Ако зимата ядеш джинджифил, а лятото репичка, цяла година ще съхраниш здравето си

С любов към китайската традиционна медицина! Грижата за тялото и душата е отвън и вътре в нас!

„Родина на репичката — Китай. Тук се е родила поговорката „ако зимата ядеш джинджифил, а лятото репичка, цяла година ще съхраниш здравето си“.

Науката постепенно открива смисъл в почтителното отношение към репичката. Става ясно, че съдържа имуномодулиращи и противоракови функции, стимулира перисталтиката, отвежда от организма вредните вещества, понижава и стабилизира артериалното налягане, разрежда кръвта, участва в профилактиката при исхемична болест на сърцето, атеросклероза, холецистеит.

Традиционната китайска медицина смята, что репичката извежда непреработената храна, има отхрачващо, температуропонижавящо и детоксикиращо действие.

Репичките в Китай се използват в пържен и варен вид, в прясно състояние, подправят се и сосове с тях. Често репичките се използват с оцет, това подпомага по-доброто усвояване.

Ограничения в традиционната китайска медицина: не се препоръчва употребата на репички при заболяване на стомах и надбъбречните жлези: нужно е да се ограничи употребата при язва на дванадесетопръстника, хроничен гастрит, възпаление на тимусната жлеза, при опасност от спонтанен аборт, пролапс на матката; Едновременната употреба на репички и женшен е забранена.“

ИЗТОЧНИК – Валентинов Б.Г., Наумова Э.М. „Храна, даваща здраве- Секрети от китайската народна медицина“