Математикът Любомир Любенов:“Чрез „Математика без граници“ над 500000 души са чули за Стара Загора и за България“

Господин Любенов, преди няколко дни приключи 11-ият Международен турнир „Математика без граници“. Преди за разкажете за това голямо събитие, за участниците, за наградените, споделете моля, за историята на този форум на знанието?

Идеята за създаване на международен турнир по математика датира много отдавна. През 1986 г. в Стара Загора съществуваше Окръжният средношколски център по математика и информатика. Тогава ни осени идеята, че можем да направим международно състезание в което да се срещат ученици от различни страни и в по-малките възрастови групи, а не само от националните отбори за гимназистите.

През 1987 г. идеята ни беше осъществена. През месец ноември в Казанлък направихме първия международен турнир „Дружба“, който просъществува до 1991 г. с пет издания. Две от тях бяха извън България – в Легница, Полша и Алма Ата, Казахстан. През 1992 г. продължихме идеята, но вече нямаше условия за провеждане на такова мащабно събитие. Приложихме дистанционна форма. Тогава се появиха участници от Китай, които създадоха шедьоври в решението на някои от геометричните задачи. Така до 2000 г. не провеждахме международни състезания. Тогава моят състудент от Пловдивския университет Мустафа Озтюрк, предложи да възродим идеята. По това време беше кмет на малкото градче Гьориче край Измир. Турнирът се състоя през 2000 г. в Измир, Турция и тогава го нарекохме „Математика без граници“. До 2005 г. провеждахме тези състезания в Полша, Казанлък и Измир. Състезанието беше за ученици от 7-ми до 12-ти клас. На едно от тях изгря звездата на бъдещия световен шампион Николай Белухов, възпитаник на ППМГ „Гео Милев“ Стара Загора. Той спечели голямата награда на състезанието в Измир и получи похвала от председателя на журито проф. Исмихам Байрамоглу. В тези състезания участваха деца от Индонезия и Нова Зеландия, от Гърция и Полша. България беше представена от Американския колеж в София, математическите гимназии в Стара Загора, Димитровград, Казанлък и всички училища от Измир. Невероятна конкуренция. Хубаво състезание се получаваше. След това отново настъпи интервал на прекъсване.

През 2013 г. реших, че е време да направим това, което добре умеем да правим, да възродим състезанието, но вече в съвсем различен формат, етапи, продължителност, различни възрастови групи.

Форматът на състезанието включва 20 задачи със свободен или избираем отговор. За всеки от класовете -от първи до девети и в една група всички ученици след девети клас, т.е. девет възрастови групи. Етапите са четири: три през учебната година и един финален етап в Несебър. Не вярвах, че нещата ще се получат от първи път. Въпреки това, когато анонсирах проявата, обърнах внимание, че организираните състезания в Стара Загора, бяха обект на особено внимание от страна на Световната федерация за национални математически състезания със седалище в Канбера, Австралия. В града на липите и поетите са гостували не само президентът на тази федерация през 1990 г., покойният вече проф. Питър О Халоран. Тогава получих предложение да бъда преподавател в университета в Канбера, но реших да си остана в Стара Загора. По това време гостува проф. Питър О Халоран  – председател на Австралийското математическо дружество…Контактите с колегите от Световната федерация, както и трите мои публикации в списанието на Световната федерация, бяха част от рекламата на бъдещия турнир.

През 2014 г. за първи път в края на м. юни се събраха в Несебър участници от пет страни, за да започне финалното състезание. И така, от тогава до сега, финалите в Несебър са апогеят на всяко състезание, което през 2024г. беше 11-то.

За изминалите 11 години колко участници и от колко държави са чули за Стара Загора и за България?

През годините броят на участниците постепенно растеше. Правилно казахте, че „Математика без граници“ популяризира Стара Загора и България по света, защото всички сертификати и награди тръгваха от нашия град. Стара Загора беше отправната точка на всички дистанционни кръгове. Досега са участвали 43 страни от всички континенти. От най-екзотичния – Африка се имали участници от Нигерия и ЮАР;От Америка – Бразилия, Венецуела, Мексико, Канада и САЩ. Все пак трябва да отчетем факта, че меката на ученическата математика е Азия. Най-много участници са били от Китай, Виетнам, Филипините, Индонезия, Тайван, Малайзия, Иран, Турция, Казахстан, Киргистан, Узбекистан, Азърбайджан…Още в първото издание финалисти бяха няколко възпитаници на остров Камчатка. Руските участници неизменно се състезаваха до 2019 г.

Пресметнали ли сте колко е броят на всички участници досега?

Отчитам броя на участниците по броя на издадени сертификати. Те са над 500000. Т.е. над 500000 души са чули за Стара Загора и за България и поне половината от тях за присъствали лично на този форум.

Имате ли сведения как продължава пътят на шампионите и медалистите от турнира?

„Математика без граници“ е едно от представителните състезания за възрастовите групи до 8-ми клас в България. Участват над 240 най-добри училища. Казвам го не случайно, защото пътят към науката, към националните отбори по математика, информатика и лингвистика на почти всички участници , е започнал от нашия международен математически турнир. Във флайера, който направихме, посочих имената на такива деца, които успешно продължават висшето си образование в елитни университети по света и у нас и с които имаме право да се гордеем.

Господин Любенов, с какво 11-то издание на „Математика без граници“ се различава от предишните?

Според мене организацията на такова мащабно събитие, с всяка следваща година е по-добра. И ние се учим, покрай учениците. Благодаря на домакините от Несебър, на колегите от СУ „Любен Каравелов“, лично на кмета на морската перла Николай Димитров, който е патрон на турнира от първото му издание до сега.

Разбира се има още какво да се прави по отношение на перфектността на провеждането, за да няма никакви пробойни.

Всички проверяващи констатираха много по-качествено представяне на българските участници. Това се дължи на направената промяна в регламента, с която няколко години финалистите са или определени от училището или са минали през полуфинал. Тази година финалистите задължително трябваше да са се явили на полуфинал, който от 2019 г. се провежда в Стара Загора. Така от 1500 български участници в полуфинала (който се проведе в ГПЧЕ „Ромен Ролан”), ние избрахме 300 финалисти. На финала осезаемо резултатите бяха много високи. За да спечелиш бронзов медал, са необходими минимум 30 точки. Това означава 15 вярно решени задачи от 20. Качеството значително се вдигна, защото участваха най-добрите математици. Под чертата останаха други, също много добри, които бяха леко разочаровани. Но това е състезание, в което има правила, които сме длъжни да спазваме.

В индивидуалното състезание се състезаваха 600 участници : 300 класирани от полуфинала в Стара Загора и 150- получили право на участие като златни медалисти от България предходния турнир и 150 чужденци. Отделно от тях се състезаваха 190 отбора от по трима участници, по възможност от едно и също училище. Третото състезание беше по решаване на алгебрични уравнения и аритметични ребуси, което нарекохме на името на италианския математик Лудовико Ферари.

Кой е Лудовико Ферари?

Той е математически гений, който е свързан със създаването на формули за решаване на алгебрични уравнения. Той е част от италианските математици, които са си устройвали математически дуели по решаване на уравнения. Последният такъв дуел се е състоял през 1548 г. в една катедрала в Милано. В чест на 500 години от рождението на този математически гений направихме състезанието през 2021г. В рамките на „Математика без граници“ това е четвъртото издание. Форматът беше решаване на 6 задачи, като последната от тях беше с посочване на решения. Така проличаха други качества на състезателите. Радостен факт е, че доминацията на чуждестранни отбори, вече е нарушена и от българските. Участваха деца от Софийска математическа гимназия и Националната математическа гимназия, което предаде допълнително реноме на това състезания.

Кой подбира задачите и кой проверява решенията?

В общи линии задачите са популярни. Аз създавам задачите, но след това преминават на проверка от няколко човека. През годините са помагали мои колеги от Виетнам, Казахстан, ученици, които вече са студенти и имат необходимите качества. Съставителите сме общо взето 3-4 човека от съображения за конфиденциалност. На всички тях имам огромно доверие, че няма да опорочат състезанието.

Издадох две книги със задачи за „Математика без граници“. Общо през 11-те години сме предоставили над 7000 задачи.

Кои са фаворитите на турнира и колко от тях са от Стара Загора?

Всички идват със самочувствието на фаворити, но колко от тях го защитават е въпрос как се представят . Винаги казвам, че лесно се печелят медали, тъй като спазваме принципите на международните спортни олимпиади, но трудно се печелят купи. Досега от Стара Загора сме имали четири купи – на Павел и Валентин Казакови – по две купи; По една купа имат Михаил Михов и Калоян Калоянов – първокласник. Това не е особено висок резултат, но при огромната конкуренция на ученици от цялата страна и от чужбина е добро постижение. По-важно е човек да се подготви и отиде на състезанието, да се състезава, да получи някакви уроци и да продължава напред. Както казваха колегите ми от Узбекистан „Ние не идваме да победим, а да се подобрим“.

Какво друго , освен медали, присъждате на финала на „Математика без граници“?

Наградите са медали, които се получават според разписаните правила в регламента. За всеки от класовете в отборните състезания наградите също са медали. В общото класиране се раздават по три купи за всяка възрастова група. Кметът на Несебър г-н Николай Димитров удостоява ученика с най-добър резултат, който е шампион на шампионите. Ако ученик е спечелил три купи в изданията на „Математика без граници“, в следващото издание на него се връчва пластиката „Легенда на турнира“. До сега сме връчили около 10 такива пластики. Вече имаме двукратна „легенда на турнира“. Това е Димана Праматарова ученичка от Пловдивската математическа гимназия. Имаше любопитен случай, когато представител на Украйна от Киев, който има вече две купи даде заявка да спечели още една от следващия турнир, за да стане „легенда“.

Това е хубав стремеж. В предишните издания, всеки от победителите получаваше лавров венец. От шестото издание заменихме венеца с българска роза – символ на България. Считаме, че след лавровия венец по-доброто нещо е българската роза.

Каква е целта на „Математика без граници“ и как, освен чрез проверка на знанията, се постига?

Целта е в тази емоционална надпревара децата да получават нови знания, нови приятелства със свои връстници от страната и чужбина, защото всички те ще бъдат граждани на света и всички заедно ще работят за един по-добър свят. Това може да се постигне, ако хората се стремят към усъвършенстване към по-доброто. За да стане това, те трябва да имат необходимия инструментариум – знанията. Математиката е царица и „слугиня“ на всички науки. Т.е. тя е необходимо условие за успехи във всяка дейност.

Освен това към инструментариума прибавяме емблема, която е създадена от колегата от Казахстан Алиа Искакова; Имаме песен за турнира по текст на поета Иван Ненков, по музика на Миряна Добрева и аранжимент на Руслан Карагьозов в изпълнение на „Морски песечинки“ от Бургас; Имаме розова градина,в която има посадена роза на всяка от страните участнички, но и специални рози. Такава е розата на проф. Минко Балкански. Имахме честта той да награди победителите през 2020 г. Рози имат трикратните победители и членове на Националния отбор по математика. Тази година се появи новата роза на Армения.

Като всяко голямо състезание, каквито са олимпийските игри, обещание за честно състезание полагат състезателите и организаторите.

Не на последно място е финалната културна програма. В нея имаме няколко символа. Първият е, че всяка участваща страна се представя със своята музика, песни и танци. Ние също се представяме. Тази година солистът на БНР Георги Добрев създаде специално произведение за кавал и го изпълни пред публиката на Античния форум в Стария Несебър. Изключително добре се представи и старозагорската танцова формация „Димитров“. Всичко това създава усещането за красота, естетика, за радост и откриване на нови светове.

Съвсем на финала е пускането от ръководителите на държавите по един бял гълъб, а звездите на турнира приветстваха с маслинова клонка. Така изразихме посланието ни за мир на планетата. Под звучите на песента „Една българска роза“, носителите на купи пуснаха в небесната шир по един балон с цветовете на националния ни флаг с пожелание за нови срещи на 12-то издание на „Математика без граници“.

Господин Любенов, в продължение на няколко десетки години, Ваша кауза е математиката и създаване на интерес към нея. Издавате вестник, , издадохте две книги със задачи за турнира, писахте статии в реномирани чуждестранни издания, създадохте в Стара Загора „Академия математика“, допринесохте за разкриване на ПГКНМА „Проф. Минко Балкански“, провеждате турнири, участвате в летните школи към фондация „Миню Балкански“ и пр. Какво, според Вас, трябва да се промени в училищата в часовете по математика и не само, за да не бъдем все на европейската опашка?

При положение, че необходимата информация може да се намери навсякъде , училището трябва да преосмисли основната си функция – да възпитава учениците да уважават най-напред себе си и околните, да бъдат добри хора. Понякога, когато съм емоционално превъзбуден мисля кому е нужно да се знае Питагоровата теорема , ако сме лоши хора. Т.е. първо трябва да бъдем добри и след това да знаем. Това е една от идеите на проф. Минко Балкански. Първото задължение на училището е да създаде добри хора, които имат афинитет към знанието и уменията, които да прилагат в полза на обществото, т.е. да ги транслират по правилния начин. За мене първото нещо е, училището изцяло да преосмисли своята функция, защото пак казвам: Знания можеш да получиш отвсякъде – от Интернет , но правилното поведение трябва да бъде обект на училищното възпитание и образование.

Кои са най-скорошните състезания? Лятото ще бъде ли спокойно?

Другата седмица 18 ученици от Стара Загора ще бъдат на състезание в Куало Лампур, на поредното издание на Азиатската олимпиада по математика – една хубава емоция с много трудни задачи. Но с по-голямо нетърпение очакваме представянето на научните разработки на двама наши ученици – Радослав Балкански от ППМГ „Гео Милев“ и Иван Канев от ПГКНМА „Проф. Минко Балкански“.

Радослав ще говори за геометрията на траките. Според неговите хипотези в „Голямата косматка“ е златното сечение, дали в Панагюрското съкровище имаме фрагменти от японската геометрия „Сандяко“ и къде са концентричните окръжности в Долината на Тракийските царе.

Иван е посветил своята разработка на това как математиката помага на спорта. Тя е посветена на откриващите се в Париж олимпийски игри.

Ето какви великолепни бъдещи учени и добри хора има Стара Загора!

Росица Ранчева