Новооткрито скално изкуство във Венецуела на 4000 години е от неизвестна досега култура

Археолози са открили във Венецуела 20 неизвестни досега обекта със скално изкуство на няколко хиляди години в националния парк Канайма, в югоизточната част на страната.

Подобни проекти на скално изкуство се срещат и на други места в Южна Америка, но новооткритото изкуство „представлява нова култура, непозната досега“, отбелязва пред Live Science Хосе Мигел Перес- Гомес (José Miguel Pérez-Gómez), археолог и изследовател в университета „Симон Боливар“ в Каракас, който ръководи екипа.

Някои от тези фигури, които изследователите наричат ​​“пиктограми“, са нарисувани в червено и изобразяват геометрични мотиви като линии от точки, редове от X, шарки във формата на звезда и прави линии, които се свързват заедно, за да образуват различни фигури. Има и прости изображения на листа и рисунки на хора. Освен това някои от изображенията, наречени петроглифи, са били врязани в скалата и също показват различни геометрични мотиви.

Не е ясно защо хората са създали това изкуство.

„Почти невъзможно е да се проникне в съзнанието на хора, живели преди толкова много (хиляди) години“, обяснява Перес-Гомес, но „определено тези знаци са имали ритуално значение“. Например различните изображения могат да бъдат свързани с раждане, болести, природни сезони или добър лов. Местата, където е създадено скалното изкуство, „най-вероятно са имали смисъл и значение в ландшафта, точно както църквите имат значение за хората днес“, добавя Перес-Гомес.

Една област, където са открити обекти със скално изкуство във Венецуела. Кредит: José Miguel Pérez-Gómez

Гледка от един от скалните обекти. Кредит: José Miguel Pérez-Gómez

Част от ландшафта на района, където са открити обектите на скалното изкуство. Кредит: José Miguel Pérez-Gómez

Въпреки че не е известно точно на колко години е скалното изкуство, подобно скално изкуство в Бразилия е датирано на около 4000 години. Въпреки това Перес-Гомес смята, че примерите във Венецуела може да са още по-стари.

Националният парк Канайма е огромен парк с размерите на Белгия, който обхваща гори и планински терен. Една от най-известните му характеристики е водопадът Анхел, най-високият водопад на сушата в света. Паркът може да е бил началната точка, където тази загадъчна култура се е развила за първи път, отбелязва Перес-Гомес, преди по-късно да се разпръсне на толкова отдалечени места като река Амазонка, Гвианите и дори южна Колумбия, където има скални рисунки, подобни на новооткритите примери във Венецуела.

Подобрен изглед, показващ част от скалното изкуство в близък план. Кредит: José Miguel Pérez-Gómez

Още примери за новооткритото скално изкуство. Кредит: José Miguel Pérez-Gómez

Това изображение показва някои от петроглифите, скално изкуство, което е издълбано в скалата. Кредит: José Miguel Pérez-Gómez

В 20-те места за скално изкуство са открити и останки от керамика и каменни инструменти, които може да са били използвани от хората, създали скалното изкуство, но трябва да се направят още изследвания, за да се каже това със сигурност, разказва Перес-Гомес. Освен това има вероятност да бъдат открити още обекти със скално изкуство в националния парк Канайма, тъй като изследванията продължават, отбелязва археологът.

Изследването е представено на археологическия конгрес „New Worlds New Ideas“, проведен във Валкамоника, Италия от 26 до 29 юни. Доклад, който обсъжда един от обектите на скалното изкуство, е публикуван през ноември 2023 г. в списание Rock Art Research.

Справка: Perez Gomez, Jose Miguel & Swidorowicz, Roger. (2023). New Rock Art Site Complex In The Arauak River Valley, Southeastern Venezuela.. Rock Art Research. 40. 131-144. https://www.researchgate.net/publication/374660579_New_Rock_Art_Site_Complex_In_The_Arauak_River_Valley_Southeastern_Venezuela 

Източник4,000-year-old rock art in Venezuela may be from a ‘previously unknown’ culture, Live Science