Социална услуга е отличена като добра практика за поетичния си кръжок  

Заедно с Община Стара Загора осигуряваме на хората качество на живот, което не допуска социално изключване, обяви директорът на ЦНСТПЛПР Стефан Недялков

Социална услуга, обезпечена от Община Стара Загора, бе удостоена с признанието на Агенцията за качество на социалните услуги като добра практика за висока компетенция и ефективност. Иновативната кампания е дело на Центъра за настаняване от семеен тип за пълнолетни лица с психични разстройства (ЦНСТПЛПР), който се намира на бул. „Св. Патриарх Евтимий“ № 196 в Стара Загора.

Центърът съществува от година и половина, 20 са постоянните потребители на услугата – 24-часова грижа от резидентен тип.

От една година сме създали литературен кръжок, който се събира всеки вторник преди обед за колективното четене на поезия, разказа директорът на Центъра Стефан Недялков. Наблегнахме на това лирично занимание, защото имаме хора, които се впускат да пишат, а единият от трудотерапевтите при нас е поет, който членува в писателското сдружение в Стара Загора, посочи г-н Недялков.

В определени вторници гост на центъра е различен творец, който чете свои художествени произведения, а в други потребителите на социалната услуга разлистват отново книгите с поезия със своя трудотерапевт и разискват какво им е допаднало в тях.

„При нас, за съжаление, са само хора с тежки диагнози. Досегът с литературата им носи голяма полза за чувствителността им, обогатява ги като душевност, влияе положително на психиката им и ги прави по-смирени и сдържани“, описа ефектите от литературния кръжок директорът на Центъра.

Той пожела да поднесе своята благодарност на зам.-кмета с ресор „Общинска собственост, здравеопазване и социални дейности“ Павлина Делчева и началника на Отдел „Здравеопазване и социални дейности“ д-р Антония Тодорова. „Аз и моят екип винаги сме се радвали на бърз и компетентен отклик на всички наши предложения за помощ и съдействие от г-жа Делчева и д-р Тодорова, признателни сме им за професионализма и съпричастността, с които винаги се отзовават“, изтъкна Стефан Недялков. Директорът, който е психолог по образование, похвали горещо и персонала на Центъра, който подхожда към потребителите на социалната услуга с внимание и всеотдайност.

„Винаги могат да разчитат на сътрудничество и подпомагане по всякакъв начин, който е във възможностите на Община Стара Загора“, подчерта на свой ред зам.-кметът Павлина Делчева.

„Имаме и други полезни и развлекателни инициативи в Центъра, с които се стараем да приобщим хората към пълноценен живот, да не се чувстват изключени от нормалното всекидневие и да се усещат приобщени“, посочи още Стефан Недялков.

Всяка сряда потребителите се радват на кинопрожекция в близкия популярен търговски център, а в четвъртък им прожектират филми в голямата зала на центъра. Трудотерапевтите избират филми с положително рефлектиране върху психиката на хората и после всички заедно ги обсъждат. „Участват и в приготвянето на храната за тях, с помощта на служителите, разбира се. Целта е да им осигурим качество на живот, което не допуска социално изключване“, разказа още директорът Стефан Недялков.

От страна на Агенцията за качество на социалните услуги той е поканен да стане съавтор на първия Сборник за добрите практики в социалните услуги в България.