Мадам Бътерфлай на Тамара Калинкина покори публиката на Античния форум

Триумфът на оперната дива Тамара Калинкина, солистка на Държавна опера Стара Загора, се случи на 5 юли 2024г. на сцената на Античен форум „Августа Траяна“ Стара Загора. Четвъртото представление от фестивала „100 години след Пучини“ беше „Мадам Бътерфлай“. Изумителната, космическа музика на великия Джакомо, разказва покъртителната трагедия на малката японка Чо Чо Сан.

В „обувките“ на Мадам Бътерфлай, тази изящна пеперуда (бътерфлай значи пеперуда) влезе Тамара Калинкина – великолепна певица и великолепна актриса. Още от първата й стъпка на сцената до последното й дихание, тя беше искрена, истинска, отдадена изцяло на героинята си . Цялата роля тя изпя, изигра и изживя. Изключително убедителна беше и като влюбена за първи път жена, и като вярна съпруга, и като всеотдайна майка, и човек, който е верен на морала на фамилията – „щом не можеш да живееш с чест, умри с чест“.

Вероятно дълго време актрисата е ваела образа на своята героиня, за да ни я представи с всички подробности до най-малкия детайл. Незабравима за мене ще остане сцената, когато майката Чо Чо Сан се прощава с детето си, с нейния „малък бог“, за да си направи хиракири. И в предсмъртната агония, когато чува гласа на любимия, тя намира сетни сили, като пеперуда вместо с криле, с ръце, да му каже сбогом…

Г-жа Калинкина показа феноменално пеене и техника, за които публиката я възнагради с бурни и продължителни аплаузи.

Разбира се за успеха на Мадам Бътерфлай в представлението допринесоха всичките й партньори, които също имаха своите звездни мигове: Михайло Малафи в ролята на Пинкертон, младият български талант Йосиф Славов – в ролята на Шарплес, Тереза Бракалова като вярната Сузуки, тенорът Ивайло Йовчев като Горо, басът Александър Марулев като Бонзо.

Впечатляваща се оказа идеята на режисьора Огнян Драганов да въведе нов действащ герой , като използва пантомимата. Блестящ мим, Филип Миланов, солист на балет „Арабеск“, влезе в ролята на паралелен „разказвач“ на акцентите в представлението. На фона на интермецото на уникалния humming choir /тананикащ хор/, той брилянтно „прочете“ своята версия за Мадам Бътерфлай.

Както винаги под диригентската палка на Ивайло Кринчев оркестърът и хорът с хормайстор Младен Станев бяха безукорни.

Режисьорът Огнян Драганов беше заложил на класическото представление, изчистено от всякакви допълнителни идеи и внушения. Това също допринесе за незабравимия шедьовър на Пучини, представен под звездите.

През 2024 г. оперният свят отбелязва 100-годишнината от раздялата си с  Джакомо Пучини.  Старозагорската опера се присъединява към световните събития, посветени на безсмъртното творчество на великия италиански композитор под мотото „100 години след Пучини”. Въведението към феста беше камерният концерт „От любов към Пучини” поднесен от сопраното Деси Стефанова, пианистката Деница Петрова и поетесата Елена Мури.

На 13 юни на сцената на Старозагорската опера се състоя спектакълът на операта „Бохеми”. Създаден през 2017 година от вдъхновен творчески екип: режисьора Огнян Драганов, румънския художник Каталин Йонеску-Арборе и художничката на костюмите Цветанка Петкова-Стойнова, спектакълът вече над 8 години се радва на интереса на публиката и краси афиша на Старозагорската опера. На 13 юни, 8 години по-късно, в ролята на момичето, което с любов бродира лилии и рози влезе любимката на старозагорската публика Беса Лугичи. Михайло Малафи беше поетът Рудолфо. Другите бохеми бяха Валери Турманов /в ролята на Марсел/, Симона Кодева /Мюзета/, Ивайло Джуров /Колин/, Иван Кабамитов /Шонар/, а Александър Марулев /като Беноа и Алсиндор/. Участваха още оркестър, хор и деца от Детско-юношеската студия за опера и балет на Държавна опера-Стара Загора. Спектакъла дирижира хърватският диригент Иво Липанович.

Последната опера на Джакомо Пучини „Турандот” зарадва почитателите на великия Маестро на 20 юни 2024г. Знаменитата постановка – опера с кукли, белязала българската музикално-сценична традиция с иновативна мултижанрова реализация, бе създадена през 2018 година на сцената на Старозагорската опера. В сътрудничество с Държавния куклен театър-Стара Загора Старозагорската опера обогати афиша си с необикновен спектакъл, който разказва познатата приказка за жестоката китайска принцеса с участието и на новия оперен герой – куклата. Пищен, впечатляващ и атрактивен спектакъл, който се превърна в едно от най-очакваните събития в оперния календар на България. Режисьор на постановката е Огнян Драганов, художник на декора и костюмите – Каталин Йонеску-Арборе в екип с художниците – куклени сценографи Силва Бъчварова и Васил Рокоманов. На 20 юни в ролята на Турандот зрителите видяха сръбското сопрано Драгана Радакович, в ролята на Калаф гостува тенорът Джеймс Лий, басът Юлиан Константинов ще беше в ролята на Тимур, а в ролята на Лиу  дебютира Гергана Георгиева- многообещаваща млада звезда. В ролята на Алтум – Милко Михайлов, Пинг, Панг и Понг  бяха съответно Теодор Петков, Георги Динев и Ивайло Йовчев, Иван Кабамитов – Мандарин.  Участваха оркестър, хор и деца от Детско-юношеската студия за опера и балет на Държавна опера-Стара Загора, артисти от Държавния куклен театър-Стара Загора, представители на Прабългарската школа за оцеляване Бага-Тур. Спектакъла  дирижира Григор Паликаров.

„Тоска” сложи началото на оперното лято на открито на Старозагорската опера на 27 юни,на сцената на Античния форум „Августа Траяна”. Вълнуващата история на Флория Тоска и нейния любим – художникът Марио Каварадоси се възроди под диригентската палка на румънския диригент Кристиан Санду. На открито режисьорът Огнян Драганов превръща интимната човешка драма в монументален спектакъл, който впечатлява със своята визия в синхрон с разтърсващата музикална драматургия. В ролята на Тоска зрителите видяха сопраното Русалина Мочукова, която запомнящо интерпретира великолепния образ на истинска оперна дива, каквато е нейната героиня. Италианският тенор Емануеле Д‘Агуанно беше Каварадоси, а в ролята на Скарпия – гостува световно признатият български баритон Кирил Манолов. Участваха още Александър Марулев /Анджелоти/, Ивайло Йовчев /Сполета/, Иван Кабамитов /Клисар/, деца от Детско-юношеската студия за опера и балет, хор, оркестър на Държавна опера-Стара Загора, представители на Прабългарската школа за оцеляване Бага-Тур. Хормайстор Младен Станев, сценична адаптация Тодор Демеров, костюми Денис Иванов.

Още един звезден спектакъл на операта „Тоска” очаква своята публика и на 23 август, от 21.00 часа отново на сцената на Античния форум „Августа Траяна” . В ролята на оперната примадона Флория Тоска този път ще се представи Таня Иванова. В ролята на Марио Каварадоси за първи път в Стара Загора ще се изяви големият аржентински тенор, композитор и диригент Хосе Кура. В ролята на барон Скарпия – Кирил Манолов. Спектакъла ще дирижира Ивайло Кринчев. Участват оркестър, хор, деца от Детско-юношеската студия за опера и балет на Държавна опера-Стара Загора, представители на Прабългарската школа за оцеляване Бага-Тур.

Финалът на „100 години след Пучини” е през месец ноември, когато на 21 и 22 ноември 2024г. с премиерните спектакли на пучиниевите опери „Le Villi” /Самодивите/  и „Джани Скики” ще бъде открито 54-то издание на Фестивала на оперното и балетното изкуство на сцената на Старозагорската опера. Новите постановки ще бъдат реализирани от изключителен международен творчески екип: диригентът Владимир Кираджиев, полският световно признат режисьор Михал Знаниецки, сценографията е на италианския художник Луиджи Сколио, костюмите са на Ана Рамос Агуайо от Испания, хореографията е на Силвия Томова, хормайстор Младен Станев. Участват солисти, оркестър, хор, балет на Държавна опера-Стара Загора.
Росица Ранчева
Снимки:Рад Димитров