Ректорът на Тракийски университет проф. Добри Ярков предложи проф. Николай Михайлов да бъде удостоен със званието „Почетен гражданин на Стара Загора“

Ректорът на Тракийски университет проф. Добри Ярков, подкрепен от ректорското ръководство, предложи проф. д. ик. н. инж. Николай Михайлов да бъде удостоен със званието „Почетен гражданин на Стара Загора“. Мотивите за предложението са свързани с приноса на проф. Николай Михайлов като учен, мениджър на голяма международна компания, дарител и общественик към университета и града:

„Повече от 30 години проф. Михайлов, независимо в коя точка на Балканите и Европа развива компанията си, той остава свързан със Стара Загора. Неговата научна, творческа и професионална кариера започва именно в Стара Загора. Развитието на устойчива, просперираща и желана Стара Загора, той превръща в своя кауза. Неговата воля, устрем и лидерски качества, както и подкрепата му на различни инициативи, каузи, институции – културни, спортни, духовни носят не само добавена стойност за Стара Загора, но се превръщат в много ценен актив за развитието на обществеността в града.

Професионалната и творческа  биография на проф. Михайлов е доказателство за Път, който събира в едно корпоративна адаптивност и зрялост, научни търсения, солидарност и  съпричастност към обществото, култура на дарителството.

Паралелно с развитието на  професионалната си и научна кариера, проф. Михайлов членува и  е  учредител на организации, които със своята експертиза и инициативи активно участват в обществения живот на страната. Той е председател на Българския форум за транспортна инфраструктура (БФТИ), организацията представлява България в  Световната пътна асоциация (PIARC). Три поредни мандата професорът е ръководител на Катедра „Пътища и транспортни съоръжения“ в УАСГ, през годините е бил в управителните съвети  на КСБ,  на ББА „Пътища“. Съпредседател е на Комитета по “Инвестиционни проекти и инфраструктура” към Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България. Проф. Михайлов е  председател на УС на фондация „Трейс за хората“, член на УС на фондация „Буров“.

Той е носител на множество награди, сред които Приз “Буров” за индустриално управление за 2010 г. на Сдружението на пътните инженери и консултанти –  “Инженер на годината 2012”.

През октомври 2020 г. проф. Михайлов бе удостоен със званието Доктор Хонорис Кауза на Тракийски университет, Стара Загора.

Надяваме се заслугите на един уважаван и деен общественик, какъвто е проф. Николай Михайлов, да бъдат оценени и той да бъде удостоен с високото отличие „Почетен гражданин на Стара Загора“. Вярваме, че предложението на Ректорското ръководство ще бъде уважено от членовете на Общинския съвет и тяхното решение ще бъде проф. Михайлов да получи заслуженото отличие.“

До момента подкрепящи писма към предложението на ректора входираха : ПГАСГ „Лубор Байер“, Областно представителство на Камара на строителите в България, Търговско-промишлената палата в Стара Загора, Граждански клуб „Липа“, Лайънс клуб „Тракия“, ПФК „Берое“, , СНЦ „Верея“, Баскетболен клуб „Берое“, Спортен клуб по стрелба и Спортен клуб по борба „Берое“.

Проф. д.ик. н. инж. Николай Михайлов и Стара Загора: 

Професионална гимназия по архитектура, строителство и  геодезия „ЛуборБайер“

*Дарение бюст паметник на Лубор Байер- Паметникът на създателя на плана за възстановяването на Стара Загора е открит на 15.09. 2011 г. Идеята за изграждането му е на ученици, които събират първите 1 000 лева. Като възпитаник на училището, проф. Николай Михайлов дарява останалата необходима сума. Автор на паметника е старозагорския скулптор Любомир Лазаров.

*Ученически практики, състезания, пътуващи семинари- Проф. Михайлов, председател на УС на  Фондация „Трейс за хората“, всяка година, заедно с гимназията организира съвместни инициативи, които позволяват на младите хора да се докоснат до строителната професия още като ученици. Бъдещите специалисти се запознават със строителството на метростанциите на Столичното метро, реконструкциите на различни инфраструктурни обекти; срещат се с представители на академичното ръководство в УАСГ, запознават се с условията на обучение, лабораториите и аудиториите в Университета. Пътуващите семинари се финансират изцяло от Фондацията.

Всяка година ученици от Гимназията се приемат на платени стажове в дъщерното дружество на „Трейс Груп Холд“ АД- „Трейс БГ“, организирани са и няколко състезания за учениците с париен награден фонд.

Художествена галерия Стара ЗагораБалканско квадринале на живописта „Митове и легенди на моя народ“ .

Проф. Михайлов подкрепя Художествената галерия на Стара Загора през годините чрез дарение за превръщането на Халите в Галерия,: квадриналето „Митове и легенди на моя народ“ още от първото му провеждане през 2004 г. до последното през 2020 г., издаване на книги за известни старозагорски художници, последната е за Марио Жеков.

Балканското квадринале на живописта, което се провежда в гр. Стара Загора, е конкурс за съвременна живопис с тема “Митовете и легендите на моя народ”. На  форума се връчва по една голяма награда на Квадриналето, наградата на Община Стара Загора и пет, които носят имената на известни в страната старозагорски фирми, които спонсорират наградния фонд.

         Първата  компания, която откликна на поканата да финансира една от тези награди е ТРЕЙС. Живописната творба „Господ благославя децата на Адам и Ева” от Севда Потурлян получи Наградата на „ТРЕЙС” през 2004 година.  За второто издание на Квадриналето през 2008 г. наградата на Трейс е връчена за живописната творба „Мит” на украинския художник Роман Романишин. При третото провеждане през 2012 г. наградата на „Трейс Груп Холд” отиде при художника Стоян Куцев.Румънският художник ОтинджакСорин, от град Яш, получи наградата на Трейс за 2020 г.. Творецът участва в квадриналето с творбата си „Митични животни“  Всички тези произведения по статут остават притежание на Галерията в Стара Загора.

Филмов фестивал „Златна липа“ –подкрепа чрез спонсорство на международния фестивал за европейско кино,  който се провежда  в Стара Загора.

Сбъдната звездна кауза-Доц. Алексей Стоев и възстановяването на Астрономическата обсерватория в Стара Загора.

Още по  време на управлението на д-р Евгений Желев (втори мандат),проф. Михайлов  подкрепи идеята за възстановяване на Планетариума и възвръщане славата на Стара Загора като космически град.Старозагорските общински съветници, с председател на Общинския съвет тогава Антон Андронов гласуваха сумата от 250 000 лв. за закупуване на Планетариум и екран, но на обявените обществени поръчки не се явиха кандидати за участие.

Година след това проф. Михайлов ангажира арх. Константин Косев и Деница Николова да изготвят проект за реконструкция на „малкия звезден град“ на Аязмото. Имаше срещи с доц. Алексей Стоев, както  и среща с кмета Живко Тодоров.

На 8 юни 2019 г. инициативата за Планетариума се възобнови. На 21.09. 2020 г. кметът на Община Стара Загора Живко Тодоров събра 42 523 лева в благотворителна кампания за отбелязване на  рождения му ден. Фондация „Трейс за хората“ се включи и подкрепи каузата.

Регионален исторически музей Стара Загора-По време на строителството на АМ “Тракия“ от Оризово до Стара Загора при археологически разкопки бяха намерени интересни предмети на материалната култура, сред тях и един меч. Те бяха реставрирани с финансовата подкрепа на проф. Михайлов, а по-късно бе организирана изложба в музея. Има и други подкрепени инициативи.

Стара Загора- спортен градПодкрепа в  развитието на спортните клубове, които имат успехи на национални и международни турнири; привличане на деца и ученици за участие в различните видове спорт, като състезатели и като публика, създаване на среда, в която спортът е престижно занимание, с акцент върху личния пример на треньори и състезатели към младите и подрастващите.

През годините, още преди 2000-натагодина,проф. Михайлов подкрепя спортните клубове в града с марката „Берое“- футбол. борба, баскетбол, стрелба, художествена гимнастика, лека атлетика, волейбол.

         Малцина знаят, че в  средата на 90-те години за шест месеца проф. Михайлов е президент на ФК “Берое”.В едно интервю той споделя: „Исках да постигна сериозни резултати. Но видях, че във футбола има една прослойка – треньори и мениджъри, която бе свикнала да получава пари наготово и да определя как да се харчат.“

Фондация „Трейс за хората“ и проф. Михайлов подкрепяха ФК „Берое“ преди да бъде закупен.

Ето какво споделя през 2013 г. Ясен Начев, член на УС на БК“ Берое“ за клубния сайт: “Нямам думи да изразя благодарността си към ръководство на „Пи Ес Ай“ АД за протегната ръка. В това тежко време е неоценимо да имаш стабилни организации зад гърба си и въобще хора, на които да разчиташ. Дълбоко съм убеден , че хората работещи в клуба ще оценят жеста и ще работят още по-амбициозно за постигане на набелязаните цели пред тях. Нашият основен приоритет, не само през тази година, ще бъде  да изградим действаща детска школа при подрастващите.“

С подкрепата на проф.Михайлов, БК“ Берое“ мъже се превърна в един от фаворитите в Националната баскетболна лига. Юношите до 16 години на Берое повтарят успехите на големите и са  първи в своята възрастова група на различни турнири. В Стара Загора се създаде истинска публика. Отборът, ръководен от Любомир Минчев успя да спечели Балканската баскетболна лига за 2016 г. Подкрепата от Фондацията и проф. Михайлов даде възможност на Берое да се включи в Балканската лига, в която  участват отбори от България, Сърбия, Гърция, Македония, Черна гора, Хърватия, Босна и Херцеговина, Румъния и Израел. Играчите на Берое бяха в Топ 5 на индивидуалните класации на Националната Баскетболна Лига, а треньорът на зелено – белите тогава, Любомир Минчев е треньор на националния отбор. БК „Берое“ има и детско- юношеска школа и вече има огромен брой фенове, които го следват при различните му гостувания.

На специална среща мениджърите на БК “Берое“ заедно с треньора Любомир Минчев подариха на проф. Михайлов два от медалите си и специален спортен екип с неговото име.

За подкрепата през годините всеки може да намери информация в годишните финансови отчети на фондация „Трейс за хората“ от 2018 г. досега. Ето извадка от отчета за 2019г.:

СНЦ „Баскетболен клуб-БЕРОЕ“, мъже       Спонсорство    600 000 лв.

СНЦ „Футболен клуб- ВЕРЕЯ“                       Спонсорство    223 856 лв.

СНЦ „СК волейбол БЕРОЕ“, жени                Спонсорство   60 000 лв.

СНЦ „СК по борба Берое“  Спонсорство   35 000 лв.

„СК по риболов – Стара Загора“            Спонсорство 4 000 лв.

Проф. Николай Михайлов и Трейс са част от създаването на „Трейс Арена“. Стадионът отговаря на всички съвременни изисквания и покрива критериите на УЕФА***: покрити с козирка седалки за зрителите, модерни съблекални, съдийска стая и стая за ВИП зрители, помещения за масаж и физическа подготовка, лекарски кабинет, зала за пресконференции и коментаторски кабини, сервизни помещения, паркинг. За хората в неравностойно положение е изграден панорамен асансьор.Комплексът стана база на националните гарнитури по футбол на България. Изграденото основно футболно игрище покрива стандартите за провеждане на национални и международни футболни дербита, лицензирано е от комисия и е включено в регистъра на БФС за провеждане на спортни прояви.

МБАЛ „ Проф. д-р Стоян Киркович“-проф. Николай Михайлов направи лично дарение на Клиника по анестезиология и интензивно лечение в УМБАЛ „проф. д-р Ст. Киркович“, Стара Загора. Проф. Михайлов осигури системи за аспирация на Avanos и видео ларингоскоп на обща стойност 22 750 лв. Световната здравна организация (СЗО) препоръчва използването на такава система в наръчника за лечение на остри респираторни инфекции при пациенти с COVID-19.доц. Георги Арабаджиев, ръководител на клиниката, уточни че дарението включва 140  системи за Затворена система за аспирация на Avanos и  ВидеоларингоскопСистемата е проектирана така, че защитава медицинския екип; защитава дихателните пътища на пациента от патогените на обкръжаващата го среда; позволява почистване на белите дробове без да се прекъсва притока на кислород към пациента и намалява риска от кросконтаминация между пациентите.

Проф. Михайлов се включи с 30 000 лв. и в благотворителната кампания на Община Стара Загора и сдружение „Брат за брата“. Те организираха събиране на пари за нуждаещите се хора, пострадали от  икономическите последствия на пандемията от COVID-19. Основната група, която се подпомага, са гражданите останали без работа, самотни майки, възрастни хора, семейства с деца.

Старозагорска Митрополия- дарения заизграждане и реконструкция на храмове

Лайънс клуб – един от създателите на Лайънс клуб в Стара Загора

Ротъри клуб– дарения през годините за различни каузи