път!

Автор: Уляна Кьосева