Уникално място за отдих, обучения и игри сътвориха в село Змейово

Буквално извират инициативите на НЧ „Пробуда 1928“ в старозагорското село Змейово. Разбира се двигател, сърце и душа на всичко това е секретарят Емилия Ганева.

Най-новата придобивка, която се осъществи със съдействието на кметството и на 18 верни и предани читалищни „бойци“, е създаване на нова функция на част от Сърнена Средна гора, която подпира дружелюбно селото с богата история и със световната популярност на най-добрия наложен пелин.

Идеята е много отдавна, но сега й дойде времето да се осъществи, споделя за Долап.бг Емилия Ганева.- Всичко е импровизирано. Използвани са стари и ненужни вече материали, най-вече от моите две къщи – старата и тази, в която живеем. Всичко се пребоядиса, подреди, аранжира, действително само с подръчни материали, много фантазия и огромно желание“.

Специална експозиция показва флората и фауната на Змейовската планина. Има много кътове, предимно за децата от селото, за гостенчетата през ваканциите и за всички, които искат да затворят компютрите и са станат част от красотите на България.

За децата има „Горско училище“. Освен да се четат приказки и разкази, те ще се учат на театрално изкуство, на билкарство, на игрите на баба и дядо, на знания за родния край…“Класната стая“ е с пънчета вместо столчета, има и голяма дъска, и още изненади, библиотечен рафт, предимно със списък със задължителните книги, даден от госпожите.

Какво има още: Горски кътове с библиотека под небето, кът за снимки, място за влюбени, което е малко по-усамотено – две пънчета и масичка, две-три сърца за интериор и малко любовна поезия…Има още къщичка за птички, люлки за люлеене и къщичка на кума Лиса…Особено внимание се обръща на хигиената. Затова най-напред е намерено място за чешмичката.

Жените са направили чудеса от стари вещи- ботуши, велосипед, кошници, летви и дъсчици, картини, пейки от паднали дървета и пр.

Не е отрязано нито едно дърво, дори нито един клон. С наличните камъни от района са оградени кътовете. Има още за дооправяне. Но и сега, това е чудесно място за пикник. До него може да се стигне пешком или с велосипеди.

!8 човека и нагоре са оставили ръцете и сърцето си за това благоустроено кътче: Разбира се Емилия Ганева и нейната дясна ръка Трифон, Ваня, Катя и Мариана, Йордан и Илия, Таньо, Стефка, Теньо, Валентин, Ани, Кольо, Надя, Мария, Георги, Таньо…

Кътовете работят с пълна сила. Очакват се природолюбители от близките места да гостуват на селото и да се възползват от красотите му.

Предстои пръскане срещу кърлежи и комари.

На 11 юли лекар, родител на едно от децата, ще говори и ще покаже как се дава долекарска помощ; какво да се направи, ако се наранят, ако изкълчат крак, ако са ухапани от животни…

И да не пропусна- всеки кът си има оригинално име. Има и още за именуване…

Росица Ранчева