Седем начина за запазване на билките…

Седем начина за запазване на билките…
Ако отглеждате полезни растения в градината си вероятно е голямо удоволствие да имате на разположение пресни билки през цялото лято.Има и различни начини да ги запазите в края на сезона и да ги използвате през цялата зима.
Сушенето винаги е добър вариант за съхранение на билки. По този начин билките са лесни за употреба и съхранение, издържат дълго време и имат страхотен вкус. Окачват се на малки букетчета в топли, сухи и закрити помещения до пълното им изсъхване по естествен начин. След като изсъхнат се съхраняват в хартиени торбички или в буркани.
Съхранението чрез замразяване, запазва голяма част от вкусния аромат на билките. Ако сме закъснели с изсушаването можем да замразим твърдолистни билки, като розмарин, градински чай и мащерка в торби във фризер за няколко седмици, докато листата започнат да падат лесно от стеблата. Преместват се в буркани, за да могат да се съхранят за по – дълго време във фризера.
Най – добрият начин да запазим етеричните масла в билките за максимален вкус е замразяването им в масло. С този метод се запазва свежия зелен цвят, който билките могат да загубят с времето във фризера. Зехтинът, кокосовото масло и краве маслото действат като добра маслена основа. Идеята за замразяване на билки в масло във формички от кубчета за лед е чудесен и лесен вариант за добавянето им директно в супи, яхнии или в тиган за овкусяване на ястие.
Оцетите с различни билкови комбинации се използват като маринати за месо, дресинг за салата или варени зеленчуци. Върху шепа пресни билки се изсипва
качествен ябълков или винен оцет, който се оставя да престои за няколко седмици в буркан, след което се прецежда в стерилизирана бутилка, готов за употреба.
Добавянето на билки в мед осигурява изключителни ползи за нашето здраве, както от билките, така и от меда. Може да се използва и като сладко лакомство. Към качествен мед трябва да се добавят само добре изсъхнали билки, за да се предотврати появата на бактерии.
Приготвянето на билкова сол се получава чрез добро раздробяване и стриване на избраните билки, чесън и едра сол в блендер. Съхранява се в стъклен буркан в хладилник.
Последния начин, който ще споделя в статията е билкови домашни екстракти, които освен че са полезни, са и много вкусни. Най – често използвания екстркт е от ванилия и мента, но може да се приготвят екстракти от почти всяка билка. Всички те имат различни приложения: някои овкусяват рецептите ни, а други имат ценни лечебни свойства. Екстрактите се правят чрез накисване на билки или плодови кори, или ванилови зърна във водка в продължение на няколко седмици.