11 юли – Световен ден на човечеството

Преди точно 35 години, на 11 юли 1987 г. се е родил 5-милиардният жител на планетата и по този повод Фондът на ООН за населението през 1989 година излиза с препоръка тази дата да се чества като Световен ден на човечеството. Празнува се още и като Световен ден на популациите.

От ООН прогнозират, че през 2050-та година на планетата ще живеят около 9 милиарда жители. А, още през 1677 г. холандецът Антони ван Льовенхук заключил, че на Земята не може да има повече от 13 385 милиарда души. За това изчисление, пише популационният биолог Джоуъл Коен в книгата си „Колко души може да изхранва Земята?“.

Климатолозите Дейвид Спрат и Ян Дънлоп от австралийската организация Breakthrough – National Center for Climate Restoration пък, въз основа на свое проучване говорят за екзистенциален риск за човечеството, ако продължим да живеем както досега. Според неблагоприятния сценарий на двамата учени, през 2050-та година температурите на Земята ще са се покачили с три градуса. В Северна Америка ще се вихрят горски пожари, горещини и суша. Над една трета от хималайските ледове ще са се разтопили. Много екосистеми като кораловите рифове, Амазонските гори и полярните райони ще са пострадали. Два милиарда души по света ще са засегнати от липсата на вода.

Те предлагат всички страни в света да работят заедно, за да изградят индустриална система без емисии и да работят върху начини да опазят климата.

250 000 години са били нужни на земните жители, за да достигнат първия си милиард. За втория са отишли само 127 години. До третия е трябвало да чакаме само 33 години, а за четвъртия – едва 14, за петия – 13, а за шестия – 12 години. След още 12 години, и седмият милиард. За осмия милиард ще са нужни отново 14 години, а за деветия – вече чакането ще е 25 години.

Холандецът Антони ван Льовенхук още през 1677 г. заключил, че на Земята не може да има повече от 13 385 млрд. души. Това изчисление, пише популационният биолог Джоуъл Коен в книгата си „Колко души може да изхранва Земята?“, вероятно е било първият опит да се даде количествен отговор на въпрос, станал много по-належащ днес, отколкото е бил през XVII в.