Световният ден на кафето е днес – 1 октомври
На 1 октомври отбелязваме Световния ден на кафето – любимата напитка на милиарди хора по света, особено рано сутрин.
Денят се отбелязва от 2015 година с решение на Международната организация на кафето, прието на среща на организацията в Лондон, Великобритания, а целта е да бъдат подкрепени производителите на кафе. Денят се използва и за популяризиране на движението „Справедлива търговия“ (fair trade) и на осведомеността за тежкото положение на производителите на кафе.
Ето и някои любопитни факти за кафето:
Кафето е втората най-търгувана стока на земята. Изпреварва го само суровият петрол (нерафиниран нефт).
Копи Лувак, най-скъпото кафе на света, се прави от изпражненията на едно зверче, наречено азиатска палмова цивета, което консумира зърната. Необичайният метод на добиване е причина и за необичайно високата му цена, достигаща до $1200 за килограм.
70% от световното население консумира Арабика, докато останалата част предпочита Робуста.
Първоначално кафето било ядено. Африкански племена смесвали кафените черешки с мазнина и оформяли „енергийни топчета“.
Легендата гласи, че етиопски пастири първи забелязали ободряващия ефект на кофеина, след като техните кози започнали да „танцуват“ след като яли кафените плодове. След това местен монах решил да свари зърната и така създал напитка, която го държала буден през нощта.
Научно доказано е, че млякото в кафето отслабва ефекта на кофеина.
Думата „кафе“ идва от арабски и означава „вино от зърното“.
Светът консумира близо 2.25 милиарда чаши кафе всеки ден.
1 октомври е Световен ден на кафето. Може спокойно да си изкарате деня, пиейки еспресо, капучино, макиято, шварц или фрапе и да твърдите, че празнувате.
Ще ви разкажем няколко любопитни факта за кафето. Защото и растението, и напитката имат вълшебни истории, които си заслужават да бъдат споделени.
Вижте какво предпочитат българите – кафе или чай:
Кафето е най-разпространената храна на Земята. Казваме храна и не грешим. То расте на храст, следователно е храна. Една от най-разпространените заблуди е, че много изпити кафета ще ви държат будни и свежи. Истината е, че кафето ни помага да заспим. Всичко обаче зависи от качеството му. Дори 6 чаши еспресо няма да повлияят негативно нито на съня ви, нито на кръвното налягане, ако кафето е качествено.
Еспресото е най-разпространеният начин за сваряване на кафе. Но макар да има едно име, в различните части на света ще го опитате по различен начин. В Италия например го пият късо и на крак. Първо вдишват аромата, а след това, без да сядат и да разводняват пиенето на кафе с дълги приказки, пресушават чашката и денят започва. Използват се около 8 г кафе, като в идеалния случай кафето е прясно смляно точно преди да бъде приготвено.
В САЩ пият повече шварц кафе. То е по-дълго от еспресото и се приготвя от по-едро смляно кафе. Едно от най-ароматните кафета се получава в кафеварка Хемекс. Тя е създадена през 1941 от химика Питър Шлумбом.
85% от активните в интернет българи се наслаждават на кафето всеки ден – 60% от тях дори пият по няколко чаши, а 25% се ограничават до една дневно. Само 6% от нашенците никога не пият кафе.
Повече от половината хора (55%) пият кафе най-често у дома. Интересно е да се отбележи, че жените се наслаждават на ободряващата напитка вкъщи много повече от мъжете.
ПЕСЕН ЗА КАФЕТО
Не е известно под небето,
кога и кой измислил е кафето,
но днес е немислимо битието
без аромата на кафето.
Кафе се пие при любовна среща,
кафе се пие при раздяла,
кафе през лятото горещо,
кафе когато сняг е наваляло.
Кафе по гари и аерогари,
кафе самотно и във будуари,
кафе кога се срещнеш с другари,
кафета пие кой когато свари.
Но хубаво е дявол да го вземе
кафето през работно време,
да е хубаво е дявол да го вземе
в кафенето през работно време.
Кафе със захар е банално,
кафе със захар интелектуално,
но хубаво е дявол да го вземе
кафето през работно време.
Сега когато пеем за кафето
и значи пак сме в работно време,
кафе и ние пием ето
за да не може някой да задреме.
Кафе експресо ала турка
кафе за шеф, за мижитурка
кафе за всеки за да не задреме
от скука през работно време.